Villan är byggd i österrikisk jugendstil.

T.v. Till våningen hör en rofylld terrass. T.h. Villan är byggd i österrikisk jugendstil.

Drömvåning på Lidingö

av Nenne Wåhlander Foto Martin Löf Styling Peppe Bergström
Villa Klippudden på Lidingö var en gång pampig bostad för en pensionerad kapten. I dag har Christopher Bailey och Tommy Lundqvist förvandlat en del av huset till en drömvåning med bästa skärgårdsläge.

Alla som någon gång kommit med båt till Stockholm via Saltsjön har sett den magnifika villan och säkert undrat vem som bor där. Villa Klippudden, det stora vitputsade huset med sitt fantastiska läge i Stockholms innerskärgård, har alltid varit ett fascinerande landmärke där uppe på klippan.

Köket, med det höga ateljéfönstret, är specialbyggt för matlagning och många gäster.

Köket, med det höga ateljéfönstret, är specialbyggt för matlagning och många gäster.

– Det var läget som avgjorde, utan det hade vi fortfarande bott kvar i innerstan, säger Christopher Bailey som tillsammans med Tommy Lundqvist sedan knappt ett år tillbaka bebor den östra delen av Villa Klippudden.
Christopher äger och driver Villa Breviks konferensanläggning i närheten, Tommy är florist och sjätte generationen ägare till Lundqvist Blommor i Solna.

T.v. En avskild läshörna i vardagsrummet. T.h. En halvtrappa från köket leder upp  till vardagsrummet med sjöutsikt.

T.v. En avskild läshörna i vardagsrummet. T.h. En halvtrappa från köket leder upp till vardagsrummet med sjöutsikt.

Läget på Lidingö var också viktigt för husets förste ägare, kapten Otto Gripensvärd, även målare och skulptör. Han var med och ritade huset som han flyttade in i med sin familj 1911. Kaptenen ägde Bredsjö gård i Uppland men längtade efter att komma storstadens förströelse och sociala liv närmare.

Det låg i tiden för välbärgat folk som ”på äldre dagar försålt sina gods och för att ej dyka rätt in i en stadsvåning, valt att bosätta sig i hufvudstadens omedelbara närhet i något af de där belägna många inbjudande villasamhällena”. Just så beskrevs den tidens trend i tidskriften Svenska Hem i ord och bilder från 1915, där man också gjort ett hemma hos-reportage hos familjen Gripensvärd på Villa Klippudden.

T.v. Det välvda taket ger rymd. I centrum en skön fåtölj av Howard-typ. T.h. Paret Christopher Bailey och Tommy Lundqvist har bott här sedan 2009.

T.v. Det välvda taket ger rymd. I centrum en skön fåtölj av Howard-typ. T.h. Paret Christopher Bailey och Tommy Lundqvist har bott här sedan 2009.

Efter skiftande öden, olika ägare, förfall och rivningshot räddades villan och förvandlades 1995 pietetsfullt till fem bostadsrättslägenheter. Huset flankeras numera av tre nybyggda byggnader, uppförda i kubistisk stil och innehållande ytterligare ett antal bostadsrätter.

Innan paret Bailey-Lundqvist flyttade hit bodde de först på landet och sedan i Stockholms innerstad.
– Efter att ha bott åtta år på en gård i Dalarötrakten med stor och arbetskrävande visningsträdgård (skildrad i boken Svenska Trädgårdar) flyttade vi till en våning på Östermalm med minimal balkong och plats för tre blomlådor, säger Christopher. En vacker lägenhet i gammal stil på 196 kvadratmeter – men lite för stor för två vuxna personer och två mopsar …

T.v. På väggen hänger bland annat en samling dekorativa vapensköldar.  T.h. Bokhyllan är byggd på plats i vardagsrummet.

T.v. På väggen hänger bland annat en samling dekorativa vapensköldar. T.h. Bokhyllan är byggd på plats i vardagsrummet.

Christopher och Tommy beslutade sig för att skaffa ett mindre permanent boende för att samtidigt kunna köpa ett sommarhus i skärgården. En annan anledning var att Christopher återknutit kontakten med sitt forna hemland och förverkligat drömmen om ett hotell där, femstjärniga Ridgemor Villa utanför Kapstaden. Han föddes i Sydafrika, men var fyra år när han med svensk mamma och engelsk pappa kom till Sverige för att stanna.

T.v. Fatet är en av Tommys många blomsterdekorationer. T.h. Den mjuka mattan är nyknuten och kommer från Iran.

T.v. Fatet är en av Tommys många blomsterdekorationer. T.h. Den mjuka mattan är nyknuten och kommer från Iran.

Den minst sagt rymliga tvåan på 144 kvadratmeter i Villa Klippudden köpte de mest av en slump.
– När lägenheten var till salu for vi hit och tittade av ren nyfikenhet. Vi kände ju till huset sedan tidigare, hade beundrat det från sjösidan men aldrig varit inne. Det visade sig att både rum och detaljer var välbevarade och vi såg genast hur hemtrevligt det skulle kunna bli med vår lite blandade inredningsstil. Vi kom hit, och vi föll helt pladask!

T.v. Detalj av den öppna spisen med sin utsirade kolonn. T.h. Ovanför de specialbeställda skåpen finns förvaringsplats för stora vaser och kandelabrar.

T.v. Detalj av den öppna spisen med sin utsirade kolonn. T.h. Ovanför de specialbeställda skåpen finns förvaringsplats för stora vaser och kandelabrar.

Inte så konstigt, för det är en högst personlig både mäktig och ombonad våning man kommer in i. En bitvis sakral känsla med sina här och var välvda bågar, höga träpaneler och k-märkta takmålningar.
– Eftersom jag har utbildning inom restaurangbranschen och älskar att laga mat, så har köket en central roll, säger Christopher och visar jätteköket som ligger i Otto Gripensvärds gamla konstnärsateljé.

T.v. På fotografiet syns Vera, en av familjens tidigare prisbelönta hundar. T.h. En nästan sakral känsla infinner sig i det ombonade sovrummet.

T.v. På fotografiet syns Vera, en av familjens tidigare prisbelönta hundar. T.h. En nästan sakral känsla infinner sig i det ombonade sovrummet.

Ljuset flödar in från det sex meter höga blyinfattade fönsterpartiet och många gäster får plats vid bordet med skiva av belgisk blåsten. Allt medan elden sprakar i den öppna tälgstensspisen med sina mönstrade kolonner. Samma mönster går för övrigt igen i hela huset, i kolonnerna vid husets huvudentré liksom i de fem lägenheterna med sina respektive balkonger eller terrasser mot vattnet.
– Att våningens rum ligger i tre halv-etage gillar vi särskilt. Det ger en bekvämare och på något sätt lite lyxigare känsla än om det vore hela etage.

Vardagsrummet med sin loggialiknande del med plats för lässtunder i sköna fåtöljer har Christopher och Tommy förlagt till det gamla skrivrummet. Här har man också platsbyggt den ena långväggens vita bokhyllor.
– Böcker ger harmoni i ett hem och vi läser mycket.

T.v. Den välkomnande hallen med sina snidade träräcken och trappa ner till sovrummet. T.h. Taket är prytt av k-märkta målningar. På golvet ligger en färgrik Bidjar-matta.

T.v. Den välkomnande hallen med sina snidade träräcken och trappa ner till sovrummet. T.h. Taket är prytt av k-märkta målningar. På golvet ligger en färgrik Bidjar-matta.

Sovrummet en halvtrappa nedanför köket ser rogivande ut. Det är det gamla skolrummet, där barnen Gripensvärd undervisades av sin guvernant. Här kan alltså takmålningarna numera beundras även i liggande ställning.
– Vi är inte speciellt minimalistiska av oss utan gillar den koloniala stilen med varma och ibland kontrasterande häftiga färger. Gärna i orange. Som synes är Mulberry vår stora favorit när det gäller inredning, påpekar Christopher som också avslöjar parets vurm för vackra mattor, både antika och nyknutna persiska.

Att det finns en florist i familjen råder det heller ingen tvekan om. Hortensior, liljor, rosor, gladiolus och en och annan orkidé samsas i vackra kombinationer och i en golvkruka ger några stiliga magnoliakvistar en härlig känsla av vår.
– Ett hem utan blommor är helt livlöst, är också det självklara konstaterandet från blomsterexperten Tommy, som vi kunde få råd av i TV-programmet Gröna rum.

T.v. Det stora, vackra ateljéfönstret vid villans östra gavel. T.h. Det stora matbordet har en skiva av belgisk blåsten.

T.v. Det stora, vackra ateljéfönstret vid villans östra gavel. T.h. Det stora matbordet har en skiva av belgisk blåsten.

Hans väldokumenterade favoritblommor är pioner.
– Min mormor hade pioner i sin trädgård. Det är fantastiska blommor, man kan se hur de växer nästan dag för dag, säger Tommy.
Men på den stenbelagda terrassen utanför lägenheten i Villa Klippudden är det välklippt buxbom som bidrar till den ombonade känslan tillsammans med trygga pelargoner i rejäla krukor.

– Ute i det nya sommarhuset på Harö är det däremot kala klippor och obefintligt trädgårdsarbete som gäller, säger Christopher.
Fast paret verkar inte helt överens om just den saken.
– Det där har vi inte sett än, kontrar Tommy.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.