En vacker gammal gård med lång historia.

Bli hus-dektektiv och ta reda på ditt hems historia.

Expertråd: Så får du veta ditt hus historia

Av Helene Almqvist Foto Thomas Hjertén
Intresset för släktforskning bara ökar! Minst lika spännande är det att ta reda på vilken historia  huset där du bor döljer. Så här gör du.

Från och med 1875 började alla köpehandlingar registreras i fastighetsböcker och där kan man hitta mycket information. Och sedan 1734 har det varit lag på att boupp teckningar ska göras efter dödsfall. Där står allt i detalj som fanns i hemmet. Andra bra källor är mantalslängder i länsstyrelsernas arkiv och kyrkoböcker med uppgifter om vilka som bott på gården. Byggnadsritningar kan finnas hos den lokala hembygdsföreningen eller hos byggnadsnämnden – det senare gäller framför allt hus från början av 1900-talet och framåt då stadsplaneringen tog fart. Adressen www.hembygd.se är bra, de har fotografier från trakten och ofta ägarlängder. I mantalslängder och i domböcker hamnar allt och man kan få läsa de mest ruskiga historier! 

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT FÅ VETA ALLT SPÄNNANDE OM DITT HUS:
6 BRA TIPS!

1. TA REDA PÅ VEM SOM BOTT I HUSET. I husförhörslängder (senare församlingsböcker) förtecknas alla som bott i en församling. Köpehandlingar finns i fastighetsböcker som förvaras på landsarkiven. Dessa handlingar kan också sökas digitalt på www.arkivdigital.se och www.riksarkivet.se. Även församlings- böcker och mantalslängder finns online.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia – och blev chockade.

LÄS MER! GARY OCH LILIAN: BÅDE KUNGAR OCH KRIMINELLA HADE BOTT I VÅRT HUS!

2. PRATA MED TIDIGARE ÄGARE. ägare, grannar och andra som kan tänkas veta mer om husets historia.

Ett gammalt fotografi på ett hus samt gamla papper från landsarkivet.

Sök i arkiv online och få reda på intressanta saker som hänt i ditt hus.

3. ÅLDERSBESTÄM HUSET. För att undersöka timret – kontakta Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi vid Lunds universitet. www.geol.lu.se/dendro. Metoden är dock inte helt säker eftersom det förr var vanligt att man använde gammalt virke när man byggde nya hus. Alternativt kan man anlita en byggnadsantikvarie.  Ibland ligger gamla handlingar lite dolda, i ett tomrum någonstans. Det kan även finnas inristade initialer och andra spår.

4. STUDERA GÅRDSARKIV. Ibland har större gods samlat egna gårdsarkiv, som kan ha lämnats in till en arkivinstitution. Sök i Nationella arkivdatabasen för information. www.nad.riksarkivet.se

5. SÖK I GAMLA ARKIV. Läs häradsrättens domböcker, gamla tiders domstolshandlingar, med uppgifter om affärer, ekonomi, brott och mycket annat. Här kan man hitta mängder av spännande information om vad som hänt på gården. Sök hos Landsarkivet och på nämnda webbadresser.

6. STUDERA BOUPPTECKNINGAR. Där finns information om arvingar samt uppställningar över allt som den avlidne lämnat efter sig, såsom husgeråd, kläder och föremål. Dessa uppgifter går också att söka via webbadresserna ovan. Framförallt – ge inte upp!

MER LÄSNING: HISTORISKA GÖHOLM VAR MARINHJÄLTEN JOHAN PUKES HEM

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]