En vacker gammal gård med lång historia.

Bli hus-dektektiv och ta reda på ditt hems historia.

Expertråd: Så får du veta ditt hus historia

Av Helene Almqvist Foto Thomas Hjertén
Intresset för släktforskning bara ökar! Minst lika spännande är det att ta reda på vilken historia  huset där du bor döljer. Så här gör du.

Från och med 1875 började alla köpehandlingar registreras i fastighetsböcker och där kan man hitta mycket information. Och sedan 1734 har det varit lag på att boupp teckningar ska göras efter dödsfall. Där står allt i detalj som fanns i hemmet. Andra bra källor är mantalslängder i länsstyrelsernas arkiv och kyrkoböcker med uppgifter om vilka som bott på gården. Byggnadsritningar kan finnas hos den lokala hembygdsföreningen eller hos byggnadsnämnden – det senare gäller framför allt hus från början av 1900-talet och framåt då stadsplaneringen tog fart. Adressen www.hembygd.se är bra, de har fotografier från trakten och ofta ägarlängder. I mantalslängder och i domböcker hamnar allt och man kan få läsa de mest ruskiga historier! 

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT FÅ VETA ALLT SPÄNNANDE OM DITT HUS:
6 BRA TIPS!

1. TA REDA PÅ VEM SOM BOTT I HUSET. I husförhörslängder (senare församlingsböcker) förtecknas alla som bott i en församling. Köpehandlingar finns i fastighetsböcker som förvaras på landsarkiven. Dessa handlingar kan också sökas digitalt på www.arkivdigital.se och www.riksarkivet.se. Även församlings- böcker och mantalslängder finns online.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia.

Gary och Lilian har tagit reda på sitt hus historia – och blev chockade.

LÄS MER! GARY OCH LILIAN: BÅDE KUNGAR OCH KRIMINELLA HADE BOTT I VÅRT HUS!

2. PRATA MED TIDIGARE ÄGARE. ägare, grannar och andra som kan tänkas veta mer om husets historia.

Ett gammalt fotografi på ett hus samt gamla papper från landsarkivet.

Sök i arkiv online och få reda på intressanta saker som hänt i ditt hus.

3. ÅLDERSBESTÄM HUSET. För att undersöka timret – kontakta Laboratoriet för vedanatomi och dendrokronologi vid Lunds universitet. www.geol.lu.se/dendro. Metoden är dock inte helt säker eftersom det förr var vanligt att man använde gammalt virke när man byggde nya hus. Alternativt kan man anlita en byggnadsantikvarie.  Ibland ligger gamla handlingar lite dolda, i ett tomrum någonstans. Det kan även finnas inristade initialer och andra spår.

4. STUDERA GÅRDSARKIV. Ibland har större gods samlat egna gårdsarkiv, som kan ha lämnats in till en arkivinstitution. Sök i Nationella arkivdatabasen för information. www.nad.riksarkivet.se

5. SÖK I GAMLA ARKIV. Läs häradsrättens domböcker, gamla tiders domstolshandlingar, med uppgifter om affärer, ekonomi, brott och mycket annat. Här kan man hitta mängder av spännande information om vad som hänt på gården. Sök hos Landsarkivet och på nämnda webbadresser.

6. STUDERA BOUPPTECKNINGAR. Där finns information om arvingar samt uppställningar över allt som den avlidne lämnat efter sig, såsom husgeråd, kläder och föremål. Dessa uppgifter går också att söka via webbadresserna ovan. Framförallt – ge inte upp!

MER LÄSNING: HISTORISKA GÖHOLM VAR MARINHJÄLTEN JOHAN PUKES HEM

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera