Familjen Ekman, Maria, Johan och sönerna Torkel och Conrad njuter på terassen. Stafsäter, uppfört 1692 av adelsfamiljen Spens, är ett fint exempel på en karolinergård. Ursprungligen hade huset en fasad 
av liggtimmer målat i falurött och taket var av spånmodell. Fasadens paneler tillkom under 1700-talets andra hälft och de gulmålades för att efterlikna fransk sandsten.

Familjen Ekman, Maria, Johan och sönerna Torkel och Conrad njuter på terassen. Stafsäter, uppfört 1692 av adelsfamiljen Spens, är ett fint exempel på en karolinergård. Ursprungligen hade huset en fasad av liggtimmer målat i falurött och taket var av spånmodell. Fasadens paneler tillkom under 1700-talets andra hälft och de gulmålades för att efterlikna fransk sandsten.

Familjeliv på karolinergården

Av Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
På släktgården Stafsäter säteri utanför Sturefors bor den unga barnfamiljen Ekman. Gården har funnits i familjen Ekmans ägo sedan slutet av 1800-talet och Johan med familj är den fjärde generationen som bor här.  I en av ekonomibyggnaderna tillverkar och säljer de sin omtyckta gårdsglass och i de vackert inredda rummen lever de ett hektiskt men härligt familjeliv.
Det inramade schablonmönstret visar hur väggen var bemålad tidigare. Oljemålning av Ove Pihl föreställande oväder och på bordet ekollon från Svenskt Tenn i design av Eva Schildt.

Den välkomnande hallen går i rött och en mild gråton. Det inramade schablonmönstret i trappan visar hur väggen var bemålad tidigare. Oljemålning av Ove Pihl föreställande oväder och på bordet ekollon från Svenskt Tenn i design av Eva Schildt.

 

Alla rum i hemmet är charmfulla och väl genomtänkta. Köket är väl tilltaget med ny inredning i lantstil. Matbordet har Johan gjort, stolarna är tillvekade av SO Larsson Stilmöbler. I den bortre delen av köket står en snyggt inbyggd Bergslagskamin.

Alla rum i hemmet är charmfulla och väl genomtänkta. Köket är väl tilltaget med ny inredning i lantstil. Matbordet har Johan gjort, stolarna är tillvekade av SO Larsson Stilmöbler.
I den bortre delen av köket står en snyggt inbyggd Bergslagskamin.

Terrassen, som är en av familjens favoritplatser, vetter ut mot trädgården och sjön. Här ses fasadens pilastrar som framhäver byggnadens klassicistiska drag.

Familjen är samlad, Maria, Johan och sönerna Torkel och Conrad njuter av den egenproducerade gårdsglassen. Terrassen, som är en av familjens favoritplatser, vetter ut mot trädgården och sjön. Här ses fasadens pilastrar som framhäver byggnadens klassicistiska drag.

De sengustavianska stolarna och takkronan har länge funnits i huset. Det stora barockskåpet stod tidigare i Johans farmors hem. Det var så högt att hon fick höja taket för att det skulle få plats.

De sengustavianska stolarna och takkronan har länge funnits i huset. Det stora barockskåpet stod tidigare i Johans farmors hem. Det var så högt att hon fick höja taket för att det skulle få plats.

Maria tänkte först måla golvet med gråa och vita rutor, men det blev så fint efter slipningen så att det behölls intakt.

Vi bestämde oss när vi tog över huset att passa på att renovera de interiöra ytskikten ordentligt. Maria tänkte först måla golvet med gråa och vita rutor, men det blev så fint efter slipningen så att det behölls intakt.

Den stora salen, ett grandiost rum med utsikt åt trädgården, är husets hjärta och ett av familjens favoritrum. Planlösningen och stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike, byggt i mitten av 1600-talet. Förgyllningarna är i original. Sittgruppen med sideboard och skulptur är inköpstips från Jim Grundström och Alexander Lundfeldt som driver Oscar & Clothilde.

Den stora salen, ett grandiost rum med utsikt åt trädgården, är husets hjärta och ett av familjens favoritrum. Planlösningen och stora salen har inspirerats av slottet Vaux-le-Vicomte i Frankrike, byggt i mitten av 1600-talet. Förgyllningarna är i original. Sittgruppen med sideboard och skulptur är inköpstips från Jim Grundström och Alexander Lundfeldt som driver Oscar & Clothilde.

Henrik von Gerbers fotorealistiska målning Brief encounter samsas med en rosenprydd keramikurna och stilhistoriska möbler. Konstfotografiet Knowing Vivienne av duon Cooper & Gorfer passar fint till trågsoffan i rokoko.

Henrik von Gerbers fotorealistiska målning Brief encounter samsas med en rosenprydd keramikurna och stilhistoriska möbler. Konstfotografiet Knowing Vivienne av duon Cooper & Gorfer
passar fint till trågsoffan i rokoko. 

Master bedroom med en härlig blandning av stilar och mönster. Flera av inredningsdetaljerna, till exempel tavlan med ormen, kommer från Ocsar & Clothilde. I badrummet finns en magnifik kakelvägg från Fired Earth. Bilden fick läggas på golvet och pusslas ihop innan plattsättningen.

Master bedroom med en härlig blandning av stilar och mönster. I badrummet finns en magnifik kakelvägg från Fired Earth. Bilden fick läggas på golvet och pusslas ihop innan plattsättningen.

Gästrummet med fina tapeter föreställande dovhjortar i skogen. Karmstolen ritade Josef Frank för Svenskt Tenn. Läderväskan köpte Johan i Egypten.

Gästrummet med fina tapeter föreställande dovhjortar i skogen. Karmstolen ritade Josef Frank för Svenskt Tenn. Läderväskan köpte Johan i Egypten.

Jonas Bohlins belysningsarmatur i mässing framhäver Johans och hans fars jakttroféer. Väggarna i korridoren på övervåningen har en diskret tapet med mönster av ekblad. Bordet är från Marias familj. På golvet ligger en sisalmatta.

Jonas Bohlins belysningsarmatur i mässing framhäver Johans och hans fars jakttroféer. Väggarna i korridoren på övervåningen har en diskret tapet med mönster av ekblad. Bordet är från Marias familj. På golvet ligger en sisalmatta.

 

Maria med Torkel och Conrad i Stafsäter Gårdsglass butik.

En av gårdens verksamheter är glassproduktion. Maria med Torkel och Conrad i Stafsäter Gårdsglass butik.

 

Läs också om:

Traditionsrika Thorsvi gård

Modern herrgård i Västergötland

Vackra herrgården Ekered

Dramatisk historia på Bergkvara

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.