, fritt efter en förlaga målad av de tyska konstnärerna Johann Klein och Johann Fourchert. Ryktet om den förbjudna staden nådde Europa via Ostindiska kompaniet. På tapeterna syns bland annat en mandarin, en herreman med mycket långa naglar, vilket var ett tecken på att han inte behövde arbeta. När familjen Bielke bodde på Tureholm stod ett biljardbord i Papegojrummet.

Det omtalade papegojrummet med tapetmotiv från den förbjudna staden i Peking.

Filmslottet Tureholm

av Gill Renlund Foto Ingalill Snitt
I Sörmland ligger det bedårande slottet Tureholm. Här bor numera  tre generationer av familjen Bonde. Det var också här, i Papegojrummet, som Ingmar Bergman spelade in filmen Den goda viljan.
Fastighetens första kända ägare  var Niklis Gädda som levde under senare delen av 1300-talet.

Lång tid kallades gården för Gäddeholm, det var först 1761 som namnet ändrades till Tureholm.

I närheten av Trosa ligger Tureholm, en av landets mest magnifika slottsanläggningar med sina vackra väggmålningar och kineserier. Här får man känslan av att befinna sig i en annan värld där tiden stått stilla. Inte undra på att Ingmar Bergman lånade miljön i Papegojrummet till filmen Den goda viljan. Inspirationen till filmen fick regissören av sin fars livsöde.
– En kuriositet är att Ingmar Bergmans far, prästen Erik Bergman, konfirmerade min mamma, vigde mina föräldrar och döpte mig, berättar Christer Bonde som bor här med sin hustru Eva.
De äger slottet tillsammans med dottern Maria och hennes make samt Christers svåger.

Målningar av Pasch i kungsalen.

Den gula salongen restaurerades på 1920-talet. Ebba beundrar Delftvaserna.

På slottet finns en hel del möbler som är arvegods från Christer farfar. Han köpte Tureholm 1935 sedan han hade avyttrat Hässelby slott.

– Hässelby hotades av expropriation och farfar fick endast 30 öre per kvadratmeter när han sålde, berättar Christer. Han flyttade aldrig hit till Tureholm så huvudbyggnaden stod tom fram till 1946 då mina föräldrar, Torkel och Britta, erbjöds att bo här sommartid.

Antika målningar av kungligheter.

Kungsalens målningar är inte signerade men tros vara utförda av Lorenz Pasch d.ä.

Britta arbetade då på franska skolan och Torkel var civilekonom på Reuters rederier. De bodde i en tvåa i Stockholm.
– De har berättat att de var lite förskräckta över att Thureholm var så stort.
Det bedrevs jordbruk på gården med många anställda men huvudbyggnaden och parken var nedgångna. I huset fanns nästan inga möbler och i köket fanns inte ens en kastrull.
– Det var precis efter kriget och nog inte så lätt för ett ungt par.

MER LÄSNING: ”Vi sålde villan och köpte ett slott”

Golvets röda färg beror på ett misstag i expedieringen då Torkel och Britta fick fel fernissa.

Väggmålningar med scener ur Vergilius Aeneiden och Homeros Iliaden och Odysséen.

Efterhand kom Britta och Torkel att trivas  mycket bra på Tureholm. De möblerade upp slottet med arvegods och sådant som de hittade och köpte på auktion. Torkel tog också väl hand om parken och återställde den till ett fint skick.
– Som barn tillbringade jag om min syster Charlotte många härliga sommarlov här, minns Christer. Vi hade roligt, lekte kurragömma och grillade korv i porslinsköket.

Porslinskök och familjen Bonde på Tureholm.

Maria har vuxit upp på Tureholm. Nu bor hon själv med sin familj på slottet. Hennes föräldrar, Christer och Eva Bonde, bor också på gården.

Christer drömde om att bli agronom och att  bo på Thureholm. Den önskan gick i uppfyllelse 1970 då Christer tog över driften av godset. Christer och Eva har bott permanent i västra flygeln sedan 1971. Där har deras barn vuxit upp och dottern Maria har också valt att bo här med sin familj.

 

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera