, fritt efter en förlaga målad av de tyska konstnärerna Johann Klein och Johann Fourchert. Ryktet om den förbjudna staden nådde Europa via Ostindiska kompaniet. På tapeterna syns bland annat en mandarin, en herreman med mycket långa naglar, vilket var ett tecken på att han inte behövde arbeta. När familjen Bielke bodde på Tureholm stod ett biljardbord i Papegojrummet.

Det omtalade papegojrummet med tapetmotiv från den förbjudna staden i Peking.

Filmslottet Tureholm

av Gill Renlund Foto Ingalill Snitt
I Sörmland ligger det bedårande slottet Tureholm. Här bor numera  tre generationer av familjen Bonde. Det var också här, i Papegojrummet, som Ingmar Bergman spelade in filmen Den goda viljan.
Fastighetens första kända ägare  var Niklis Gädda som levde under senare delen av 1300-talet.

Lång tid kallades gården för Gäddeholm, det var först 1761 som namnet ändrades till Tureholm.

I närheten av Trosa ligger Tureholm, en av landets mest magnifika slottsanläggningar med sina vackra väggmålningar och kineserier. Här får man känslan av att befinna sig i en annan värld där tiden stått stilla. Inte undra på att Ingmar Bergman lånade miljön i Papegojrummet till filmen Den goda viljan. Inspirationen till filmen fick regissören av sin fars livsöde.
– En kuriositet är att Ingmar Bergmans far, prästen Erik Bergman, konfirmerade min mamma, vigde mina föräldrar och döpte mig, berättar Christer Bonde som bor här med sin hustru Eva.
De äger slottet tillsammans med dottern Maria och hennes make samt Christers svåger.

Målningar av Pasch i kungsalen.

Den gula salongen restaurerades på 1920-talet. Ebba beundrar Delftvaserna.

På slottet finns en hel del möbler som är arvegods från Christer farfar. Han köpte Tureholm 1935 sedan han hade avyttrat Hässelby slott.

– Hässelby hotades av expropriation och farfar fick endast 30 öre per kvadratmeter när han sålde, berättar Christer. Han flyttade aldrig hit till Tureholm så huvudbyggnaden stod tom fram till 1946 då mina föräldrar, Torkel och Britta, erbjöds att bo här sommartid.

Antika målningar av kungligheter.

Kungsalens målningar är inte signerade men tros vara utförda av Lorenz Pasch d.ä.

Britta arbetade då på franska skolan och Torkel var civilekonom på Reuters rederier. De bodde i en tvåa i Stockholm.
– De har berättat att de var lite förskräckta över att Thureholm var så stort.
Det bedrevs jordbruk på gården med många anställda men huvudbyggnaden och parken var nedgångna. I huset fanns nästan inga möbler och i köket fanns inte ens en kastrull.
– Det var precis efter kriget och nog inte så lätt för ett ungt par.

MER LÄSNING: ”Vi sålde villan och köpte ett slott”

Golvets röda färg beror på ett misstag i expedieringen då Torkel och Britta fick fel fernissa.

Väggmålningar med scener ur Vergilius Aeneiden och Homeros Iliaden och Odysséen.

Efterhand kom Britta och Torkel att trivas  mycket bra på Tureholm. De möblerade upp slottet med arvegods och sådant som de hittade och köpte på auktion. Torkel tog också väl hand om parken och återställde den till ett fint skick.
– Som barn tillbringade jag om min syster Charlotte många härliga sommarlov här, minns Christer. Vi hade roligt, lekte kurragömma och grillade korv i porslinsköket.

Porslinskök och familjen Bonde på Tureholm.

Maria har vuxit upp på Tureholm. Nu bor hon själv med sin familj på slottet. Hennes föräldrar, Christer och Eva Bonde, bor också på gården.

Christer drömde om att bli agronom och att  bo på Thureholm. Den önskan gick i uppfyllelse 1970 då Christer tog över driften av godset. Christer och Eva har bott permanent i västra flygeln sedan 1971. Där har deras barn vuxit upp och dottern Maria har också valt att bo här med sin familj.

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.