”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

Förverkliga drömmen om en skånelänga

AV Pia Mattsson/Helena Nimbratt Foto Helene Toresdotter
Många drömmer om att bo i öppna landskap, i skånelänga full med mustig historik. Lotta och Nils Kellin tog steget i mogen ålder. Efter 67 år lämnade de våningen i Stockholm för ett liv på skånska landsbygden.

Det är något alldeles speciellt lockande med skånegårdar som står stadigt i den skånska blåsten. Slätternas hus som fick sin karaktär för flera hundra år sedan, ofta fyrlängade, just för att ge skydd mot den där friska men envisa vinden. Halmtak, korsvirke, lera, tegel, en form med en särskild kraft som tydlig syns i de välbevarade 1500-talshus som Pilgrändshusen i Ystad, Kockska Gården och Hedmanska Gården i Malmö.

Den nybyggda skånelängan är belägen  i kuperade omgivningar med skogen i ryggen  och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Den nybyggda skånelängan är belägen i kuperade omgivningar med skogen i ryggen och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Lotta och Nils Kellin moderna skånelänga byggdes 2011 på landsbygden i Mellanskåne och omfattar 165 kvadratmeter med fem rum.  På håll är det svårt att avgöra: Är den där gården gammal eller ny? Kommer man närmare ser man att planteringarna är ganska nyanlagda och väl framme vid huset inser man att den putsade fasaden, fönstren, taket och den traditionellt utformade dörren, måste ha kommit till helt nyligen.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda  i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde  en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

– Det är härligt att huset ligger så högt, säger Lotta. Det ger en frihetskänsla, vi kan se flera mil bort. Det kuperade landskapet påminner om England. Det blev alldeles tyst när vi avslöjade våra planer. Nils har ju bott i Bromma i 67 år och flyttat ett par kvarter som längst. De trodde att vi hade fått tomtar på loftet. Men vi var säkra på vår sak. Vill man göra förändringar i livet i mogen ålder måste man slå till när man fortfarande orkar. Det är roligt att göra en kullerbytta i livet.

På väggen bakom den  blommiga NK-soffan  hänger en förgylld spegel  i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

På väggen bakom den blommiga NK-soffan hänger en förgylld spegel i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

Sedan paret köpte huset  har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga  stenterrassen utanför köket.

Sedan paret köpte huset har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga stenterrassen utanför köket.

Fler vackra skånehem Skarhults slott i Skåne

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: skånegård
Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera