”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

Förverkliga drömmen om en skånelänga

AV Pia Mattsson/Helena Nimbratt Foto Helene Toresdotter
Många drömmer om att bo i öppna landskap, i skånelänga full med mustig historik. Lotta och Nils Kellin tog steget i mogen ålder. Efter 67 år lämnade de våningen i Stockholm för ett liv på skånska landsbygden.

Det är något alldeles speciellt lockande med skånegårdar som står stadigt i den skånska blåsten. Slätternas hus som fick sin karaktär för flera hundra år sedan, ofta fyrlängade, just för att ge skydd mot den där friska men envisa vinden. Halmtak, korsvirke, lera, tegel, en form med en särskild kraft som tydlig syns i de välbevarade 1500-talshus som Pilgrändshusen i Ystad, Kockska Gården och Hedmanska Gården i Malmö.

Den nybyggda skånelängan är belägen  i kuperade omgivningar med skogen i ryggen  och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Den nybyggda skånelängan är belägen i kuperade omgivningar med skogen i ryggen och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Lotta och Nils Kellin moderna skånelänga byggdes 2011 på landsbygden i Mellanskåne och omfattar 165 kvadratmeter med fem rum.  På håll är det svårt att avgöra: Är den där gården gammal eller ny? Kommer man närmare ser man att planteringarna är ganska nyanlagda och väl framme vid huset inser man att den putsade fasaden, fönstren, taket och den traditionellt utformade dörren, måste ha kommit till helt nyligen.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda  i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde  en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

– Det är härligt att huset ligger så högt, säger Lotta. Det ger en frihetskänsla, vi kan se flera mil bort. Det kuperade landskapet påminner om England. Det blev alldeles tyst när vi avslöjade våra planer. Nils har ju bott i Bromma i 67 år och flyttat ett par kvarter som längst. De trodde att vi hade fått tomtar på loftet. Men vi var säkra på vår sak. Vill man göra förändringar i livet i mogen ålder måste man slå till när man fortfarande orkar. Det är roligt att göra en kullerbytta i livet.

På väggen bakom den  blommiga NK-soffan  hänger en förgylld spegel  i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

På väggen bakom den blommiga NK-soffan hänger en förgylld spegel i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

Sedan paret köpte huset  har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga  stenterrassen utanför köket.

Sedan paret köpte huset har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga stenterrassen utanför köket.

Fler vackra skånehem Skarhults slott i Skåne

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: skånegård
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.