”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

”Vill man göra förändrigar i livet bör man slå till när man fortfarande orkar”, tycker Nils och Lotta som byggt en skånegård.

Förverkliga drömmen om en skånelänga

AV Pia Mattsson/Helena Nimbratt Foto Helene Toresdotter
Många drömmer om att bo i öppna landskap, i skånelänga full med mustig historik. Lotta och Nils Kellin tog steget i mogen ålder. Efter 67 år lämnade de våningen i Stockholm för ett liv på skånska landsbygden.

Det är något alldeles speciellt lockande med skånegårdar som står stadigt i den skånska blåsten. Slätternas hus som fick sin karaktär för flera hundra år sedan, ofta fyrlängade, just för att ge skydd mot den där friska men envisa vinden. Halmtak, korsvirke, lera, tegel, en form med en särskild kraft som tydlig syns i de välbevarade 1500-talshus som Pilgrändshusen i Ystad, Kockska Gården och Hedmanska Gården i Malmö.

Den nybyggda skånelängan är belägen  i kuperade omgivningar med skogen i ryggen  och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Den nybyggda skånelängan är belägen i kuperade omgivningar med skogen i ryggen och ett vidsträckt åkerlandskap framför.

Lotta och Nils Kellin moderna skånelänga byggdes 2011 på landsbygden i Mellanskåne och omfattar 165 kvadratmeter med fem rum.  På håll är det svårt att avgöra: Är den där gården gammal eller ny? Kommer man närmare ser man att planteringarna är ganska nyanlagda och väl framme vid huset inser man att den putsade fasaden, fönstren, taket och den traditionellt utformade dörren, måste ha kommit till helt nyligen.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda  i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde  en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

Matsalens franska bronsförgyllda bordspendyl i senempir med glaskupa, båda i original från 1700-talet står på en fransk byrå i directoire-stil. Byrån tillhörde en gång general De Camps, Karl XIV:s närmaste man.

– Det är härligt att huset ligger så högt, säger Lotta. Det ger en frihetskänsla, vi kan se flera mil bort. Det kuperade landskapet påminner om England. Det blev alldeles tyst när vi avslöjade våra planer. Nils har ju bott i Bromma i 67 år och flyttat ett par kvarter som längst. De trodde att vi hade fått tomtar på loftet. Men vi var säkra på vår sak. Vill man göra förändringar i livet i mogen ålder måste man slå till när man fortfarande orkar. Det är roligt att göra en kullerbytta i livet.

På väggen bakom den  blommiga NK-soffan  hänger en förgylld spegel  i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

På väggen bakom den blommiga NK-soffan hänger en förgylld spegel i sengustaviansk stil. En trivsam läshörna i biblioteket.

Sedan paret köpte huset  har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga  stenterrassen utanför köket.

Sedan paret köpte huset har de gjort vissa egna tillägg, bland annat den härliga stenterrassen utanför köket.

Fler vackra skånehem Skarhults slott i Skåne

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: skånegård
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]