NASBY_utvald

Gamla Taxinge-Näsby har fått behålla sin 1700-talskaraktär

Av Jöns Posse Foto Thomas Hjertén
Det vackra huset i varma färger har fått behålla sin 1700-talskaraktär. Här bor Lars Vigeland Evers som brinner för äldre byggnader och deras historia. Han har också ett stort jaktintresse.
NASBY_54

Utvändigt är huset målat med senapsgul färg vilket var på modet i slutet av 1800-talet. Dörrar, fönsteromfattningar och snickarglädje är målade i brunockra.

Huset ligger på en kulle, omgärdat av bokar i glödande höstfärger. Det är ovanligt placerat med ena gaveln vänd ner mot Gripsholmsviken. Lars Vigerland Evers som köpte huset för 16 år sedan har en förklaring:

– Möjligtvis var tanken att man från början skulle bygga en herrgård med två flyglar, säger han. Den tänkta herrgården, med framsidan vänd mot viken, skulle uppföras på Taxinge Näsbys mark. Men godsets ägare friherrinnan Magdalena Fleetwood fick andra planer vilket innebar att enbart denna flygel färdigbyggdes.

NASBY_40

I hallen hänger gamla jaktkläder och unika bössor från farfar August.

Lars lät göra en dendrokronologisk undersökning vilket innebär att man tar prover på väggtimret i huset för att kunna bestämma dess ålder. Det togs tolv prover på olika ställen vilket visade att timret var fällt under vinterhalvåret 1739 och att träden dessutom hade vuxit i Taxinge Näsbys egna skogar.

– Det är som att lägga ett pussel från olika tidsepoker, säger Lars.

NASBY_21

Väggarna i matsalen har Lars målat i samma ljusblå nyans som det engelska Wedgwood-porslinet. I hörnet står en staty av Esaias Tegnér.

Väggarna är målade i milda färger där varje rum har sin egen färgsättning och prägel. Matsalen går i blått för att harmoniera med den blå kakelugnen, biblioteket går i pompejanskt rött, hallen går i grönt och lilla salongen är tapetserad med rosa rosor och blomstergirlanger.

Två vackra blåvita och återanvända kakelugnar från 1780-talet finns bevarade i lilla salen och i matsalen. Av tidigare åtta kakelugnar finns bara fem kvar.

Den vävda tapeten beställdes omkring 1700 till Björksunds slott. Framför står ett spelbord från 1780.

Den vävda tapeten beställdes omkring 1700 till Björksunds slott. Framför står ett spelbord från 1780.

– Det är tragiskt att de är rivna, men det är oundvikligt att inte olika perioder och värderingar sätter sina spår under 275 år.

Huset har under tidens gång fyllt många olika funktioner. Det har bland annat varit änkeboställe, prästgård, förvaltarbostad och gårdskontor. Nu är det sedan 50 år en privatbostad.

I salongen finns ett skrivbord i rokoko och en karmstol från tidigt 1700-tal. Soffan, en gustaviansk säng, är perfekt för en eftermiddagsslummer. Tapet från Duro.

I salongen finns ett skrivbord i rokoko och en karmstol från tidigt 1700-tal. Soffan, en gustaviansk säng, är perfekt för en eftermiddagsslummer. Tapet från Duro.

– Man måste visa respekt för huset och dess historia, egenart och själ och inte våldföra sig på det i en överambitiös renoveringshysteri enligt senaste trenden, säger Lars.

Lars är noga med att allt som görs i dag ska kunna återställas i originalskick i framtiden. Därför finns till exempel de gamla golvbrädorna från 1740 kvar under det nya golvet i köket.

NASBY_11

I salen hänger till exempel en gobeläng från 1600-talet, föreställande den barmhärtiga samariten, som han ropade in på en auktion. På bordet framför står en urna i Delftporslin från 1700-talet.

Det estetiska är mycket viktigt när Lars införskaffar nya möbler, prydnadsföremål och tavlor till sitt varmt välkomnande hem.

NASBY_23

I matsalen hänger en nonfigurativ målning av konstnären Adalbert ovanför den lilla barockbyrån i alrot. Det ger hemmet ett spännande tidsperspektiv.

Lars delar Josef Franks syn på möblering: Blanda friskt bland de saker som du tycker om. Han ser ingen motsättning i att blanda gammalt och nytt.

NASBY_53

På varje takpanna står det ”DDK”, vilket står för Didrik Duwall Kalkudden. Det var beteckningen för tegelbruket på andra sidan Gripsholmsviken och för Taxinge Näsbys dåtida ägare.

Yttertaket renoverades för ett tiotal år sedan. Varsamt tog man då ner de gamla takpannorna som är tillverkade före 1795 och lade tillbaka dem på taket igen efter reparationen.

Lars Vigerland står framför Gamla Taxinge-Näsby, klädd för traditionell engelsk fågeljakt.

Lars Vigerland står framför Gamla Taxinge-Näsby, klädd för traditionell engelsk fågeljakt.

Lars har fått förslag om att måla huset i en för 1700-talet mer passande färg. Antingen rött och grått eller ljusgult med engelskt rött på dörrar och fönsterbågar från den gustavianska epoken.
– Jag är nöjd med den nuvarande färgen och tycker att den samstämmer med glasverandan från 1870-talet.

Läs också: 

Ölsboda herrgård – en empirepärla

Nära historien på Fiholms slott

Strävsamt på Spannarp

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Slott, herrgårdar
Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera