BROAR

Gården under broarna

Av Eva Littorin Foto Michael Förster

Under två av Stockholms mer spektakulära broar – den anrika gamla Årstabron med dess klassiska valvkonstruktion och den bara några år gamla bron vid dess sida ligger en 1600-talsgård på en av Södermalms sydligaste strandremsor.

BROAR2

 Just ovan Årsta Holmar, på fastlandet i stadsdelen Södermalm i Stockholm, förvaltar konstnären Ulf Hinders sitt föräldrahem. Redan som ung man korsade han grusplanen framför huset, satt i skuggan av den stora linden en stilla sommarkväll, betraktade skridskoåkarna på den frusna viken nedanför eller byggde på de terrasserade stenmurar som omger den flygelbyggnad från 1700-talet som tillhör den numera avstyckade gården som bär namnet Lilla Tanto och första gången nämns 1686.

BROAR3

År 2005 fick Ulf möjlighet att förvärva gården av Stockholms stad. Sedan dess har han successivt restaurerat och moderniserat detta kulturarv med varsam hand.

BROAR4

BROAR6

Han har varit noga med att bevara alla gamla detaljer och även med att inreda och möblera delar av sitt hem i tidsenlig anda. Delvis med ärvda möbler men också med vackra ting han funnit på auktioner och antikaffärer, smakfullt uppblandat med mer funktionella möbler och moderna ting som ger inredningen en personlig prägel. Färgsättning utförd av en konstnär skapar självklart en harmoni och enhetlighet i hemmet.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]