BROAR

Gården under broarna

Av Eva Littorin Foto Michael Förster

Under två av Stockholms mer spektakulära broar – den anrika gamla Årstabron med dess klassiska valvkonstruktion och den bara några år gamla bron vid dess sida ligger en 1600-talsgård på en av Södermalms sydligaste strandremsor.

BROAR2

 Just ovan Årsta Holmar, på fastlandet i stadsdelen Södermalm i Stockholm, förvaltar konstnären Ulf Hinders sitt föräldrahem. Redan som ung man korsade han grusplanen framför huset, satt i skuggan av den stora linden en stilla sommarkväll, betraktade skridskoåkarna på den frusna viken nedanför eller byggde på de terrasserade stenmurar som omger den flygelbyggnad från 1700-talet som tillhör den numera avstyckade gården som bär namnet Lilla Tanto och första gången nämns 1686.

BROAR3

År 2005 fick Ulf möjlighet att förvärva gården av Stockholms stad. Sedan dess har han successivt restaurerat och moderniserat detta kulturarv med varsam hand.

BROAR4

BROAR6

Han har varit noga med att bevara alla gamla detaljer och även med att inreda och möblera delar av sitt hem i tidsenlig anda. Delvis med ärvda möbler men också med vackra ting han funnit på auktioner och antikaffärer, smakfullt uppblandat med mer funktionella möbler och moderna ting som ger inredningen en personlig prägel. Färgsättning utförd av en konstnär skapar självklart en harmoni och enhetlighet i hemmet.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.