Utställning på Solliden om kungliga stolar

Kung Carl XVI Gustaf bakom en resårstoppad fåtölj av den typ som blev populär under Karl XV:s tid. Drottning Silvia håller i en spektakulär stol av Meissenporslin från sent 1800-tal. Vänster sida: Ståtlig empirestol från Stockholm, första hälften av 1800-talet, i mahogny med bronserade och förgyllda detaljer.

Gods & Gårdar besökte utställningen Kungliga stolar genom 200 år

Text erika funke Foto anders norrsell
Sommarens utställning på Solliden ägnas åt ett 30-tal kungliga stolar från 200 år. Gods & Gårdar var på plats vid invigningen och fick en personlig pratstund med kung Carl XVI Gustaf. Utställningen pågår fram till den 15 september.
Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden.

Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden. 

På Solliden hör förstås trädgårdarna till huvudattraktionerna, men den kungliga sommarutställningen i Paviljongen brukar också locka besökare. Det är kungen själv som står bakom temat för utställningarna på Solliden, och sedan 1990-talet har de handlat om allt från hans farfars mors fotografier till farbror Sigvard Bernadottes design.

Utställningen Kungliga stolar

Intendent Kerstin Hagsgård på en av de matsalsstolar som gästerna satt på i Rikssalen i samband med kungens 70-årsfest.

I år har ställer man ut kungliga stolar genom 200 år. Det är en kavalkad av stolar från Karl XIV Johan till Carl XVI Gustaf, en stilhistorisk resa från ätten Bernadottes tid på den svenska tronen. Kungen har själv varit engagerad i urvalet av stolar, berättar intendent Kerstin Hagsgård, som är ansvarig för utställningen.

– Men det har inte varit något särskilt lätt arbete, med tanke på alla fantastiska möbler som finns i Kungliga Husgerådskammarens samlingar. Bland 13 000 stolar skulle vi välja ut ett 30-tal!

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Kungen berättar för Gods & Gårdar att han och Kerstin Hagsgård haft en bra dialog under hela arbetets gång.

– Det känns roligt att få möjlighet att visa upp stolar som annars skulle stå dolda i magasin. Vi gör det här för att kunna ge besökarna på Solliden något extra, utöver parken och trädgårdarna. Som exempel pekar han på drottning Sofias makalösa porslinsstol, helt tillverkad i Meissenporslin. En raritet från slutet av 1800-talet, som annars står nedpackad i magasin.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

– Dessutom visar vi stolar från de kungliga lustslotten. Där finns fantastiska antikviteter och möbler som förtjänar en större uppmärksamhet.

Här finns till exempel en hopfällbar trädgårdsstol som ursprungligen stått på Tullgarns slott och som tillhört kungens farfars far, Gustav V. Stolsryggen ser ut som en tennisracket, vilket passade den tennisintresserade Gustav V.

Gustav V:s hopfällbara  trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

Gustav V:s hopfällbara trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

De stolar som ligger kungen allra varmast om hjärtat kommer dock från hans egen livstid. I utställningen ingår en enkel Carl Malmsten-modell från 1958 som hör till en grupp av stolar kungens mor Sibylla fick i gåva från sina jaktvänner när hon fyllde 50 år. Till vardags brukar de stå i matsalen på Solliden.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

– Kerstin Hagsgård frågade om jag verkligen ville ställa ut vår privata matsalsstol, men jag sa att det gick bra. Jag har ju fler, förklarar kungen med ett leende.

Fram till den 15 september kan man se utställningen Kungliga stolar genom 200 år.

Fler kungliga artiklar:

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

Konst- och bruksföremål som har kunglig design

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel 

 

Kommentarer

Kommentera

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Vissa exemplar har vuxit till hela träd, och med en takhöjd på upp till nio meter finns det gott om växtmån.

Orangeridröm på 400 kvadrat

Mitt i skogen utanför Jönköping, vid 1600-talsgården Gunillaberg, ligger ett specialritat orangeri. Här har den danske blomsterkonstnären Tage Andersen hittat ett hem för sin stora samling av kamelior. Ta del av hans bästa orangeritips!

Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Öijareds säteri med anor sedan 1500-tale, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]