Utställning på Solliden om kungliga stolar

Kung Carl XVI Gustaf bakom en resårstoppad fåtölj av den typ som blev populär under Karl XV:s tid. Drottning Silvia håller i en spektakulär stol av Meissenporslin från sent 1800-tal. Vänster sida: Ståtlig empirestol från Stockholm, första hälften av 1800-talet, i mahogny med bronserade och förgyllda detaljer.

Gods & Gårdar besökte utställningen Kungliga stolar genom 200 år

Text erika funke Foto anders norrsell
Sommarens utställning på Solliden ägnas åt ett 30-tal kungliga stolar från 200 år. Gods & Gårdar var på plats vid invigningen och fick en personlig pratstund med kung Carl XVI Gustaf. Utställningen pågår fram till den 15 september.
Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden.

Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden. 

På Solliden hör förstås trädgårdarna till huvudattraktionerna, men den kungliga sommarutställningen i Paviljongen brukar också locka besökare. Det är kungen själv som står bakom temat för utställningarna på Solliden, och sedan 1990-talet har de handlat om allt från hans farfars mors fotografier till farbror Sigvard Bernadottes design.

Utställningen Kungliga stolar

Intendent Kerstin Hagsgård på en av de matsalsstolar som gästerna satt på i Rikssalen i samband med kungens 70-årsfest.

I år har ställer man ut kungliga stolar genom 200 år. Det är en kavalkad av stolar från Karl XIV Johan till Carl XVI Gustaf, en stilhistorisk resa från ätten Bernadottes tid på den svenska tronen. Kungen har själv varit engagerad i urvalet av stolar, berättar intendent Kerstin Hagsgård, som är ansvarig för utställningen.

– Men det har inte varit något särskilt lätt arbete, med tanke på alla fantastiska möbler som finns i Kungliga Husgerådskammarens samlingar. Bland 13 000 stolar skulle vi välja ut ett 30-tal!

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Kungen berättar för Gods & Gårdar att han och Kerstin Hagsgård haft en bra dialog under hela arbetets gång.

– Det känns roligt att få möjlighet att visa upp stolar som annars skulle stå dolda i magasin. Vi gör det här för att kunna ge besökarna på Solliden något extra, utöver parken och trädgårdarna. Som exempel pekar han på drottning Sofias makalösa porslinsstol, helt tillverkad i Meissenporslin. En raritet från slutet av 1800-talet, som annars står nedpackad i magasin.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

– Dessutom visar vi stolar från de kungliga lustslotten. Där finns fantastiska antikviteter och möbler som förtjänar en större uppmärksamhet.

Här finns till exempel en hopfällbar trädgårdsstol som ursprungligen stått på Tullgarns slott och som tillhört kungens farfars far, Gustav V. Stolsryggen ser ut som en tennisracket, vilket passade den tennisintresserade Gustav V.

Gustav V:s hopfällbara  trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

Gustav V:s hopfällbara trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

De stolar som ligger kungen allra varmast om hjärtat kommer dock från hans egen livstid. I utställningen ingår en enkel Carl Malmsten-modell från 1958 som hör till en grupp av stolar kungens mor Sibylla fick i gåva från sina jaktvänner när hon fyllde 50 år. Till vardags brukar de stå i matsalen på Solliden.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

– Kerstin Hagsgård frågade om jag verkligen ville ställa ut vår privata matsalsstol, men jag sa att det gick bra. Jag har ju fler, förklarar kungen med ett leende.

Fram till den 15 september kan man se utställningen Kungliga stolar genom 200 år.

Fler kungliga artiklar:

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

Konst- och bruksföremål som har kunglig design

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel 

 

Kommentarer

Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö.

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien.

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.      

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.