Utställning på Solliden om kungliga stolar

Kung Carl XVI Gustaf bakom en resårstoppad fåtölj av den typ som blev populär under Karl XV:s tid. Drottning Silvia håller i en spektakulär stol av Meissenporslin från sent 1800-tal. Vänster sida: Ståtlig empirestol från Stockholm, första hälften av 1800-talet, i mahogny med bronserade och förgyllda detaljer.

Gods & Gårdar besökte utställningen Kungliga stolar genom 200 år

Text erika funke Foto anders norrsell
Sommarens utställning på Solliden ägnas åt ett 30-tal kungliga stolar från 200 år. Gods & Gårdar var på plats vid invigningen och fick en personlig pratstund med kung Carl XVI Gustaf. Utställningen pågår fram till den 15 september.
Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden.

Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden. 

På Solliden hör förstås trädgårdarna till huvudattraktionerna, men den kungliga sommarutställningen i Paviljongen brukar också locka besökare. Det är kungen själv som står bakom temat för utställningarna på Solliden, och sedan 1990-talet har de handlat om allt från hans farfars mors fotografier till farbror Sigvard Bernadottes design.

Utställningen Kungliga stolar

Intendent Kerstin Hagsgård på en av de matsalsstolar som gästerna satt på i Rikssalen i samband med kungens 70-årsfest.

I år har ställer man ut kungliga stolar genom 200 år. Det är en kavalkad av stolar från Karl XIV Johan till Carl XVI Gustaf, en stilhistorisk resa från ätten Bernadottes tid på den svenska tronen. Kungen har själv varit engagerad i urvalet av stolar, berättar intendent Kerstin Hagsgård, som är ansvarig för utställningen.

– Men det har inte varit något särskilt lätt arbete, med tanke på alla fantastiska möbler som finns i Kungliga Husgerådskammarens samlingar. Bland 13 000 stolar skulle vi välja ut ett 30-tal!

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Kungen berättar för Gods & Gårdar att han och Kerstin Hagsgård haft en bra dialog under hela arbetets gång.

– Det känns roligt att få möjlighet att visa upp stolar som annars skulle stå dolda i magasin. Vi gör det här för att kunna ge besökarna på Solliden något extra, utöver parken och trädgårdarna. Som exempel pekar han på drottning Sofias makalösa porslinsstol, helt tillverkad i Meissenporslin. En raritet från slutet av 1800-talet, som annars står nedpackad i magasin.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

– Dessutom visar vi stolar från de kungliga lustslotten. Där finns fantastiska antikviteter och möbler som förtjänar en större uppmärksamhet.

Här finns till exempel en hopfällbar trädgårdsstol som ursprungligen stått på Tullgarns slott och som tillhört kungens farfars far, Gustav V. Stolsryggen ser ut som en tennisracket, vilket passade den tennisintresserade Gustav V.

Gustav V:s hopfällbara  trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

Gustav V:s hopfällbara trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

De stolar som ligger kungen allra varmast om hjärtat kommer dock från hans egen livstid. I utställningen ingår en enkel Carl Malmsten-modell från 1958 som hör till en grupp av stolar kungens mor Sibylla fick i gåva från sina jaktvänner när hon fyllde 50 år. Till vardags brukar de stå i matsalen på Solliden.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

– Kerstin Hagsgård frågade om jag verkligen ville ställa ut vår privata matsalsstol, men jag sa att det gick bra. Jag har ju fler, förklarar kungen med ett leende.

Fram till den 15 september kan man se utställningen Kungliga stolar genom 200 år.

Fler kungliga artiklar:

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

Konst- och bruksföremål som har kunglig design

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel 

 

Kommentarer

Kommentera

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Slottet från parksidan. Byggnaden fick sitt nuvarande utseende med hörntorn, klocktorn och passagelängor på 1890-talet.

Modernt liv på Sparreholms slott

Tack vare Anna Karinen och Sven Ericsson har Sparreholm återfått sin forna glans. Kring slottet sjuder det av liv, med både hästcenter och veteranbilsmuseum.

NASBY_utvald

Gamla Taxinge-Näsby har fått behålla sin 1700-talskaraktär

Det vackra huset i varma färger har fått behålla sin 1700-talskaraktär. Här bor Lars Vigeland Evers som brinner för äldre byggnader och deras historia. Han har också ett stort jaktintresse. Huset ligger på en kulle, omgärdat av bokar i glödande höstfärger. Det är ovanligt placerat med ena gaveln vänd ner mot Gripsholmsviken. Lars Vigerland Evers […]

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.