Utställning på Solliden om kungliga stolar

Kung Carl XVI Gustaf bakom en resårstoppad fåtölj av den typ som blev populär under Karl XV:s tid. Drottning Silvia håller i en spektakulär stol av Meissenporslin från sent 1800-tal. Vänster sida: Ståtlig empirestol från Stockholm, första hälften av 1800-talet, i mahogny med bronserade och förgyllda detaljer.

Gods & Gårdar besökte utställningen Kungliga stolar genom 200 år

Text erika funke Foto anders norrsell
Sommarens utställning på Solliden ägnas åt ett 30-tal kungliga stolar från 200 år. Gods & Gårdar var på plats vid invigningen och fick en personlig pratstund med kung Carl XVI Gustaf. Utställningen pågår fram till den 15 september.
Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden.

Kungen och Drottningen vid invigningen av utställningen på Solliden. 

På Solliden hör förstås trädgårdarna till huvudattraktionerna, men den kungliga sommarutställningen i Paviljongen brukar också locka besökare. Det är kungen själv som står bakom temat för utställningarna på Solliden, och sedan 1990-talet har de handlat om allt från hans farfars mors fotografier till farbror Sigvard Bernadottes design.

Utställningen Kungliga stolar

Intendent Kerstin Hagsgård på en av de matsalsstolar som gästerna satt på i Rikssalen i samband med kungens 70-årsfest.

I år har ställer man ut kungliga stolar genom 200 år. Det är en kavalkad av stolar från Karl XIV Johan till Carl XVI Gustaf, en stilhistorisk resa från ätten Bernadottes tid på den svenska tronen. Kungen har själv varit engagerad i urvalet av stolar, berättar intendent Kerstin Hagsgård, som är ansvarig för utställningen.

– Men det har inte varit något särskilt lätt arbete, med tanke på alla fantastiska möbler som finns i Kungliga Husgerådskammarens samlingar. Bland 13 000 stolar skulle vi välja ut ett 30-tal!

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Keramikpall från Gustavsberg, 1890-tal, som brukade stå vid tenninsbanan på Tullgarns slott.

Kungen berättar för Gods & Gårdar att han och Kerstin Hagsgård haft en bra dialog under hela arbetets gång.

– Det känns roligt att få möjlighet att visa upp stolar som annars skulle stå dolda i magasin. Vi gör det här för att kunna ge besökarna på Solliden något extra, utöver parken och trädgårdarna. Som exempel pekar han på drottning Sofias makalösa porslinsstol, helt tillverkad i Meissenporslin. En raritet från slutet av 1800-talet, som annars står nedpackad i magasin.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

Stol i Meissenporslin, som varit placerad i drottning Sofias porslinskabinett i slutet av 1800-talet.

– Dessutom visar vi stolar från de kungliga lustslotten. Där finns fantastiska antikviteter och möbler som förtjänar en större uppmärksamhet.

Här finns till exempel en hopfällbar trädgårdsstol som ursprungligen stått på Tullgarns slott och som tillhört kungens farfars far, Gustav V. Stolsryggen ser ut som en tennisracket, vilket passade den tennisintresserade Gustav V.

Gustav V:s hopfällbara  trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

Gustav V:s hopfällbara trädgårdsstol från Tullgarns slott, cirka 1900.

De stolar som ligger kungen allra varmast om hjärtat kommer dock från hans egen livstid. I utställningen ingår en enkel Carl Malmsten-modell från 1958 som hör till en grupp av stolar kungens mor Sibylla fick i gåva från sina jaktvänner när hon fyllde 50 år. Till vardags brukar de stå i matsalen på Solliden.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

Stol av Carl Malmsten, en ur en grupp som skänktes till prinsessan Sibylla på hennes 50-årsdag. Tyget representerar Ölands ljung och alvar.

– Kerstin Hagsgård frågade om jag verkligen ville ställa ut vår privata matsalsstol, men jag sa att det gick bra. Jag har ju fler, förklarar kungen med ett leende.

Fram till den 15 september kan man se utställningen Kungliga stolar genom 200 år.

Fler kungliga artiklar:

Prins Charles odlar ekologiskt på Highgrove

Konst- och bruksföremål som har kunglig design

Kika in i en äkta norsk slottsjuvel 

 

Kommentarer

Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras.

För Beata Moberg har renoveringen av huset inneburit ett heltidsarbete. Till höger: En stor förändring var att riktningen på en av trapporna ändrades, så att källaren nu går att nå via entréplanet.

Renoverat på Rocksta

Efter många års arbete är den pietetsfulla renoveringen av 1700-talsgården Rocksta säteri klar. Ledstjärnor har varit stor respekt för kulturvärden, naturliga materialval och gediget hantverkskunnande.        

Storfors Herrgård är till salu

Vacker herrgård från 1840 till salu

Nu är Storfors Herrgård i Värmland till salu. Herrgården är varsamt renoverad under de senaste åren. Storfors Herrgård ligger i värmländska Storfors som ligger strax söder om Filipstad. Herrgårdens boarea är på 950 kvadratmeter och parken runt gården är på nästan 16 000 kvadratmeter. 1800-talskänslan i herrgården är bevarad och den värmländska brukskulturen sitter bokstavligen […]

Västra flygeln, där Karl XII låg lik på sin väg mot Stockholm. Här finns i dag bland annat Anna Bergs galleri. Till höger: Spisen i sandsten kommer från den ursprungliga slottsbyggnaden. Vapensköldarna är Johan Banérs och makan Catharina Elisabeths.

Mälarpärlan Målhammar

Sven Berg hade inte alls tänkt bli godsägare. Men när just Målhammar, som han ofta passerat som barn, blev till salu väcktes nyfikenheten. Där skapar han nu en levande gård tillsammans med familjen.