Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm.

Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm.

Görvälns Slott

Av redaktionen Foto Johan Eklund, Wolfgang Kleinschmidt
Görväln Slott i Järfälla utanför Stockholm ligger vackert vid en vik av Mälaren. Idag bedrivs här boutiquehotell- och restaurangverksamhet och miljön erbjuder en välbevarad gårdsanläggning med byggnader från fyra sekler.

Görväln omnämns för första gången 1478, då riddaren Nils Fadhersson bekräftar att han gjort ett markbyte med ärkebiskopen Jöns Bengtsson Oxenstierna. När Gustav Vasa drog in kyrkans mark till staten hamnade också Görväln i kronans ägo.

En av salongerna på boutiquehotellet Görväln.

En av salongerna på boutiquehotellet Görväln.

År 1571 fick adelsmannen Antonius de Palma gården i gåva av kung Johan III, som tack för att sin ”välvilliga, hulda trotjänst”. Han flyttade gårdsbyggnaderna och anlade ett stuteri vid Henrikstorp, som ligger vid infarten till slottet.

Gyllene stunder på slottet.

Gyllene stunder på slottet.

Elsa Elisabeth Brahe ärver så småningom egendomen. I augusti 1659 ingår Elsa Elisabet ett avtal om att låta uppföra ”ett Steenhuss af Gottlands Steen, huggen”. Hon var då änka efter Axel Oxenstiernas son Erik, hade fem barn och dålig ekonomi, så det är inte förvånande att bygget avstannade redan 1661. Samma år gifte Elsa Elisabet om sig med kung Karl X Gustavs bror, hertig Adolf Johan. Det blir i praktiken Adolf Johan som övertar ansvaret för Görväln.

Uppdukade desserter på Görvälns Slott.

Uppdukade desserter på Görvälns Slott.

Man tror att ritningarna till huvudbyggnaden och flyglarna gjordes av Jean de la Valle, en av 1600-talets stora arkitekter. I portalen till huvudentrén finns årtalet 1673 inristat, men huvudbyggnaden och flyglarna blev inte klara förrän 1675. Ungefär tjugo år senare drabbades Görväln av en förödande brand och flyglarna kom sen att stå utan tak ända fram till 1750-talet.

Ett av rummen på Görväln.

Ett av rummen på Görväln.

Görväln förvärvades år 1900 av professor Mauritz Salin och övergick genom köp 1937 till generallöjtnanten Torsten Friis och hans maka Lotty, född Salin. År 1962 utrymdes huvudbyggnaden och familjen Friis inredde en vacker, trivsam och praktisk bostad i ena flygeln. Där hade tidigare inspektorn haft sin bostad ovanför kök och bagarstuga i källarvåningen. Här finns ännu dörrar med fasade beslag från 1600-talet, smidda av smeden på Tidö. 1963 såldes Görväln till Järfälla kommun.

Görväln är omtalat för din mat.

Görväln är omtalat för din mat.

Sparrishelgerna brukar vara populära på slottet.

Sparrishelgerna brukar vara populära på slottet.

Görväln är en ovanligt väl bevarad gårdsanläggning med många hus och ekonomibyggnader som stall, lagård, svinhus, finvagnslider och såg. Det är unikt för en stor gård så nära Stockholm! Paret Maria och Johan Eklund bedriver numera hotell och restaurang i de anrika byggnaderna och de har fått många utmärkelser för sitt fina arbete.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]