Halsa1

Hälsoliv på herrgården

Av Heléne Almqvist Foto Anne Nyblæus
Lussi och Gustaf lever ett hälsosamt liv på sin 1700-talsgård. Här har de plats för egna hästar och i trädgården odlas mängder av primörer och bär – som blir till delikata måltider för familj och vänner.
Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Det var för sjutton år sedan som Lussi och Gustaf lämnade villan i Djursholm för ett nytt lantligt liv på gården strax söder om Linköping. Den varmgula huvudbyggnaden med tillhörande flygel har anor tillbaka till 1700-talet och omges av en stor trädgård och tillhörande beteshagar.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Platsen var utmärkt för Gustaf, som tjänstgjort som officer och ägnat en stor del av livet åt hästar. Här finns gott om plats för de älskade djuren. Och Lussi, hängiven hälsoinspiratör som bland annat varit gymnastiklärare, får utlopp för sitt behov av frisk luft och natur och inte minst av trädgården som hon vårdar och odlar med stort engagemang. Skörden från trädgårdslandet blir sedan basen när Lussi skapar nya hälsosamma rätter. Hon bjuder ofta familj och goda vänner på middag.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

– Det är en härlig känsla att bjuda in, planera och laga efter egna recept. Det är roligt och gästerna känner att man har tänkt på dem.

Lussi experimenterar gärna fram nya rätter med trädgårdens råvaror. Helst förstås från färska, nyplockade grödor men mycket fryses ner för att hålla under året. Trädgårdslanden var redan grävda när makarna köpte gården och helt rätt placerade med tanke på ljus och jord. Det var bara att hugga i, byta jord och börja planera. I dag växer här potatis, zucchini, gul- röd- och vitbetor, ärtor, jordgubbar, vinbär …

Lussis goda broccolipaj.

Lussis goda broccolipaj.

– Man odlar ju olika från år till år, mina favoriter är bondbönor, röd- och gulbetor och olika sorters sallader. Det ska grävas och sås så man måste ha tid, och det har jag ju nu.

Också energi behövs, men det är ingen bristvara hos Lussi som hela livet levt sunt och brinner för frågor om kropp och hälsa. Kunskapen om odling har hon utvecklat under åren sedan de flyttade till gården. Hon är väldigt förtjust i broccoli.

– Den är lätt att odla och jättegod. Det går inte att jämföra med den man köper i affären.

Här är recept på Lussis goda broccolipaj.

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera