Halsa1

Hälsoliv på herrgården

Av Heléne Almqvist Foto Anne Nyblæus
Lussi och Gustaf lever ett hälsosamt liv på sin 1700-talsgård. Här har de plats för egna hästar och i trädgården odlas mängder av primörer och bär – som blir till delikata måltider för familj och vänner.
Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Det var för sjutton år sedan som Lussi och Gustaf lämnade villan i Djursholm för ett nytt lantligt liv på gården strax söder om Linköping. Den varmgula huvudbyggnaden med tillhörande flygel har anor tillbaka till 1700-talet och omges av en stor trädgård och tillhörande beteshagar.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Platsen var utmärkt för Gustaf, som tjänstgjort som officer och ägnat en stor del av livet åt hästar. Här finns gott om plats för de älskade djuren. Och Lussi, hängiven hälsoinspiratör som bland annat varit gymnastiklärare, får utlopp för sitt behov av frisk luft och natur och inte minst av trädgården som hon vårdar och odlar med stort engagemang. Skörden från trädgårdslandet blir sedan basen när Lussi skapar nya hälsosamma rätter. Hon bjuder ofta familj och goda vänner på middag.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

– Det är en härlig känsla att bjuda in, planera och laga efter egna recept. Det är roligt och gästerna känner att man har tänkt på dem.

Lussi experimenterar gärna fram nya rätter med trädgårdens råvaror. Helst förstås från färska, nyplockade grödor men mycket fryses ner för att hålla under året. Trädgårdslanden var redan grävda när makarna köpte gården och helt rätt placerade med tanke på ljus och jord. Det var bara att hugga i, byta jord och börja planera. I dag växer här potatis, zucchini, gul- röd- och vitbetor, ärtor, jordgubbar, vinbär …

Lussis goda broccolipaj.

Lussis goda broccolipaj.

– Man odlar ju olika från år till år, mina favoriter är bondbönor, röd- och gulbetor och olika sorters sallader. Det ska grävas och sås så man måste ha tid, och det har jag ju nu.

Också energi behövs, men det är ingen bristvara hos Lussi som hela livet levt sunt och brinner för frågor om kropp och hälsa. Kunskapen om odling har hon utvecklat under åren sedan de flyttade till gården. Hon är väldigt förtjust i broccoli.

– Den är lätt att odla och jättegod. Det går inte att jämföra med den man köper i affären.

Här är recept på Lussis goda broccolipaj.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.