Halsa1

Hälsoliv på herrgården

Av Heléne Almqvist Foto Anne Nyblæus
Lussi och Gustaf lever ett hälsosamt liv på sin 1700-talsgård. Här har de plats för egna hästar och i trädgården odlas mängder av primörer och bär – som blir till delikata måltider för familj och vänner.
Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Det var för sjutton år sedan som Lussi och Gustaf lämnade villan i Djursholm för ett nytt lantligt liv på gården strax söder om Linköping. Den varmgula huvudbyggnaden med tillhörande flygel har anor tillbaka till 1700-talet och omges av en stor trädgård och tillhörande beteshagar.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Platsen var utmärkt för Gustaf, som tjänstgjort som officer och ägnat en stor del av livet åt hästar. Här finns gott om plats för de älskade djuren. Och Lussi, hängiven hälsoinspiratör som bland annat varit gymnastiklärare, får utlopp för sitt behov av frisk luft och natur och inte minst av trädgården som hon vårdar och odlar med stort engagemang. Skörden från trädgårdslandet blir sedan basen när Lussi skapar nya hälsosamma rätter. Hon bjuder ofta familj och goda vänner på middag.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

– Det är en härlig känsla att bjuda in, planera och laga efter egna recept. Det är roligt och gästerna känner att man har tänkt på dem.

Lussi experimenterar gärna fram nya rätter med trädgårdens råvaror. Helst förstås från färska, nyplockade grödor men mycket fryses ner för att hålla under året. Trädgårdslanden var redan grävda när makarna köpte gården och helt rätt placerade med tanke på ljus och jord. Det var bara att hugga i, byta jord och börja planera. I dag växer här potatis, zucchini, gul- röd- och vitbetor, ärtor, jordgubbar, vinbär …

Lussis goda broccolipaj.

Lussis goda broccolipaj.

– Man odlar ju olika från år till år, mina favoriter är bondbönor, röd- och gulbetor och olika sorters sallader. Det ska grävas och sås så man måste ha tid, och det har jag ju nu.

Också energi behövs, men det är ingen bristvara hos Lussi som hela livet levt sunt och brinner för frågor om kropp och hälsa. Kunskapen om odling har hon utvecklat under åren sedan de flyttade till gården. Hon är väldigt förtjust i broccoli.

– Den är lätt att odla och jättegod. Det går inte att jämföra med den man köper i affären.

Här är recept på Lussis goda broccolipaj.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]