Halsa1

Hälsoliv på herrgården

Av Heléne Almqvist Foto Anne Nyblæus
Lussi och Gustaf lever ett hälsosamt liv på sin 1700-talsgård. Här har de plats för egna hästar och i trädgården odlas mängder av primörer och bär – som blir till delikata måltider för familj och vänner.
Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Ljuset flödar i matsalen som är belägen i mitten av huset.

Det var för sjutton år sedan som Lussi och Gustaf lämnade villan i Djursholm för ett nytt lantligt liv på gården strax söder om Linköping. Den varmgula huvudbyggnaden med tillhörande flygel har anor tillbaka till 1700-talet och omges av en stor trädgård och tillhörande beteshagar.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Den gamla planlösningen med genomgång mellan rummen är bevarad. Salongen, inredd med arvegods.

Platsen var utmärkt för Gustaf, som tjänstgjort som officer och ägnat en stor del av livet åt hästar. Här finns gott om plats för de älskade djuren. Och Lussi, hängiven hälsoinspiratör som bland annat varit gymnastiklärare, får utlopp för sitt behov av frisk luft och natur och inte minst av trädgården som hon vårdar och odlar med stort engagemang. Skörden från trädgårdslandet blir sedan basen när Lussi skapar nya hälsosamma rätter. Hon bjuder ofta familj och goda vänner på middag.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

Lussi bjuder gärna på hemlagad mat på råvaror från det egna grönsakslandet.

– Det är en härlig känsla att bjuda in, planera och laga efter egna recept. Det är roligt och gästerna känner att man har tänkt på dem.

Lussi experimenterar gärna fram nya rätter med trädgårdens råvaror. Helst förstås från färska, nyplockade grödor men mycket fryses ner för att hålla under året. Trädgårdslanden var redan grävda när makarna köpte gården och helt rätt placerade med tanke på ljus och jord. Det var bara att hugga i, byta jord och börja planera. I dag växer här potatis, zucchini, gul- röd- och vitbetor, ärtor, jordgubbar, vinbär …

Lussis goda broccolipaj.

Lussis goda broccolipaj.

– Man odlar ju olika från år till år, mina favoriter är bondbönor, röd- och gulbetor och olika sorters sallader. Det ska grävas och sås så man måste ha tid, och det har jag ju nu.

Också energi behövs, men det är ingen bristvara hos Lussi som hela livet levt sunt och brinner för frågor om kropp och hälsa. Kunskapen om odling har hon utvecklat under åren sedan de flyttade till gården. Hon är väldigt förtjust i broccoli.

– Den är lätt att odla och jättegod. Det går inte att jämföra med den man köper i affären.

Här är recept på Lussis goda broccolipaj.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.