Stolas huvudbyggnad med sitt imponerande säteritak ligger inbäddad bland hundraåriga ekar. Nedervåningens lilla matsal har en vacker sparsmakad rokokospisomfattning i sandsten. Kopparsticken har ramar målade direkt på stenväggen. Porträtt av Brita Horn, Stolas sista grevinna.

Stolas huvudbyggnad med sitt imponerande säteritak ligger inbäddad bland hundraåriga ekar. Nedervåningens lilla matsal har en vacker sparsmakad rokokospisomfattning i sandsten. Kopparsticken har ramar målade direkt på stenväggen. Porträtt av Brita Horn, Stolas sista grevinna.

Här är paret som får tusentals besök varje år

Text och foto John Werich
Skulle du kunna tänka dig att ta emot över 1000 nyfikna besökare i ditt hem varje år? Det kan Kerstin och Lennart som hyr Karolinergården Stola. I kontraktet ingår att de ska visa upp gården för besökare som vill beundra 1700-talsmiljön.

Stola ägs och drivs av en stiftelse. Det har varit öppet för allmänheten sedan stiftelsen grundandes av herrgårdens siste ägare, Holger Ander, 1985. Det var han som räddade och återställde Stolas unika huvudbyggnad till dess forna glans.

Kerstin och Lennart håller sin herrgård öppen för besökare.

Kerstin och Lennart håller sin herrgård öppen för besökare.

Stola är första gången omnämnt 1421 i ett par akter från Vatikanarkivet i Rom rörande instiftandet av ett priorat. Herrgårdens nuvarande huvudbyggnad började dock byggas 1713 av Clas Ekeblad och byggmästare var inspektorn på Stola, en mycket duglig självlärd man vid namn Håkan Eliander, son till en enkel torpare på godset. Tillsammans skapade de en elegant rosaputsad byggnad i två våningar med säteritak. Fyra kvadratiska flygelbyggnader med tälttak kompletterade gårdsrummet.

Det vita förmaket har fast inredning skapad av Carl Hårleman och är  ett utmärkt exempel på 1700-talets sparsmakade rokoko.

Det vita förmaket har fast inredning skapad av Carl Hårleman och är
ett utmärkt exempel på 1700-talets sparsmakade rokoko.

– Den första av flygarna försvann redan på 1780-talet och de övriga flyttades 1816 till Villa Giacomina, en herrgård i utkanten av Lidköping, berättar av Kerstin och Lennart Gustafsson som bor på herrgården i dag.

De vackra rummen och inredningarna kom till tack vare byggherrens son Clas Ekeblad (d y). I sin egenskap av riksråd och sedermera kanslipresident bodde han större delen av året i Stockholm. Hans tid i huvudstaden sammanföll med återuppbyggandet av det nedbrunna Stockholms slott och han kom därigenom i kontakt med slottets ledande arkitekt, Carl Hårleman, den svenska rokokons fader. Hårleman blev en nära vän och han besökte Stola vid ett antal tillfällen. Det är utan tvekan Hårleman som ritat inredningen i några av de vackra rummen på andra våningen.

I vita förmaket står möbler som återbördats till Stola av Holger Ander.

I vita förmaket står möbler som återbördats till Stola av Holger Ander.

Husets största sal är matsalen med sin imponerande takhöjd och ursprungliga väggmålningar utförda av konstnären Petter Wernberg på 1720-talet. De visar pittoreska italienska naturscener som förhärligar böndernas liv och måste ha ansetts mycket moderna på sin tid. Salen används sommartid för bland annat konserter som en del av musikserien Musik på slott och herresäten.

Övervåningens imponerande matsal är  husets största rum och har väggmålningar  skapade av Petter Wernberg på 1720-talet.

Övervåningens imponerande matsal är husets största rum och har väggmålningar skapade av Petter Wernberg på 1720-talet.

– Det är roligt att huset används och att så många kan få komma hit och uppleva dessa vackra miljöer, säger Lennart, som tillsammans med Kerstin visar och guidar runt i herrgården för besökare fyra gånger i veckan sommartid.

Porslinsservisen från tyska  Fürstenbergfabriken med dekor av ekblad beställdes av familjen Ekeblad på 1700-talet.

Porslinsservisen från tyska Fürstenbergfabriken med dekor av ekblad beställdes av familjen Ekeblad på 1700-talet.

Se kända elitryttarparets vackra hem

Förtydligande om reportaget om Stola, som publicerades i nr 1/2015 av Gods & Gårdar: Stola ägs och drivs av Holger Anders barnbarn Joakim Ivarson med familj. Joakim, som tog över gården samt dess verksamhet 1985, är fjärde generationen på Stola. Kerstin och Lennart Gustafsson, som reportaget handlade om, hyr byggnaden som styckats av från gården. Denna byggnad samt parken ingår i stiftelsen som grundades av Ander.

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.