Smakrikt på Löfsta säteri.

Smakrikt på Löfsta säteri.

Här huserade Cajsa Warg

av anncatrin rosenqvist & mona ryberg nordgren foto thomas hjertén
Som unga flyttade Bo och Agneta Heine Ivgren till Löfsta Säteri som de omsorgsfullt har rustat upp. Här har maten alltid varit viktig. På 1700-talet stod Cajsa Warg i köket och i dag producerar gården ostar av högsta kvalitet.
Det som ursprungligen var jungfrukammare  är i dag en välkomnande matsal.

Det som ursprungligen var jungfrukammare är i dag en välkomnande matsal.

Bara några mil från betong och tunnelbana i centrala Stockholm ligger Vallentuna med gröna böljande fält, stora skogar, glittrande sjöar och åkrar. Det här är en trakt med anrika gårdar som vittnar om vår rika svenska kulturhistoria. Löfsta Säteri med sina kvadratiska flygelbyggnader och sin brokiga historia är en sådan gård.

Hit flyttade Bo och Agneta Heine Ivgren 1976 med sina två barn, då elva och åtta år gamla. Agneta minns hur de kom över gården. Bos föräldragård i Småland hade exproprierats, och i och med detta fanns det lite pengar att spendera.

I kakelugnens värmeskåp ställde förr husjungfruarna in middagsmaten från köket en trappa ner.

I kakelugnens värmeskåp ställde förr husjungfruarna in middagsmaten från köket en trappa ner.

– Jag såg en pytteliten annons i tidningen om ett jordbruk till salu som hette Löfsta Säteri. På den tiden kunde man inte köpa en jordbruksfastighet om man inte var lantbruksutbildad, förklarar Bo som tack och lov hade studerat agrikultur innan han började sin militärtjänst och så småningom blev stabschef och överste.

– Vi köpte gården, såg till att den renoverades och skötte jordbruket plus våra vanliga jobb och familjen samtidigt, berättar Bo.

I stora salen står det värmländska golvuret med sin gyllene ornamentering och ovanliga benparti.

I stora salen står det värmländska golvuret med sin gyllene ornamentering och ovanliga benparti.

Agneta minns att de fick blandade kommentarer när de hade köpt gården.

– En del tyckte att vi var helt från vettet. Någon kände till stället och menade att det var rena skräpet, förutom att det var ett bra svampställe. Men en gammal dam som på den tiden bodde i grannhuset till gården, hon var nöjd. ”Äntligen kommer det en major till Löfsta igen, då blir det äntligen lite ordning”, sa hon. Då visste vi inte vad hon menade, men nu när vi kan historien om säteriet så vet vi att hon talade om major Julius von Sass som kom från Finland på 1820-talet med hustru, fosterdotter, betjänt och fyra mamseller.

Spegeln och bordet i empirstil kommer från Agnetas morföräldrar och passar bra tillsammans med stolarna från Porla Brunn.

Spegeln och bordet i empirstil kommer från Agnetas morföräldrar och passar bra tillsammans med stolarna från Porla Brunn.

Agneta och Bo drev tillsammans gården som omfattar över 200 ha och 20 hus, med bara en anställd. Det var sådd och skörd av alla fyra sädesslagen, 120 köttkor, tjurar och ett 60-tal får.

– Nu efteråt tänker jag ibland på vilken fruktansvärt massa arbete det var. Men det gick. Man var ung och stark och entusiastisk på den tiden, säger Bo.

Men efter fyra år av tungt arbete tog de beslutet att arrendera ut marken och i stället satsa på gårdsbyggnaderna. Ett beslut som de är nöjda med i dag, när mangårdsbyggnaden står vacker och pietetsfullt renoverad och övriga byggnader också är i gott skick. I dag har sonen Claes med familj tagit över skötseln av gården och utökat den med ett gårdsmejeri.

Löfsta säteri har genom åren varit hem åt fler officerer än Bo och major Julius von Sass. Här har även fältmarskalken Bernt Otto Stackelberg bott. Han kom till Löfsta under andra halvan av 1700-talet och sägs ha varit en karismatisk och matglad man som både var gourmet och gourmand.

Mangårdsbyggnad från 1600-talet.

Mangårdsbyggnad från 1600-talet.

Cajsa Warg var anställd som mamsell hos familjen Stackelberg och det är därför mycket troligt att den kända kokboksförfatarinnan huserat i Löfstas kök. Hennes bok från 1755, Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber, hör i alla fall hemma här och inspirerar dagens ägarpar.

Läs också – paret som flyttade till landet och öppnade antikaffär

Att gården är producent av lagrade och smakrika kvalitetsostar binder samman gårdens historia med nuet på ett självklart sätt.
– Förhoppningsvis blir vi en familj i historien som gjort något bra för Löfsta, säger Bo. Det är väldigt roligt att vår son fortsätter att driva gården och bevara arvet.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]