NAPOLEON

Hem med en spännande historia…

Av Cajsa Högberg Foto: Helmuth Scham/Napoleonmuseum Thurgau
Det är lätt att förstå vad Napoleons styvdotter, Hortense de Beauharnais, föll för. Läget vid Bodensjön är svindlande vackert. Under sin tid i exil lät hon här bygga ett unikt slott i fransk empir.

NAPOLEON2

Det brukar kallas Bodensjöns allra vackraste slott – Schloss Arenenberg – som ligger på en udde vid sjöns sydsida i schweiziska kantonen Thurgau. En mil härifrån, i den tyska staden Konstanz, hamnade den franska adelsdamen Hortense de Beauharnais en vinterdag 1815. Hortense, som varit drottning av Holland, var både styvdotter och svägerska till Napoleon och hon var i landsflykt efter kejsarens förlust vid Waterloo.

NAPOLEON3

I sin nya hemort försökte Hortense skapa något som kunde liknas vid ett franskt hov. Hon bestämde att Schloss Arenenberg skulle bli hennes huvudresidens och, till Konstanzbornas stora fasa, lät hon riva de medeltida byggnaderna på platsen för att skapa en engelsk park med vindlande stigar, ett hermitage, ett nymfeum, fontäner, vattenfall och flera utkikspunkter. Det nya slottet började byggas 1817 efter ritningar av arkitekten Johann Baptist Wehrle och det var starkt influerat av franska ideal.

NAPOLEON5

Hortenses salong skapades exempelvis som en kopia av konseljsalen i slottet Malmaison utanför Paris. Än i dag finns här unika Napoleonporträtt liksom böcker från de kejserliga samlingarna. Och precis som på 1800-talet har sovrummet fortfarande väggar i ljusgul damast, rokokoornament och de finaste empirmöbler. I slottet installerades ett avancerat uppvärmningssystem som var mycket modernt för sin tid och samtliga salar och salonger utrustades med ringklockor så att Hortense kunde kommunicera med dem som arbetade på slottet.

NAPOLEON6

I Arenenberg hade Hortense ofta besök av dåtidens europeiska kungligheter – även de svenska. Förutom Karl XIV Johan var författarna Alexandra Dumas och Lord Byron samt kompositören Frans Liszt några av husets prominenta gäster. Dagen på slottet började med frukost vid tolvtiden. Lunchen serverades klockan 18 och middagen avnjöts klockan 22. Efter midnatt serverades ”te”.

NAPOLEON10

Schloss Arenenbergs glansperiod tog slut efter Hortenses bortgång 1837 och sonen Louis Napoléon tvingades sälja slottet. Tolv år senare återvände han som kejsare Napoleon III, köpte tillbaka slottet och lät återställa byggnaden i dess forna prakt. Sitt sista besök på slottet gjorde han tillsammans med prinsessan Eugénie 1865. Hon blev änka kort därefter och åkte sällan tillbaka. 1906 donerade hon slottet till kantonen Thurgau och sedan dess är det museum.

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera