NAPOLEON

Hem med en spännande historia…

Av Cajsa Högberg Foto: Helmuth Scham/Napoleonmuseum Thurgau
Det är lätt att förstå vad Napoleons styvdotter, Hortense de Beauharnais, föll för. Läget vid Bodensjön är svindlande vackert. Under sin tid i exil lät hon här bygga ett unikt slott i fransk empir.

NAPOLEON2

Det brukar kallas Bodensjöns allra vackraste slott – Schloss Arenenberg – som ligger på en udde vid sjöns sydsida i schweiziska kantonen Thurgau. En mil härifrån, i den tyska staden Konstanz, hamnade den franska adelsdamen Hortense de Beauharnais en vinterdag 1815. Hortense, som varit drottning av Holland, var både styvdotter och svägerska till Napoleon och hon var i landsflykt efter kejsarens förlust vid Waterloo.

NAPOLEON3

I sin nya hemort försökte Hortense skapa något som kunde liknas vid ett franskt hov. Hon bestämde att Schloss Arenenberg skulle bli hennes huvudresidens och, till Konstanzbornas stora fasa, lät hon riva de medeltida byggnaderna på platsen för att skapa en engelsk park med vindlande stigar, ett hermitage, ett nymfeum, fontäner, vattenfall och flera utkikspunkter. Det nya slottet började byggas 1817 efter ritningar av arkitekten Johann Baptist Wehrle och det var starkt influerat av franska ideal.

NAPOLEON5

Hortenses salong skapades exempelvis som en kopia av konseljsalen i slottet Malmaison utanför Paris. Än i dag finns här unika Napoleonporträtt liksom böcker från de kejserliga samlingarna. Och precis som på 1800-talet har sovrummet fortfarande väggar i ljusgul damast, rokokoornament och de finaste empirmöbler. I slottet installerades ett avancerat uppvärmningssystem som var mycket modernt för sin tid och samtliga salar och salonger utrustades med ringklockor så att Hortense kunde kommunicera med dem som arbetade på slottet.

NAPOLEON6

I Arenenberg hade Hortense ofta besök av dåtidens europeiska kungligheter – även de svenska. Förutom Karl XIV Johan var författarna Alexandra Dumas och Lord Byron samt kompositören Frans Liszt några av husets prominenta gäster. Dagen på slottet började med frukost vid tolvtiden. Lunchen serverades klockan 18 och middagen avnjöts klockan 22. Efter midnatt serverades ”te”.

NAPOLEON10

Schloss Arenenbergs glansperiod tog slut efter Hortenses bortgång 1837 och sonen Louis Napoléon tvingades sälja slottet. Tolv år senare återvände han som kejsare Napoleon III, köpte tillbaka slottet och lät återställa byggnaden i dess forna prakt. Sitt sista besök på slottet gjorde han tillsammans med prinsessan Eugénie 1865. Hon blev änka kort därefter och åkte sällan tillbaka. 1906 donerade hon slottet till kantonen Thurgau och sedan dess är det museum.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]