NAPOLEON

Hem med en spännande historia…

Av Cajsa Högberg Foto: Helmuth Scham/Napoleonmuseum Thurgau
Det är lätt att förstå vad Napoleons styvdotter, Hortense de Beauharnais, föll för. Läget vid Bodensjön är svindlande vackert. Under sin tid i exil lät hon här bygga ett unikt slott i fransk empir.

NAPOLEON2

Det brukar kallas Bodensjöns allra vackraste slott – Schloss Arenenberg – som ligger på en udde vid sjöns sydsida i schweiziska kantonen Thurgau. En mil härifrån, i den tyska staden Konstanz, hamnade den franska adelsdamen Hortense de Beauharnais en vinterdag 1815. Hortense, som varit drottning av Holland, var både styvdotter och svägerska till Napoleon och hon var i landsflykt efter kejsarens förlust vid Waterloo.

NAPOLEON3

I sin nya hemort försökte Hortense skapa något som kunde liknas vid ett franskt hov. Hon bestämde att Schloss Arenenberg skulle bli hennes huvudresidens och, till Konstanzbornas stora fasa, lät hon riva de medeltida byggnaderna på platsen för att skapa en engelsk park med vindlande stigar, ett hermitage, ett nymfeum, fontäner, vattenfall och flera utkikspunkter. Det nya slottet började byggas 1817 efter ritningar av arkitekten Johann Baptist Wehrle och det var starkt influerat av franska ideal.

NAPOLEON5

Hortenses salong skapades exempelvis som en kopia av konseljsalen i slottet Malmaison utanför Paris. Än i dag finns här unika Napoleonporträtt liksom böcker från de kejserliga samlingarna. Och precis som på 1800-talet har sovrummet fortfarande väggar i ljusgul damast, rokokoornament och de finaste empirmöbler. I slottet installerades ett avancerat uppvärmningssystem som var mycket modernt för sin tid och samtliga salar och salonger utrustades med ringklockor så att Hortense kunde kommunicera med dem som arbetade på slottet.

NAPOLEON6

I Arenenberg hade Hortense ofta besök av dåtidens europeiska kungligheter – även de svenska. Förutom Karl XIV Johan var författarna Alexandra Dumas och Lord Byron samt kompositören Frans Liszt några av husets prominenta gäster. Dagen på slottet började med frukost vid tolvtiden. Lunchen serverades klockan 18 och middagen avnjöts klockan 22. Efter midnatt serverades ”te”.

NAPOLEON10

Schloss Arenenbergs glansperiod tog slut efter Hortenses bortgång 1837 och sonen Louis Napoléon tvingades sälja slottet. Tolv år senare återvände han som kejsare Napoleon III, köpte tillbaka slottet och lät återställa byggnaden i dess forna prakt. Sitt sista besök på slottet gjorde han tillsammans med prinsessan Eugénie 1865. Hon blev änka kort därefter och åkte sällan tillbaka. 1906 donerade hon slottet till kantonen Thurgau och sedan dess är det museum.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.