Heby är ett nätt och elegant slott från brytningsskedet 
mellan rokoko och den 
gustavianska eran. Det ritades 1780 av arkitekten Erik Palmstedt.

Heby är ett nätt och elegant slott från brytningsskedet mellan rokoko och den gustavianska eran. Det ritades 1780 av arkitekten Erik Palmstedt.

Henrik och Anna lämnade staden för slottet

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Klas Sjöberg
I sköna Sörmland har Henrik och Anna Löfgren hittat sitt slott – en liten pärla från 1780-talet. Med tålamod och entusiasm låter de slottet återfå sin forna glans.
Ljuset faller fint in i slottets salar som ligger i fil på mellan-våningen. Här finns också en fantasieggande lönndörr. Delikata tapetbårder och måleri i gustaviansk anda. Två likadana Mariebergs-urnor finns på slottet.

Ljuset faller fint in i slottets salar som ligger i fil på mellan-våningen. Här finns också en fantasieggande lönndörr. Delikata tapetbårder och måleri i gustaviansk anda. Två likadana Mariebergs-urnor finns på slottet.

Sörmlands herrgårdar från 1700-talet är omtalade. De ljusa byggnaderna är ofta vackert placerade i natursköna omgivningar. Heby är ett fint exempel på slottsbyggnad från brytningsskedet mellan rokoko och tidig gustaviansk era. Dess ägor breder ut sig mellan sjön Klämmingen och Nyckelsjön.
Slottet från 1780-talet står på urberget. Arkitekturen präglas av klassicism men huvudportalen har snidade dörrar i rokokons former. Här på Heby bor Henrik och Anna Löfgren med sin lilla dotter Astrid. Det är drygt två år sedan de skrev på kontraktet som nya ägare.

Henrik och Anna njuter av sitt slottsliv. Här med strävhåriga taxen Frank.

Henrik och Anna njuter av sitt slottsliv. Här med strävhåriga taxen Frank.

Gustavianska silverljusstakar tänds om det är dunkelt. Salongerna är eleganta och inte övermöblerade. Här finns ljusa gustavianska möbler, orientaliska mattor och sittgrupper i mahogny. På väggen finns spänd linneväv målad av konstnären Lars Bolander.

Gustavianska silverljusstakar tänds om det är dunkelt. Salongerna är eleganta och inte övermöblerade. Här finns ljusa gustavianska möbler, orientaliska mattor och sittgrupper i mahogny. På väggen finns spänd linneväv målad av konstnären Lars Bolander.

Anna kommer från Vibyholm vid sjön Båven och längtade till naturen. Även Henrik, som är uppvuxen i Stockholm och arbetar i den centrala delen av stan, kände att landsbygden lockade. Att förvalta något är en stark drivkraft hos dem båda.
Heby slott är 700 kvadratmeter stort och har ett par flyglar.
– Vi fastnade för byggnadens nätta form och dess arkitektur, säger Anna.
De flyttade först in i en av flygelbyggnaderna intill. På så vis kunde restaureringsarbetet få ta tid och utföras enligt traditionella hantverksmetoder och med sunda material.
– Att återställa ett kulturhistoriskt hus har varit mycket lärorikt, vi är tacksamma att vi har haft så stor hjälp av arkitekten Paul Wilund och vi hade samråd med länsantikvarien och en representant från Sörmlands museum, säger Henrik.
Det är otänkbart att vare sig slå i en spik eller dra ut en gammal ur väggen. Slottet räknas som kulturminne.

En inbjudande sittgrupp i rokokostil tillverkad under 1900-talet. Mariebergskakelugn med delikat blomstermotiv.

En inbjudande sittgrupp i rokokostil tillverkad under 1900-talet. Mariebergskakelugn med delikat blomstermotiv.

Grisaille i grågrönt och pastelltoner. Portätt av Johan Liljencrantz. Han var Sven Liljencrantz bror och Gustav III:s finansminister. En av Johans söner övertog Heby efter att Svens son gick bort barnlös.

Grisaille i grågrönt och pastelltoner. Portätt av Johan Liljencrantz. Han var slottets förste ägare Sven Liljencrantz bror och Gustav III:s finansminister. En av Johans söner övertog Heby efter att Svens son gick bort barnlös.

De två vinkelbyggda flyglarna har, precis som slottet, brutna tak men den ursprungliga tanken var att husen skulle vara kubformade och ha några lägre byggnader framför. I dag används det ena huset som gästhus när Anna och Henrik får besök.
Runt Heby finns fina jaktmarker med gott om rådjur, dovhjort, älg och vildsvin. Landskapet är vackert och bjuder på storslagna naturupplevelser året om. Med strävhåriga taxen Frank blir det ofta promenader i skogen.

I matsalen tronar ett barockskåp. Bordet och mahogny- stolarna i karljohansstil är från tidigt 1800-tal.

I matsalen tronar ett barockskåp. Bordet och mahognystolarna i karljohansstil är från tidigt 1800-tal.

Familjen är inte ensam på sitt slott, en kvinna sägs spöka här. Anna och Henrik har ännu inte hört henne men ibland känns det som att någon rör sig genom salarna. En byst av Gustav Vasa står på det rustika skåpet.

Familjen är inte ensam på sitt slott, en kvinna sägs spöka här. Anna och Henrik har ännu inte hört henne men ibland känns det som att någon rör sig genom salarna. En byst av Gustav Vasa står på det rustika skåpet.

I slottets bottenvåning finns ett härligt lantkök som delvis har moderniserats men material har tillvaratagits och enbart bytt plats. Två effektiva induktionsspisar har installerats.
– Vi flyttade några väggar, ställde kylskåpen utom synhåll och skapade ett skafferi. Nu har vi gott om arbetsyta och kan blicka ut över ängarna.

Köket är byggt av Nisseby Snickeri, en firma i Stenhamra.Taken är vitmålade med putsade kryssvalv. Nya takarmaturer hänger ner från valven.

Köket är byggt av Nisseby Snickeri, en firma i Stenhamra.Taken är vitmålade med putsade kryssvalv. Nya takarmaturer hänger ner från valven.

Stentrappan leder upp till andra våningen. Anna med taxen Frank som fortfarande är valpigt lekfull men blir snart en fullärd jakthund.

Stentrappan leder upp till andra våningen. Anna med taxen Frank som fortfarande är valpigt lekfull men blir snart en fullärd jakthund.

På Heby finns mycket av den fasta inredningen bevarad med ursprungliga målade tapeter och dörröverstycken. På andra våningen, som kallas principalvåningen, har familjen Löfgren matsal, vardagsrum, salong och sovrum. Rummen ligger i fil och ljuset flödar in genom de vackra glasrutorna. Salen och sängkammaren mot trädgårdssidan är luftigt och sparsamt inredda. I stora salongen tronar en kolonnkakelugn med förgyllda kannelyrer och rosen-girland.
Här njuter familjen av sitt slott och sitt liv som slottsägare. Att de lämnade stadslivet är inget de ångrar.

 

Läs också:

Görvälns Slott

Familjeliv på karolinergården

Äventyrligt slottsliv på Rockelstad

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]