Grunden till gården byggdes av en man som kallades Mogens i Häcklinge på 1500-talet. I slutet av 1700-talet byggdes herrgården så som den ser ut i dag av landshövdingen Johan af Nordin.

I slutet av 1700-talet byggdes Åby gård.

Herrgården som gavs bort som bröllopsgåva

Av Linnéa Jonjons Foto Gustav Gräll
Från adligt sommarnöje till spannmålslager – Åby gård i Gästrikland har varit med om mycket de senaste 300 åren. En av ägarna inredde en hel sal till gudinnornas lov och en annan skänkte bort gården som bröllopspresent. I dag står herrgården under Kerstin och Björn Sjunnings beskydd.
Varje rum på övervåningen har  en mindre dörr som leder till en  lönngång. Dessa användes av  pigorna för att bära in mat. I salen  på övervåningen har många fina  middagar intagits. Stolarna är  köpta i Furuvik utanför Gävle.  Bordet, med plats för 24 gäster,  är specialbeställt just för detta rum.

I salen på Åby gård har många fina middagar intagits.

Åby gård ligger nära en större motorväg men det är som om alléns kraftiga träd skyddar mot ljuden från bilarna. Uppfarten är välkomnande, grusgången är prydligt krattad och grinden står halvt öppen. Där bakom tornar en av Gästriklands bäst bevarade herrgårdar upp sig.  

Björns pappas sockendräkt från när han var liten hänger framme.

Björns pappas sockendräkt från när han var liten.

Åby gård var ett sommarnöje på 1780-talet och blev spannmålslager på 1860-talet fram tills att Björn Sjunnings farfar köpte gården 1926.

Nils Asplind har utfört målningarna.

Nils Asplind har utfört målningarna.

Mangårdsbyggnaden började uppföras 1799 av den dåvarande landshövdingen i Kopparbergs län, friherre Johan af Nordin, som hade intressen i flera bruk i Gästrikland. Han byggde Åby gård som sin sommarbostad.

Det finns många salonger på gården

Det finns många salonger på gården.

Åby gård både ritades och inreddes av Falubor. Ritningarna upprättades av Gustaf Bergström verksam vid Falu gruva, medan inredningarna utfördes av den kände dekorationsmålaren och rådmannen Nils Asplind (1756–1820) som även målat väggarna i rummet som kallas Gudinnesalen.

Matsalsbordet, med plats för 24 gäster, är specialbeställt.

Matsalsbordet, med plats för 24 gäster, är specialbeställt.

På 1810-talet köpte den förmögne grosshandlaren Pehr Ennes herrgården som bröllopspresent till sin dotter Hedvig Maria då hon gifte sig med general Ludvig von Post. När Karl den XIV Johan ett år senare gjorde Eriksgata i Gävle satte det unga paret upp stora tjärtunnor i tallarna i allén och tände på för att fira kungens besök. Men det hela gick över styr då det blev så hett att allén brann ner.

FLER HERRGÅRDSHEM! Så renoverade vi vårt 1700-talshus

Porträttet föreställer landshövdingen Johan af Nordin.

Porträttet föreställer landshövdingen Johan af Nordin.

Från 1872 fram till 1920, då Mackmyra Sulfit tog över, bodde släkten Söderhjelm här. Mackmyra Sulfit tänkte stycka upp fastigheten i fyra delar, men Björns farfar, Oscar Hansson, lyckades övertala dem att bevara godset i ursprungligt skick och 1926 fick han köpa gården. Sedan har den gått i arv i familjen.

Vacker kakelugn på Åby gård.

Vacker kakelugn på Åby gård.

Kerstin och Björn Sjunning på Åby Gård i Gästrikland.

Kerstin och Björn Sjunning på Åby Gård i Gästrikland.

FLER VACKRA HEM! Paret skapade sitt drömhem i en gammal smedja

 

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]