Grunden till gården byggdes av en man som kallades Mogens i Häcklinge på 1500-talet. I slutet av 1700-talet byggdes herrgården så som den ser ut i dag av landshövdingen Johan af Nordin.

I slutet av 1700-talet byggdes Åby gård.

Herrgården som gavs bort som bröllopsgåva

Av Linnéa Jonjons Foto Gustav Gräll
Från adligt sommarnöje till spannmålslager – Åby gård i Gästrikland har varit med om mycket de senaste 300 åren. En av ägarna inredde en hel sal till gudinnornas lov och en annan skänkte bort gården som bröllopspresent. I dag står herrgården under Kerstin och Björn Sjunnings beskydd.
Varje rum på övervåningen har  en mindre dörr som leder till en  lönngång. Dessa användes av  pigorna för att bära in mat. I salen  på övervåningen har många fina  middagar intagits. Stolarna är  köpta i Furuvik utanför Gävle.  Bordet, med plats för 24 gäster,  är specialbeställt just för detta rum.

I salen på Åby gård har många fina middagar intagits.

Åby gård ligger nära en större motorväg men det är som om alléns kraftiga träd skyddar mot ljuden från bilarna. Uppfarten är välkomnande, grusgången är prydligt krattad och grinden står halvt öppen. Där bakom tornar en av Gästriklands bäst bevarade herrgårdar upp sig.  

Björns pappas sockendräkt från när han var liten hänger framme.

Björns pappas sockendräkt från när han var liten.

Åby gård var ett sommarnöje på 1780-talet och blev spannmålslager på 1860-talet fram tills att Björn Sjunnings farfar köpte gården 1926.

Nils Asplind har utfört målningarna.

Nils Asplind har utfört målningarna.

Mangårdsbyggnaden började uppföras 1799 av den dåvarande landshövdingen i Kopparbergs län, friherre Johan af Nordin, som hade intressen i flera bruk i Gästrikland. Han byggde Åby gård som sin sommarbostad.

Det finns många salonger på gården

Det finns många salonger på gården.

Åby gård både ritades och inreddes av Falubor. Ritningarna upprättades av Gustaf Bergström verksam vid Falu gruva, medan inredningarna utfördes av den kände dekorationsmålaren och rådmannen Nils Asplind (1756–1820) som även målat väggarna i rummet som kallas Gudinnesalen.

Matsalsbordet, med plats för 24 gäster, är specialbeställt.

Matsalsbordet, med plats för 24 gäster, är specialbeställt.

På 1810-talet köpte den förmögne grosshandlaren Pehr Ennes herrgården som bröllopspresent till sin dotter Hedvig Maria då hon gifte sig med general Ludvig von Post. När Karl den XIV Johan ett år senare gjorde Eriksgata i Gävle satte det unga paret upp stora tjärtunnor i tallarna i allén och tände på för att fira kungens besök. Men det hela gick över styr då det blev så hett att allén brann ner.

FLER HERRGÅRDSHEM! Så renoverade vi vårt 1700-talshus

Porträttet föreställer landshövdingen Johan af Nordin.

Porträttet föreställer landshövdingen Johan af Nordin.

Från 1872 fram till 1920, då Mackmyra Sulfit tog över, bodde släkten Söderhjelm här. Mackmyra Sulfit tänkte stycka upp fastigheten i fyra delar, men Björns farfar, Oscar Hansson, lyckades övertala dem att bevara godset i ursprungligt skick och 1926 fick han köpa gården. Sedan har den gått i arv i familjen.

Vacker kakelugn på Åby gård.

Vacker kakelugn på Åby gård.

Kerstin och Björn Sjunning på Åby Gård i Gästrikland.

Kerstin och Björn Sjunning på Åby Gård i Gästrikland.

FLER VACKRA HEM! Paret skapade sitt drömhem i en gammal smedja

 

Kommentarer

Kommentera

Snön har lagt sig tung över landskapet i Garpenberg och inne på slottet pågår intensiva förberedelser inför adventsfirandet. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell ritade bruksherrgården 1801.

Advent i Garpenberg

I Garpenberg skålas det i såväl glögg som champagne när första advent firas. Julen ska vara en glamorös helg, anser Cilla och John Sandh, som gärna bjuder på fransk mat i de eleganta salongerna. Kommentarer Kommentera

Huvudbyggnadens entré har försetts med eleganta kolonner och en vacker balustradterrass tillhörande stora salongen på övervåningen.

Älvsjö gård – dramatik, död och gustaviansk glans­

Omgärdad av storstadens trafikådror vilar en skärva 1700-tal på kullen i Älvsjö. I nära 200 år var detta, då natursköna, gods sätesgård för familjen Lagerbjelke. Tack till Ostindiska kompaniet, Östermalms antikmarknad och Stockholmsmässan. Kommentarer Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera