Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Herrgårdens unika tapetskatt

av Lars Bergström foto jonas adner
Inspireras av Långvinds herrgård i Hälsingland som rymmer en välbevarad tapetskatt, varsamt restaurerad enligt historiska stilideal.

Långvinds herrgård, en gång nav för den lilla bruksorten som levererade stångjärn till Söderhamns gevärsfaktori, är pietetsfullt upprustad och det är lätt att bli på gott humör av all snickarglädje: lövsågad dekor i gavelspetsar, tak som vilar på figursågade tassar och svarvade stolpar. Allt målat i de ursprungliga ockranyanserna och skyddat av ett delvis nytt ärggrönt koppartak.

Tapeten i salongen är engelsk. Inspirationen kommer från japanska träsnitt och Arts & crafts-rörelsen.Pärlemoreffekten uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

Tapetens pärlemoreffekt uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

En viktig del av restaureringen handlade om att rädda eller återskapa de utsökta tapeterna på husets övervåning. I bibliotekets tak finns en mycket välgjord dekormålning i nyrenässansstil som har konserverats. På väggarna sitter en nygjord tapet som imiterar gobelängvävt tyg.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

En ung och nyfiken byggnadsantikvarie, Anna-Lena Wallner, lyckades hitta en liten rest av den ursprungliga tapeten under ett masonitlager högst uppe vid taket. Och tur var väl det för 99 procent av ursprungstapeten var bortriven. Den gamla tapetresten jämfördes sedan med ett 40-tal originaltapetrullar från herrgården som den siste ägaren ur familjen Söderhielm, Lars Totti, hade sparat.

Blomtapeten i kabinettet har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad  av C A Kåberg.

Blomtapeten har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad av C A Kåberg.

Med hjälp av några matchande tapetrullar ur Tottis samling återskapade sedan firman Handtryckta Tapeter den gamla originaltapeten, vilket var en av de mer kostsamma åtgärderna i renoveringen av herrgården.

Mer inredning! Kika in i elitryttarnas fina hästgård

Den äldsta tapeten i Långvinds herrgård är från tidigt 1800-tal. Tapetbården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Den äldsta tapeten är från tidigt 1800-tal. Bården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Tidens inredningsmode föreskrev en stark uppdelning av manliga och kvinnliga rum. Rökrummet, biblioteket och matsalen skulle vara maskulina, medan salong och kabinett var kvinnornas domän. I Långvind kommer det till uttryck i salongens luftiga rokokomålning i taket med bladslingor och klotrunda rosor. Samt inte minst den pärlemoskimrande tapeten med sirligt tecknade krysantemum. Tapeten sattes upp i slutet av 1800-talet. På sina ställen har den renoverats med nytt papper som handmålats av en konservator.

Långvinds herrgård.

Långvinds herrgård.

Mot detta kontrasterar den mörka matsalen med en nyrenässanstapet som för tankarna till orienten. Rummen som på brukspatronen Wilhelm August Söderhielms tid till stor del utgjordes av kontor har fått nyproducerade ljusa kopior av gamla tapeter från Duro och Lim & Handtryck. 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.