Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Herrgårdens unika tapetskatt

av Lars Bergström foto jonas adner
Inspireras av Långvinds herrgård i Hälsingland som rymmer en välbevarad tapetskatt, varsamt restaurerad enligt historiska stilideal.

Långvinds herrgård, en gång nav för den lilla bruksorten som levererade stångjärn till Söderhamns gevärsfaktori, är pietetsfullt upprustad och det är lätt att bli på gott humör av all snickarglädje: lövsågad dekor i gavelspetsar, tak som vilar på figursågade tassar och svarvade stolpar. Allt målat i de ursprungliga ockranyanserna och skyddat av ett delvis nytt ärggrönt koppartak.

Tapeten i salongen är engelsk. Inspirationen kommer från japanska träsnitt och Arts & crafts-rörelsen.Pärlemoreffekten uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

Tapetens pärlemoreffekt uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

En viktig del av restaureringen handlade om att rädda eller återskapa de utsökta tapeterna på husets övervåning. I bibliotekets tak finns en mycket välgjord dekormålning i nyrenässansstil som har konserverats. På väggarna sitter en nygjord tapet som imiterar gobelängvävt tyg.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

En ung och nyfiken byggnadsantikvarie, Anna-Lena Wallner, lyckades hitta en liten rest av den ursprungliga tapeten under ett masonitlager högst uppe vid taket. Och tur var väl det för 99 procent av ursprungstapeten var bortriven. Den gamla tapetresten jämfördes sedan med ett 40-tal originaltapetrullar från herrgården som den siste ägaren ur familjen Söderhielm, Lars Totti, hade sparat.

Blomtapeten i kabinettet har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad  av C A Kåberg.

Blomtapeten har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad av C A Kåberg.

Med hjälp av några matchande tapetrullar ur Tottis samling återskapade sedan firman Handtryckta Tapeter den gamla originaltapeten, vilket var en av de mer kostsamma åtgärderna i renoveringen av herrgården.

Mer inredning! Kika in i elitryttarnas fina hästgård

Den äldsta tapeten i Långvinds herrgård är från tidigt 1800-tal. Tapetbården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Den äldsta tapeten är från tidigt 1800-tal. Bården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Tidens inredningsmode föreskrev en stark uppdelning av manliga och kvinnliga rum. Rökrummet, biblioteket och matsalen skulle vara maskulina, medan salong och kabinett var kvinnornas domän. I Långvind kommer det till uttryck i salongens luftiga rokokomålning i taket med bladslingor och klotrunda rosor. Samt inte minst den pärlemoskimrande tapeten med sirligt tecknade krysantemum. Tapeten sattes upp i slutet av 1800-talet. På sina ställen har den renoverats med nytt papper som handmålats av en konservator.

Långvinds herrgård.

Långvinds herrgård.

Mot detta kontrasterar den mörka matsalen med en nyrenässanstapet som för tankarna till orienten. Rummen som på brukspatronen Wilhelm August Söderhielms tid till stor del utgjordes av kontor har fått nyproducerade ljusa kopior av gamla tapeter från Duro och Lim & Handtryck. 

Kommentarer

Kommentera

Snön har lagt sig tung över landskapet i Garpenberg och inne på slottet pågår intensiva förberedelser inför adventsfirandet. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell ritade bruksherrgården 1801.

Advent i Garpenberg

I Garpenberg skålas det i såväl glögg som champagne när första advent firas. Julen ska vara en glamorös helg, anser Cilla och John Sandh, som gärna bjuder på fransk mat i de eleganta salongerna. Kommentarer Kommentera

Huvudbyggnadens entré har försetts med eleganta kolonner och en vacker balustradterrass tillhörande stora salongen på övervåningen.

Älvsjö gård – dramatik, död och gustaviansk glans­

Omgärdad av storstadens trafikådror vilar en skärva 1700-tal på kullen i Älvsjö. I nära 200 år var detta, då natursköna, gods sätesgård för familjen Lagerbjelke. Tack till Ostindiska kompaniet, Östermalms antikmarknad och Stockholmsmässan. Kommentarer Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera