Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Kasetttaket har ett ramverk av gips med fält som imiterar intarsia. Den står sig fint mot den unika tapeten.

Herrgårdens unika tapetskatt

av Lars Bergström foto jonas adner
Inspireras av Långvinds herrgård i Hälsingland som rymmer en välbevarad tapetskatt, varsamt restaurerad enligt historiska stilideal.

Långvinds herrgård, en gång nav för den lilla bruksorten som levererade stångjärn till Söderhamns gevärsfaktori, är pietetsfullt upprustad och det är lätt att bli på gott humör av all snickarglädje: lövsågad dekor i gavelspetsar, tak som vilar på figursågade tassar och svarvade stolpar. Allt målat i de ursprungliga ockranyanserna och skyddat av ett delvis nytt ärggrönt koppartak.

Tapeten i salongen är engelsk. Inspirationen kommer från japanska träsnitt och Arts & crafts-rörelsen.Pärlemoreffekten uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

Tapetens pärlemoreffekt uppstår genom att glimmer har blandats i färgen. Färgen patenterades under 1880-talet.

En viktig del av restaureringen handlade om att rädda eller återskapa de utsökta tapeterna på husets övervåning. I bibliotekets tak finns en mycket välgjord dekormålning i nyrenässansstil som har konserverats. På väggarna sitter en nygjord tapet som imiterar gobelängvävt tyg.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

Tapeter och inredning är typisk för slutet av 1800-talet.

En ung och nyfiken byggnadsantikvarie, Anna-Lena Wallner, lyckades hitta en liten rest av den ursprungliga tapeten under ett masonitlager högst uppe vid taket. Och tur var väl det för 99 procent av ursprungstapeten var bortriven. Den gamla tapetresten jämfördes sedan med ett 40-tal originaltapetrullar från herrgården som den siste ägaren ur familjen Söderhielm, Lars Totti, hade sparat.

Blomtapeten i kabinettet har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad  av C A Kåberg.

Blomtapeten har drag från både nyrenässans och jugend. Tapeten är tillverkad av C A Kåberg.

Med hjälp av några matchande tapetrullar ur Tottis samling återskapade sedan firman Handtryckta Tapeter den gamla originaltapeten, vilket var en av de mer kostsamma åtgärderna i renoveringen av herrgården.

Mer inredning! Kika in i elitryttarnas fina hästgård

Den äldsta tapeten i Långvinds herrgård är från tidigt 1800-tal. Tapetbården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Den äldsta tapeten är från tidigt 1800-tal. Bården är tillverkad av hovmålare och tapetmakare Carl Fredrik Torsselius.

Tidens inredningsmode föreskrev en stark uppdelning av manliga och kvinnliga rum. Rökrummet, biblioteket och matsalen skulle vara maskulina, medan salong och kabinett var kvinnornas domän. I Långvind kommer det till uttryck i salongens luftiga rokokomålning i taket med bladslingor och klotrunda rosor. Samt inte minst den pärlemoskimrande tapeten med sirligt tecknade krysantemum. Tapeten sattes upp i slutet av 1800-talet. På sina ställen har den renoverats med nytt papper som handmålats av en konservator.

Långvinds herrgård.

Långvinds herrgård.

Mot detta kontrasterar den mörka matsalen med en nyrenässanstapet som för tankarna till orienten. Rummen som på brukspatronen Wilhelm August Söderhielms tid till stor del utgjordes av kontor har fått nyproducerade ljusa kopior av gamla tapeter från Duro och Lim & Handtryck. 

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]