Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

Herrgårdsstil i vindsvåningen

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Klas Sjöberg
Här är paret som säljer antikviteter och konst till Sveriges herrgårdar. Själva har de skapat herrgårdsstilen i sin stadsvåning uppblandat med moderna inslag.

I Fredrik Weiss och Torbjörn Bernhardssons vardag är antikviteter ett högst levande intresse. De driver två antikaffärer – en i Stockholm och en i Skåne. I hemmet blandar de gärna barocken och empirens konsthantverk med modernt måleri och keramik. Så här har de skapat herrgårdskänsla i sin vindsvåning i Stockholm.

I bakgrunden en olja av Peder Duke samt dansande satyrer och nymf efter Claude Michel Clodion.

Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

madeliene Pyk-målningen är en favorit.

Målning av Madeleine Pyk. På barockbyrån står franska kandelabrar från sent 1700-tal.

Parets som handlar med antikviteter.

Antikviteter och musik är Fredriks och Torbjörns stora intressen. Under vinterhalvåret bor de i en vindsvåning i Stockholm, sommartid på Österlen.

SE MER! Så bor Gods & Gårdars AD i sin vackra våning

Kyrkoskulpturen är i barock.

Signerad fransk rokokofåtölj intill karljohansbord i björk. Målning från 1700-talet med vilande faun.

Parets fina sovrum.

Sovrum och detalj av vas med unik dekor av Nils Wedel och en tazza i brännförgylld brons, empir.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.