Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

Herrgårdsstil i vindsvåningen

Av Charlotte Breimer Törnqvist Foto Klas Sjöberg
Här är paret som säljer antikviteter och konst till Sveriges herrgårdar. Själva har de skapat herrgårdsstilen i sin stadsvåning uppblandat med moderna inslag.

I Fredrik Weiss och Torbjörn Bernhardssons vardag är antikviteter ett högst levande intresse. De driver två antikaffärer – en i Stockholm och en i Skåne. I hemmet blandar de gärna barocken och empirens konsthantverk med modernt måleri och keramik. Så här har de skapat herrgårdskänsla i sin vindsvåning i Stockholm.

I bakgrunden en olja av Peder Duke samt dansande satyrer och nymf efter Claude Michel Clodion.

Ryska karmstolar från empiren runt ett klaffbord tillverkat i Stockholm. Den franska takkronan i förgylld brons är från sent 1800-tal.

madeliene Pyk-målningen är en favorit.

Målning av Madeleine Pyk. På barockbyrån står franska kandelabrar från sent 1700-tal.

Parets som handlar med antikviteter.

Antikviteter och musik är Fredriks och Torbjörns stora intressen. Under vinterhalvåret bor de i en vindsvåning i Stockholm, sommartid på Österlen.

SE MER! Så bor Gods & Gårdars AD i sin vackra våning

Kyrkoskulpturen är i barock.

Signerad fransk rokokofåtölj intill karljohansbord i björk. Målning från 1700-talet med vilande faun.

Parets fina sovrum.

Sovrum och detalj av vas med unik dekor av Nils Wedel och en tazza i brännförgylld brons, empir.

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera