Björn Bernadotte, äldsta sonen till Sonja och Lennart, tillsammans med sin hustru Sandra i den italienska rosenträdgården

Björn Bernadotte, äldsta sonen till Sonja och Lennart, tillsammans med sin hustru Sandra i den italienska rosenträdgården.

Hos Kronprinsessans tyska släktingar

Text och Foto John Werich
Blomsterön Mainau var svenske greven Lennart Bernadottes livsverk. En hänförande plats som med en blandning av rofylld natur, blomsterprakt och kunglig historia lockar besökare från hela världen, inte minst vår egen kronprinsessa Victoria.
Slottet på Mainau byggdes av Tyska orden i början av 1700-talet.

Slottet på Mainau byggdes av Tyska orden i början av 1700-talet.

Allt med Mainau är överväldigande. Den 45 hektar stora ön är en enda stor parkanläggning med tusentals inplanterade träd, över 20 000 rosbuskar, och på våren blommar här inte mindre än en miljon tulpaner.

Mainaus trädgård har ständigt något att erbjuda. Det finns alltid någon del som är i blom.

Mainaus trädgård har ständigt något att erbjuda. Det finns alltid någon del som är i blom.

– Slottet och ön kom i min familjs ägo när den Badiska prinsregenten Fredrik I övertog ön 1853 och gjorde den till sitt sommarresidens. Hans dotter Victoria gifte sig sedermera med kung Gustav V och blev då drottning av Sverige, berättar greve Björn Bernadotte när han möter Gods & Gårdar tillsammans med sin fru Sandra framför det väldiga slottet.

De vackra rummen på slottet visas sällan upp för allmänheten.

De vackra rummen på slottet visas sällan upp för allmänheten.

Björn och Sandra bor i dag på slottet och driver Mainau tillsammans med Björns syskon, Bettina som är VD för Mainau och Catherina och Christian som båda är medlemmar i styrelsen.
Paret visar oss den italienska rosenträdgården på slottets västra sida och här är rosenprakten överväldigande. Över 20 000 plantor av fler än 1 200 arter fyller rabatterna så långt ögat når.
– Vi har över 350 personer som jobbar på ön, av vilka 60 är trädgårdsmästare och fyra trädgårdsplanerare, säger Björn.

I paradväningen ligger  sällskapsrummen som är  möblerade med barockmöbler.

I paradväningen ligger sällskapsrummen som är möblerade med barockmöbler.

Det uppskattas, över 1,2 miljoner besökare hittar till Mainau årligen, och över 20 000 av dem skaffar årskort.
Folk från hela världen kommer för att beundra greve Lennart Bernadottes livsverk. För det är Lennart, barnbarn till drottning Victoria och född som prins av Sverige som skapat detta blomsterparadis. Efter att ha förlorat titlar och arvsrätt när han 1932 gifte sig med Karin Nissvandt så köpte han Mainau av sin far och efter kriget öppnade han parken för allmänheten.

Vackra Mainau.

Vackra Mainau.

– Vi vill att Mainau ska kunna erbjuda något varje årstid, det finns i princip alltid några delar av trädgården som är i blom när man än kommer, säger Sandra.

Förberett för gäster.

Förberett för gäster.

Under våren blommar de miljontals lökväxterna över hela ön, sedan tar de tidigt blommande körsbärsträden och buskarna över innan rododendron och vildrosor börjar blomma. Under sommaren blommar hela ön i alla regnbågens färger tack vare de två miljoner sommarblommor som planteras ut varje år. Och på hösten tar de magnifika dahliaplanteringarna vid i gula och roströda färger.

Sandra och Björn Bernadotte.

Sandra och Björn Bernadotte.

Det finns mycket på ön som minner om det svenska arvet. Nära slottet, vid den italienska rosenträdgården, finns en stor lind som planterades till minne av drottning Victoria.

Parken på ön Mainau.

Parken på ön Mainau.

Det finns 600 vildrossorter  representerade i parken.

Det finns 600 vildrossorter representerade i parken.

Minnessten av den svenska  drottningen Victoria.

Minnessten av den svenska drottningen Victoria.

SEVÄRDHETER I PARKEN
Fjärilshuset, Tysklands största med över hundra arter. Slottskyrkan från 1732. Palmhuset från 1889. Vatten- och blomsterfall i italiensk stil. Kryddträdgården. Mer info på www.mainau.de.

Kommentarer

Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras.

För Beata Moberg har renoveringen av huset inneburit ett heltidsarbete. Till höger: En stor förändring var att riktningen på en av trapporna ändrades, så att källaren nu går att nå via entréplanet.

Renoverat på Rocksta

Efter många års arbete är den pietetsfulla renoveringen av 1700-talsgården Rocksta säteri klar. Ledstjärnor har varit stor respekt för kulturvärden, naturliga materialval och gediget hantverkskunnande.        

Storfors Herrgård är till salu

Vacker herrgård från 1840 till salu

Nu är Storfors Herrgård i Värmland till salu. Herrgården är varsamt renoverad under de senaste åren. Storfors Herrgård ligger i värmländska Storfors som ligger strax söder om Filipstad. Herrgårdens boarea är på 950 kvadratmeter och parken runt gården är på nästan 16 000 kvadratmeter. 1800-talskänslan i herrgården är bevarad och den värmländska brukskulturen sitter bokstavligen […]

Västra flygeln, där Karl XII låg lik på sin väg mot Stockholm. Här finns i dag bland annat Anna Bergs galleri. Till höger: Spisen i sandsten kommer från den ursprungliga slottsbyggnaden. Vapensköldarna är Johan Banérs och makan Catharina Elisabeths.

Mälarpärlan Målhammar

Sven Berg hade inte alls tänkt bli godsägare. Men när just Målhammar, som han ofta passerat som barn, blev till salu väcktes nyfikenheten. Där skapar han nu en levande gård tillsammans med familjen.