Ilja Repins konstnärshem.

Ilja Repins konstnärshem.

Ilja Repins konstnärsvilla

Av Ulla Miettunen Foto Erja Lempinen
Penaty i byn Repino var hem åt en av Rysslands främsta konstnärer – Ilja Repin. Här praktiserade han och hans sambo Natalia moderna idéer om att till exempel hålla öppet hus, äta vegetariskt och dansa till grammofon-musik.
Här ordnades middagar, bland gästerna fanns  bland andra författarna Maksim Gorkij och  Vladimir Majakovskij.

Här ordnades middagar, bland gästerna fanns bland andra författarna Maksim Gorkij och Vladimir Majakovskij.

När den hyllade ryska konstnären Ilja Repin 1899 köpte villan Penaty i byn Kuokkala i Karelska näset var han redan världsberömd. Han var nyförälskad i Natalia Borisovna Nordmann, en tjugo år yngre amiralsdotter. Natalia var en nymodig och självständig kvinna, hon hade jobbat som fotograf och även skrivit en del under sitt författarnamn Natalia Severova. Repin hade lämnat sin fru och sina barn och inledde ett fritt förhållande med Natalia som båda ansåg var i enlighet med Tolstojs moraliska principer. Huset köptes för att Repin sökte en lugn miljö att leva och arbeta i, men som ändå inte låg alltför långt borta från Sankt Petersburg.

Under kriget förvarades alla föremål från Penaty i Konstakademins källare på Vasilijön i Sankt Petersburg.

Under kriget förvarades alla föremål från Penaty i Konstakademins källare på Vasilijön i Sankt Petersburg.

På Penaty förverkligade paret en idé om att hålla mottagning varje onsdag klockan 15, vilket signalerades med att en ljusblå flagga sattes upp. Alla var välkomna och alla togs emot med samma gästfrihet och värme. Gästerna fick hitta in till villan på egen hand och slå på gonggongen som var gjord av koppar och placerad i hallen. Till middagen däremot bjöds bara ett tjugotal utvalda in. Många berömda gäster besökte Penaty genom åren.

Ilja skulpterade också. Här en byst av kärestan Natalia Nordmann.

Ilja skulpterade också. Här en byst av kärestan Natalia Nordmann.

Natalia serverade helt vegetarisk kost och lät sina gäster dansa till grammofonmusik.  Hon var också den som hade kommit på idén med onsdagsmottagningarna.

Ilja Repins arbetsrum.

Ilja Repins arbetsrum.

Det djärva inslaget med självbetjäning vid runda bord var också hennes: Alla fick servera sig själva vid det runda bordet och de smutsiga tallrikarna sattes i lådorna under. Glömde man bort reglerna och hjälpte till med att servera så fick man ett straff – att hålla ett roligt tal i trappan till matsalen.

Konstnären själv – Ilja Repin.

Konstnären själv – Ilja Repin.

Iljas ateljé ligger på andra våningen och är husets största rum. Här arbetade han med flera olika målningar samtidigt, ofta med hjälp av sina elever. De mest värdefulla målningarna av Repin finns i dag i Ryska museet i Sankt Petersburg och Tretjakovs galleri i Moskva.

Ateljén med Ilja Repins sista självporträtt i mitten, målat 1920.

Ateljén med Ilja Repins sista självporträtt i mitten, målat 1920.

Natalia hade sin arbetsplats i rummet som ansluter till vinterverandan. På väggarna i rummet finns tavlor målade av elever och vänner. Det var här hon skrev sina noveller och romaner. Hon var en skicklig fotograf och hjälpte sin älskade bland annat med att dokumentera sessioner i det ryska Stadsrådet inför hans konstuppdrag åt dem.

Mer läsning! Så bodde deckardrottningen Agatha Christie

Skiss till Statsrådets 100-årsjubileum den 7 maj 1901, ett beställningsarbete från regeringen.

Skiss till Statsrådets 100-årsjubileum den 7 maj 1901, ett beställningsarbete från regeringen.

Det vackra konstnärshemmet totalförstördes under andra världskriget men byggdes upp igen 1944–1962 i och fylldes med de föremål som hade räddats ur konstnärsvillan. Efter kriget blev byn Kuokkala ryskt och fick namnet Repino efter den kända konstnären. Ilja Repins konstnärsvilla är idag museum.

Detalj från konstnärsvillan.

Detalj från konstnärsvillan.

På verandan sov Ilja Repin och hans elever, både under sommaren och under vintern.

På verandan sov Ilja Repin och hans elever, både under sommaren och under vintern.

Spännande arkitektur.

Spännande arkitektur.

 Se mer! Glaskonstnärens herrgård

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]