Vackra Villa Björnudd - den rosa herrgården.

Vackra Villa Björnudd - den rosa herrgården.

Keramikerns rosa herrgård

Av Antti nuortio foto erja lempinen
Anrika Villa Björnudd med sin rosa träfasad ägs numera av den världskända keramikern Dorrit von Fiedandt och hennes make Johan. Kika in i deras underbara hem.

Ovan ses huvudbyggnaden på Björnudd, som ritades i klassisk stil av arkitekten Walter Thomé, en av förgrundsgestalterna inom finsk nationalromantik.

En av salarna i Villa Björnudd.

Soffan i gustaviansk stil flankeras av engelska tallrikar som Dorrit ärvt av sin mor.

Den handmålade servisen med sommarblommor, formgiven av Dorrit, ingick i Arabias produktion 1990–1993.

Den handmålade servisen med sommarblommor, formgiven av Dorrit, ingick i Arabias produktion 1990–1993.

Ovanför soffan i salongen hänger Dorrits självporträtt som 19-åring, då hon studerade vid Konst-industriella högskolan i Helsingfors.Ovanför soffan i salongen hänger Dorrits självporträtt som 19-åring, då hon studerade vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.