Teijo

Klassisk jul på herrgården

Av Ulla Miettunen Foto Erja Lempinen
Familjen Skogster firar en klassisk jul på sin älskade herrgård. Vid lunch utlyses julefrid och på eftermiddagen är ett besök i den lilla bykyrkan ett obligatoriskt inslag.

På Halikkovikens strand i sydvästra Finland ligger tre gamla järnbruk – Tykö, Kirjakkala och Mathildedal. Bruks-orterna med sina herrgårdar, kyrkor, dammar och bruksbyggnader är historiska monument över järnindustrin som grundlades på 1600-talet. Tykö bruk är ett av de få bruk där det fortfarande pågår industriverksamhet.

Teijo

På Tykö herrgård bor Minna och Tommy Skogster med sina tre döttrar.

Teijo

1858 tog Viktor Zebor Bremer över Tykö. Han lät bygga Strömma kanal som är den smalaste delen av farleden mellan Kimitoön och finska fastlandet.

Två ståtliga lindalléer leder upp till herrgården och så här i juletid ligger snön som ett tungt täcke över markerna. Inne i herrgården är det julpyntat med levande ljus, blommor och gran.

Teijo

Porträttet vid julgranen föreställer Hedvig Eleonora Stenbock, änka efter ­Lorentz Creutz d y, mannen som grundade bruket 1686. Hedvig Eleonora Stenbock
var även Ebba Brahes dotterdotter.

Julaftons morgon börjar med risgrynsgröt och vid lunchtid är det dags för nästa tradition. I Åbo utlyses ännu julfriden för hela riket från Brinkalahusets balkong vid gamla Stortorget klockan tolv varje julaftonsdag. Traditionen tros ha uppstått på 1300-talet och har fortsatt årligen sedan 1820-talet med undantag för krigsåren 1917 och 1939. Förr lästes den av borgmästaren i Åbo, men den läses numera av kanslichefen för Åbo stad. På Tykö är det Tommy som läser julfridsutlysningen.

– Efter det är det dags att avnjuta årets julglögg, säger Minna. Sedan bär det i väg till kyrkan.

Teijo

Julbordet dukas med blåvitt porslin från Villeroy & Boch som en hyllning till den forna ägaren Johan Jacob Kijks. Han hade
blåvitt porslin från Ostindiska Kompaniet i sin ägo. Matsalen fungerade som kyrksal fram tills den egna kyrkan byggdes 1830.

Parets föräldrar kommer gärna till gården för att fira jul med barn och barnbarn.

– När mina föräldrar är här så ska det finnas lutfisk med tillbehör på julbordet, säger Tommy och ler. Annars försöker vi kombinera våra båda familjers traditioner, vi har tagit lite här och lite där för att alla ska bli nöjda.

I den stora matsalen dukar familjen fram julens alla delikatesser. På bordet står kalla fiskrätter och olika sorters rom, skinkan, de traditionella finska jullådorna; kålrotslåda, morotslåda och potatislåda samt rosoll, som är en finsk sillsallad.

Teijo herrg??rd, Finland

När barnen var små hade vi besök av jultomten men nu så delar vi ut julklapparna själva, säger Minna.

Oftast sitter vi och spelar och småpratar efter klapp-utdelningen. Ibland kommer vi in på gårdens långa historia.

Teijo

Från rummet md den stora flygeln ser man in i rummet som familjen kallar för ”Baronens rum”, därefter kommer cigarrummet.

Det är möjligt att hyra Tykö gård för privata tillställningar och guidningar. Byggnaden är dock kulturhistoriskt så värdefull att uthyrningen görs på ett väldigt varsamt sätt. Den första och andra våning åtnjuter Museiverkets skydd och några ändringar får inte göras.

– Men under julen låter vi inga andra än familjen komma in i här. Då råder julefrid i alla salar och salonger.

Fler härliga julreportage:

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Herrgård, Jul, Tykö
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]