Teijo

Klassisk jul på herrgården

Av Ulla Miettunen Foto Erja Lempinen
Familjen Skogster firar en klassisk jul på sin älskade herrgård. Vid lunch utlyses julefrid och på eftermiddagen är ett besök i den lilla bykyrkan ett obligatoriskt inslag.

På Halikkovikens strand i sydvästra Finland ligger tre gamla järnbruk – Tykö, Kirjakkala och Mathildedal. Bruks-orterna med sina herrgårdar, kyrkor, dammar och bruksbyggnader är historiska monument över järnindustrin som grundlades på 1600-talet. Tykö bruk är ett av de få bruk där det fortfarande pågår industriverksamhet.

Teijo

På Tykö herrgård bor Minna och Tommy Skogster med sina tre döttrar.

Teijo

1858 tog Viktor Zebor Bremer över Tykö. Han lät bygga Strömma kanal som är den smalaste delen av farleden mellan Kimitoön och finska fastlandet.

Två ståtliga lindalléer leder upp till herrgården och så här i juletid ligger snön som ett tungt täcke över markerna. Inne i herrgården är det julpyntat med levande ljus, blommor och gran.

Teijo

Porträttet vid julgranen föreställer Hedvig Eleonora Stenbock, änka efter ­Lorentz Creutz d y, mannen som grundade bruket 1686. Hedvig Eleonora Stenbock
var även Ebba Brahes dotterdotter.

Julaftons morgon börjar med risgrynsgröt och vid lunchtid är det dags för nästa tradition. I Åbo utlyses ännu julfriden för hela riket från Brinkalahusets balkong vid gamla Stortorget klockan tolv varje julaftonsdag. Traditionen tros ha uppstått på 1300-talet och har fortsatt årligen sedan 1820-talet med undantag för krigsåren 1917 och 1939. Förr lästes den av borgmästaren i Åbo, men den läses numera av kanslichefen för Åbo stad. På Tykö är det Tommy som läser julfridsutlysningen.

– Efter det är det dags att avnjuta årets julglögg, säger Minna. Sedan bär det i väg till kyrkan.

Teijo

Julbordet dukas med blåvitt porslin från Villeroy & Boch som en hyllning till den forna ägaren Johan Jacob Kijks. Han hade
blåvitt porslin från Ostindiska Kompaniet i sin ägo. Matsalen fungerade som kyrksal fram tills den egna kyrkan byggdes 1830.

Parets föräldrar kommer gärna till gården för att fira jul med barn och barnbarn.

– När mina föräldrar är här så ska det finnas lutfisk med tillbehör på julbordet, säger Tommy och ler. Annars försöker vi kombinera våra båda familjers traditioner, vi har tagit lite här och lite där för att alla ska bli nöjda.

I den stora matsalen dukar familjen fram julens alla delikatesser. På bordet står kalla fiskrätter och olika sorters rom, skinkan, de traditionella finska jullådorna; kålrotslåda, morotslåda och potatislåda samt rosoll, som är en finsk sillsallad.

Teijo herrg??rd, Finland

När barnen var små hade vi besök av jultomten men nu så delar vi ut julklapparna själva, säger Minna.

Oftast sitter vi och spelar och småpratar efter klapp-utdelningen. Ibland kommer vi in på gårdens långa historia.

Teijo

Från rummet md den stora flygeln ser man in i rummet som familjen kallar för ”Baronens rum”, därefter kommer cigarrummet.

Det är möjligt att hyra Tykö gård för privata tillställningar och guidningar. Byggnaden är dock kulturhistoriskt så värdefull att uthyrningen görs på ett väldigt varsamt sätt. Den första och andra våning åtnjuter Museiverkets skydd och några ändringar får inte göras.

– Men under julen låter vi inga andra än familjen komma in i här. Då råder julefrid i alla salar och salonger.

Fler härliga julreportage:

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Herrgård, Jul, Tykö
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.