1500-talsslottet Château de Boissimon ligger i Loiredalen, mellan Angers och Tours.

1500-talsslottet Château de Boissimon ligger i Loiredalen, mellan Angers och Tours.

Kråkslottet blev ett drömslott

Av Jacky Parker Översättning Isabella Bjurström-Watts Foto Claude Smekens/Chilli Media/House of Pictures
Chantal Padovani och hennes man har förvandlat ett övergivet kråkslott från 1500-talet till ett känsligt färgsatt drömslott. Väggmålningar i medeltida stil, gjorda av två nutida konstnärer, och smakfullt mixade antika möbler leker raffinerat med stilhistorien.

Med sina bleka kalkstensväggar och höga grå skiffertak ser Château de Boissimon, i Loiredalen i västra Frankrike, lika kungligt ut som det måste ha gjort när slottet byggdes för femhundra år sedan. Det är svårt att föreställa sig att detta magnifika slott, som ligger nära den historiska staden Saumur, så sent som 1996 stod övergivet och förfallet. Det var då Chantal Padovani och hennes man tog över och påbörjade en renovering som skulle ta mer än fyra år.

Det stilfulla slottet är i dag privathem och hotell. På 1940-talet stod här bröllopet mellan prins Louis Napoléon och Alix de Foresta.

Det stilfulla slottet är i dag privathem och hotell. På 1940-talet stod här bröllopet mellan prins Louis Napoléon och Alix de Foresta.

De började med att röja upp åtta hektar trädgårdsmark och plantera kastanjeträd, buskar och blommor.

Konstnärerna Romain Guillon och Nathalie Anderegg har skapat de fantastiska väggmålningarna. Bordet täcks av ett tyg från Leitner och runt det står antika matsalsstolar som renoverats av Jacotte Courtois de Viçose. Spegeln kommer från La Petite Maison.

Konstnärerna Romain Guillon och Nathalie Anderegg har skapat de fantastiska väggmålningarna. Bordet täcks av ett tyg från Leitner och runt det står antika matsalsstolar som renoverats av Jacotte Courtois de Viçose. Spegeln kommer från La Petite Maison.

Men det allra mest anslående med Chateau de Boissimon är kanske de smakfulla interiörerna. För detta jobb anlitades den berömda Parisbaserade inredaren Jacotte Courtois de Viçose som fick basa över ett antal lokala hantverkare, murare, snickare och smeder. De vackra väggmålningarna som återfinns på många håll i slottet är skapade av de schweiziska konstnärerna Romain Guillon och Nathalie Anderegg. Mattor, textilier och möbelstoppningar specialbeställdes från textilfirmorna Frey, Casamance Kieffer och Thorp of London. Färgerna inne i slottet är sobert dämpade.

Chantal Padovani

Chantal Padovani

Eftersom slottet hör hemma i flera århundraden föll det sig naturligt med en mix av möbler från olika epoker. Kurviga barockformer blandas med enklare nyklassicistiska pjäser under de eleganta takkronorna som glänser i solen.

Regionen, med dess rika historiska arv, är full av kungliga hem och återfinns på Unescos världsarvslista. Man tror att Château de Boissimon stått på samma plats ända sedan medeltiden.

Sofistikerade kakelplattor är inlagda i det gamla trägolvet. Ett vackert badkar från den exklusiva badrumsfirman Jacob Delafon dominerar rummet. Skärmarna är från 1700-talet. Dem fann Chantal på en lokal loppmarknad.

Sofistikerade kakelplattor är inlagda i det gamla trägolvet. Ett vackert badkar från den exklusiva badrumsfirman Jacob Delafon dominerar rummet. Skärmarna är från 1700-talet. Dem
fann Chantal på en lokal loppmarknad.

När Chantal bott i sitt renoverade slott i sex år beslöt hon sig för att öppna hotell i delar av slottet. Det var 2006.

– Jag ville att natur- och antikvitetsälskare skulle kunna komma hit och njuta av omgivningarna och atmosfären.

Detta är långtifrån något museum, vilket inte hindrar att Chantal, i likhet med en riktigt inspirerad museiguide, glatt berättar anekdoter om alla de prinsar och prinsessor som bott i detta slott som verkligen är värt ett besök.

Trion som har bildat kollektiv på ett franskt slott

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.