Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Kungen har varit i vårt hem

Av Helene Almqvist Foto Thomas Hjertén
Många spännande saker kan uppdagas när man börjar forska om sitt gamla hus. Lilian och Gary Johansson vet numera att deras hem, Östa gård utanför Mariefred, har huserat både fångar och kungligheter.
Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Det var för tolv år sedan som makarna Johansson köpte Östa gård på Selaön norr om Mariefred. När de flyttade in visste de väldigt lite om gårdens historia.
– Vi har fått mycket information från tidigare ägare. Först hörde vi att gården skulle vara från 1700-talet, men det visade sig att människor bott här mycket tidigare, berättar Lilian.
Hon visar ett släktträd som den förrförra ägaren forskat fram. Det visar att en viss familj, Strandberg, bodde på gården i nära 300 år, mellan åren 1635 och 1918. En av dem var kronofogde Strandberg, som ägde gården i slutet av 1600-talet. Han ansvara-de för att upprätthålla ordningen i trakten. Spår efter denna verksamhet finns kvar i form av fönstergaller på gårdshusets gavel.
– Därinne fanns ett litet fängelserum. Om det var någon som inte skötte sig blev han fängslad av kronofogde Strandberg och fick sitta i cellen tills det blev ljust. Sedan åkte de med båt till Strängnäs, det fanns ju ingen bro från Selaön på den tiden.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Från tidigare ägare  har makarna även fått fotografier, bland annat på huvudbyggnaden vid sekelskiftet 1900 då entrén och verandan hade ett annat utseende. Ett flygfoto från 1930-talet visar gårdens dåvarande disposition. Det var innan huvudbyggnaden fick en stor tillbyggnad på baksidan.
Även människor som bor i grannskapet har bidragit med intressant information.
– En konstnär i Stallarholmen berättade att kung Karl XV målat ett konstverk här på Östa. Det ska hänga på en gård i närheten och det vore väldigt roligt att få se den målningen!
Gary har besökt Lantmäteriet i Nyköping där han fick tag på en historisk karta från 1640. På Riksarkivet i Stockholm visade det sig också finnas massor av information om gården. Det äldsta spåret gick tillbaka ända till 1536.
– Vi tog ut några sidor och bland dem fanns något som tycks vara ett kontrakt daterat 1723, men det är oläsligt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.