Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Kungen har varit i vårt hem

Av Helene Almqvist Foto Thomas Hjertén
Många spännande saker kan uppdagas när man börjar forska om sitt gamla hus. Lilian och Gary Johansson vet numera att deras hem, Östa gård utanför Mariefred, har huserat både fångar och kungligheter.
Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Det var för tolv år sedan som makarna Johansson köpte Östa gård på Selaön norr om Mariefred. När de flyttade in visste de väldigt lite om gårdens historia.
– Vi har fått mycket information från tidigare ägare. Först hörde vi att gården skulle vara från 1700-talet, men det visade sig att människor bott här mycket tidigare, berättar Lilian.
Hon visar ett släktträd som den förrförra ägaren forskat fram. Det visar att en viss familj, Strandberg, bodde på gården i nära 300 år, mellan åren 1635 och 1918. En av dem var kronofogde Strandberg, som ägde gården i slutet av 1600-talet. Han ansvara-de för att upprätthålla ordningen i trakten. Spår efter denna verksamhet finns kvar i form av fönstergaller på gårdshusets gavel.
– Därinne fanns ett litet fängelserum. Om det var någon som inte skötte sig blev han fängslad av kronofogde Strandberg och fick sitta i cellen tills det blev ljust. Sedan åkte de med båt till Strängnäs, det fanns ju ingen bro från Selaön på den tiden.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Från tidigare ägare  har makarna även fått fotografier, bland annat på huvudbyggnaden vid sekelskiftet 1900 då entrén och verandan hade ett annat utseende. Ett flygfoto från 1930-talet visar gårdens dåvarande disposition. Det var innan huvudbyggnaden fick en stor tillbyggnad på baksidan.
Även människor som bor i grannskapet har bidragit med intressant information.
– En konstnär i Stallarholmen berättade att kung Karl XV målat ett konstverk här på Östa. Det ska hänga på en gård i närheten och det vore väldigt roligt att få se den målningen!
Gary har besökt Lantmäteriet i Nyköping där han fick tag på en historisk karta från 1640. På Riksarkivet i Stockholm visade det sig också finnas massor av information om gården. Det äldsta spåret gick tillbaka ända till 1536.
– Vi tog ut några sidor och bland dem fanns något som tycks vara ett kontrakt daterat 1723, men det är oläsligt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]