Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Lilian och Gary bor på Sörmländska Östa Gård.

Kungen har varit i vårt hem

Av Helene Almqvist Foto Thomas Hjertén
Många spännande saker kan uppdagas när man börjar forska om sitt gamla hus. Lilian och Gary Johansson vet numera att deras hem, Östa gård utanför Mariefred, har huserat både fångar och kungligheter.
Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Med kunskap om gårdens arv har paret restaurerat sitt hem, Östa gård.

Det var för tolv år sedan som makarna Johansson köpte Östa gård på Selaön norr om Mariefred. När de flyttade in visste de väldigt lite om gårdens historia.
– Vi har fått mycket information från tidigare ägare. Först hörde vi att gården skulle vara från 1700-talet, men det visade sig att människor bott här mycket tidigare, berättar Lilian.
Hon visar ett släktträd som den förrförra ägaren forskat fram. Det visar att en viss familj, Strandberg, bodde på gården i nära 300 år, mellan åren 1635 och 1918. En av dem var kronofogde Strandberg, som ägde gården i slutet av 1600-talet. Han ansvara-de för att upprätthålla ordningen i trakten. Spår efter denna verksamhet finns kvar i form av fönstergaller på gårdshusets gavel.
– Därinne fanns ett litet fängelserum. Om det var någon som inte skötte sig blev han fängslad av kronofogde Strandberg och fick sitta i cellen tills det blev ljust. Sedan åkte de med båt till Strängnäs, det fanns ju ingen bro från Selaön på den tiden.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Lilian och Gary har fått flera fotografier av tidigare ägare. Bland annat det här som visar hur Östa gård såg ut vid det förra sekelskiftet, då verandan hade ett annat utseende.

Från tidigare ägare  har makarna även fått fotografier, bland annat på huvudbyggnaden vid sekelskiftet 1900 då entrén och verandan hade ett annat utseende. Ett flygfoto från 1930-talet visar gårdens dåvarande disposition. Det var innan huvudbyggnaden fick en stor tillbyggnad på baksidan.
Även människor som bor i grannskapet har bidragit med intressant information.
– En konstnär i Stallarholmen berättade att kung Karl XV målat ett konstverk här på Östa. Det ska hänga på en gård i närheten och det vore väldigt roligt att få se den målningen!
Gary har besökt Lantmäteriet i Nyköping där han fick tag på en historisk karta från 1640. På Riksarkivet i Stockholm visade det sig också finnas massor av information om gården. Det äldsta spåret gick tillbaka ända till 1536.
– Vi tog ut några sidor och bland dem fanns något som tycks vara ett kontrakt daterat 1723, men det är oläsligt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Den stora matsalen ligger i den del av huset som byggdes ut efter 1930-talet. Här samsas gammalt och nytt på ett fint sätt.

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera