Södergården stod färdigt 1908. Huset är byggt i jugendstil. Huvudentrén ligger på baksidan.

Södergården stod färdigt 1908. Huset är byggt i jugendstil. Huvudentrén ligger på baksidan.

Välkommen in i lanthandlarvillan

Av Mia Karlsson Foto Carina Olander
Lanthandlarvillan från tidigt 1900-tal var oemotståndlig för Annemarie Reuter och Ulf Andrén. Trots det eftersatta underhållet såg de potentialen. I dag har de skapat sitt drömboende i det historiska huset. 
Annemarie, Ulf och hunden Emil. Dörrarna med sin röda originalfärg kvar kommer från ett kulturhus i Åmål. I stora entrén har paret lagt in skiffer som kommer från trädgården. Trappan leder upp till glasverandan och bostadsplanet på andra våningen.

Annemarie, Ulf och hunden Emil. Dörrarna med sin röda originalfärg kvar kommer från ett kulturhus i Åmål. I stora entrén har paret lagt in skiffer som kommer från trädgården. Trappan leder upp till glasverandan och bostadsplanet på andra våningen.

Sängkammarmöbeln köptes för 40 år sedan. Den har sedan följt med genom åren och klätts om för att passa in.

Sängkammarmöbeln köptes för 40 år sedan. Den har sedan följt med genom åren och klätts om för att passa in.

Det var nyfikenheten som gjorde att Annemarie Reuter och Ulf Andrén gick på visningen av den gamla pampiga lanthandlarvillan. Ett par timmar senare insåg de att de var fast. De hade blivit förälskade i Södergården och den gedigna byggnaden med alla sina vinkar och vrår. Paret bestämde sig för att slå till. Här skulle de skapa ett boende och även göra rum för sin affärsverksamhet.

Vardagsrummet på cirka 30 kvadratmeter är det största rummet i huset. Ovanför fönstren sitter guldkornischer som Annemarie bytt till sig och som visade sig passa perfekt. Gardinerna och kuddarna är sydda i den egna ateljén.

Vardagsrummet på cirka 30 kvadratmeter är det största rummet i huset. Ovanför fönstren sitter guldkornischer som Annemarie bytt till sig och som visade sig passa perfekt. Gardinerna och kuddarna är sydda i den egna ateljén.

En liten nyfiken 3-åring råkade tassa in på det nymålade golvet i rummet bredvid matsalen, vände snabbt tillbaka, men lämnade avslöjande spår efter sig på golvet i matsalen, som fortfarande finns kvar som ett kärt minne. Kuddar från Annemaries egen butik.

En liten nyfiken 3-åring råkade tassa in på det nymålade golvet i rummet bredvid matsalen, vände snabbt tillbaka, men lämnade avslöjande spår efter sig på golvet i matsalen, som fortfarande finns kvar som ett kärt minne. Kuddar från Annemaries egen butik.

– Potentialen var enorm, säger Ulf. Så det var bara att kavla upp ärmarna och ta tag i det 630 kvadratmeter stora renoverings-objektet. Södergården uppfördes av byggherren Anders Nilsson under tidigt 1900-tal. Efter två år, 1908, stod det färdigt. Anders var ambitiös och hade stora visioner. Hans dröm var att bygga flera liknande hus och skapa ett litet minisamhälle i anslutning till järnvägen.

– Han lät sig dock dras med av arkitektens råd att bygga ett mycket större och exklusivare hus än han först hade tänkt, förklarar Ulf. Det blev alldeles för kostsamt så han hade inte möjlighet att bygga fler hus.

För nio år sedan totalrenoverade de köket. Väggarna revs och det var putsdamm i hela huset. Fram trädde originalväggen i tegel. Denna fick sätta sin prägel på köket. Köpmansdisken fyndades på annons. Den hade tidigare stått i ett apotek i Mellerud. Takdekorationen är gjord av träklossar och ditsatt av Annemarie och Ulf.

För nio år sedan totalrenoverade de köket. Väggarna revs och det var putsdamm i hela huset. Fram trädde originalväggen i tegel. Denna fick sätta sin prägel på köket. Köpmansdisken
fyndades på annons. Den hade tidigare stått i ett apotek i Mellerud. Takdekorationen är gjord av träklossar och ditsatt av Annemarie och Ulf.

Under de 14 år som Annemarie och Ulf har bott i huset har det ständigt pågått projekt och det har varit såväl små som mer omfattande renoveringar. Direkt efter att de hade flyttat in började de med att ta tag i bottenvåningen där lanthandeln tidigare hade varit. Annemarie hade precis utbildat sig till dekormålare och bottenvåningen passade perfekt för att driva den egna verksamheten i – en inredningsbutik kombinerad med möbelrenovering och dekormåleri.

Det brinnande intresset för inredning och hantverk delar hon med Ulf och de har, bit för bit, hjälpts åt med att ge tillbaka huset dess själ från förr. I samtliga rum har de tagit fram originalgolven i trä som varit täckta med parkett eller mattor. Det har varit ett omfattande jobb att slipa och behandla golven, men slutresultatet var väl värt mödan.

Vardagsrummet ligger i fil med matsalen. De antika stolarna är målade och omklädda. Inredningen och detaljerna i de olika rummen bär ofta på små roliga historier som Annemarie gärna berättar med stort engagemang. En av dessa handlar om den handmålade schablonen på golvet i matrummet.
 – Vi tycker om att gå på auktioner och vid ett tillfälle så ropades det ut en gammal koffert. Den innehöll ritningar från en känd dekormålare från trakten och jag var helt enkelt tvungen att ropa in den, säger Annemarie med ett leende. I kofferten låg det en liten, liten bit med ett mönster som jag föll för, så jag tog den biten och hade den som förebild när jag sedan handmålade ett av golven.

Vardagsrummet ligger i fil med matsalen. De antika stolarna är målade och omklädda.

Inredningen och detaljerna i de olika rummen bär ofta på små roliga historier som Annemarie gärna berättar med stort engagemang. En av dessa handlar om den handmålade schablonen på golvet i matrummet.

– Vi tycker om att gå på auktioner och vid ett tillfälle så ropades det ut en gammal koffert. Den innehöll ritningar från en känd dekormålare från trakten och jag var helt enkelt tvungen att ropa in den, säger Annemarie med ett leende. I kofferten låg det en liten, liten bit med ett mönster som jag föll för, så jag tog den biten och hade den som förebild när jag sedan handmålade ett av golven.

Gjutjärnsbadkaret stod tidigare ute på åkern hos Annemaries morbror. Det hämtades, emaljerades om och pryder nu sin plats i det stora badrummet. Fönstret är specialbyggt för att ge ljus till gästbadrummet. Gunghästen är köpt i den lokala butiken Herbret Antik.

Gjutjärnsbadkaret stod tidigare ute på åkern hos Annemaries morbror. Det hämtades, emaljerades om och pryder nu sin plats i det stora badrummet. Fönstret är specialbyggt för att ge ljus till gästbadrummet. Gunghästen är köpt i den lokala butiken Herbret Antik.

Efter många års renoverande har lant-handelsvillans 630 kvadratmeter återfått sin forna glans. Här lever Annemarie och Ulf ett modernt liv i sin kulturhistoriska och mycket charmiga oas.

 

Mer inspiration: 

 

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera