Södergården stod färdigt 1908. Huset är byggt i jugendstil. Huvudentrén ligger på baksidan.

Södergården stod färdigt 1908. Huset är byggt i jugendstil. Huvudentrén ligger på baksidan.

Välkommen in i lanthandlarvillan

Av Mia Karlsson Foto Carina Olander
Lanthandlarvillan från tidigt 1900-tal var oemotståndlig för Annemarie Reuter och Ulf Andrén. Trots det eftersatta underhållet såg de potentialen. I dag har de skapat sitt drömboende i det historiska huset. 
Annemarie, Ulf och hunden Emil. Dörrarna med sin röda originalfärg kvar kommer från ett kulturhus i Åmål. I stora entrén har paret lagt in skiffer som kommer från trädgården. Trappan leder upp till glasverandan och bostadsplanet på andra våningen.

Annemarie, Ulf och hunden Emil. Dörrarna med sin röda originalfärg kvar kommer från ett kulturhus i Åmål. I stora entrén har paret lagt in skiffer som kommer från trädgården. Trappan leder upp till glasverandan och bostadsplanet på andra våningen.

Sängkammarmöbeln köptes för 40 år sedan. Den har sedan följt med genom åren och klätts om för att passa in.

Sängkammarmöbeln köptes för 40 år sedan. Den har sedan följt med genom åren och klätts om för att passa in.

Det var nyfikenheten som gjorde att Annemarie Reuter och Ulf Andrén gick på visningen av den gamla pampiga lanthandlarvillan. Ett par timmar senare insåg de att de var fast. De hade blivit förälskade i Södergården och den gedigna byggnaden med alla sina vinkar och vrår. Paret bestämde sig för att slå till. Här skulle de skapa ett boende och även göra rum för sin affärsverksamhet.

Vardagsrummet på cirka 30 kvadratmeter är det största rummet i huset. Ovanför fönstren sitter guldkornischer som Annemarie bytt till sig och som visade sig passa perfekt. Gardinerna och kuddarna är sydda i den egna ateljén.

Vardagsrummet på cirka 30 kvadratmeter är det största rummet i huset. Ovanför fönstren sitter guldkornischer som Annemarie bytt till sig och som visade sig passa perfekt. Gardinerna och kuddarna är sydda i den egna ateljén.

En liten nyfiken 3-åring råkade tassa in på det nymålade golvet i rummet bredvid matsalen, vände snabbt tillbaka, men lämnade avslöjande spår efter sig på golvet i matsalen, som fortfarande finns kvar som ett kärt minne. Kuddar från Annemaries egen butik.

En liten nyfiken 3-åring råkade tassa in på det nymålade golvet i rummet bredvid matsalen, vände snabbt tillbaka, men lämnade avslöjande spår efter sig på golvet i matsalen, som fortfarande finns kvar som ett kärt minne. Kuddar från Annemaries egen butik.

– Potentialen var enorm, säger Ulf. Så det var bara att kavla upp ärmarna och ta tag i det 630 kvadratmeter stora renoverings-objektet. Södergården uppfördes av byggherren Anders Nilsson under tidigt 1900-tal. Efter två år, 1908, stod det färdigt. Anders var ambitiös och hade stora visioner. Hans dröm var att bygga flera liknande hus och skapa ett litet minisamhälle i anslutning till järnvägen.

– Han lät sig dock dras med av arkitektens råd att bygga ett mycket större och exklusivare hus än han först hade tänkt, förklarar Ulf. Det blev alldeles för kostsamt så han hade inte möjlighet att bygga fler hus.

För nio år sedan totalrenoverade de köket. Väggarna revs och det var putsdamm i hela huset. Fram trädde originalväggen i tegel. Denna fick sätta sin prägel på köket. Köpmansdisken fyndades på annons. Den hade tidigare stått i ett apotek i Mellerud. Takdekorationen är gjord av träklossar och ditsatt av Annemarie och Ulf.

För nio år sedan totalrenoverade de köket. Väggarna revs och det var putsdamm i hela huset. Fram trädde originalväggen i tegel. Denna fick sätta sin prägel på köket. Köpmansdisken
fyndades på annons. Den hade tidigare stått i ett apotek i Mellerud. Takdekorationen är gjord av träklossar och ditsatt av Annemarie och Ulf.

Under de 14 år som Annemarie och Ulf har bott i huset har det ständigt pågått projekt och det har varit såväl små som mer omfattande renoveringar. Direkt efter att de hade flyttat in började de med att ta tag i bottenvåningen där lanthandeln tidigare hade varit. Annemarie hade precis utbildat sig till dekormålare och bottenvåningen passade perfekt för att driva den egna verksamheten i – en inredningsbutik kombinerad med möbelrenovering och dekormåleri.

Det brinnande intresset för inredning och hantverk delar hon med Ulf och de har, bit för bit, hjälpts åt med att ge tillbaka huset dess själ från förr. I samtliga rum har de tagit fram originalgolven i trä som varit täckta med parkett eller mattor. Det har varit ett omfattande jobb att slipa och behandla golven, men slutresultatet var väl värt mödan.

Vardagsrummet ligger i fil med matsalen. De antika stolarna är målade och omklädda. Inredningen och detaljerna i de olika rummen bär ofta på små roliga historier som Annemarie gärna berättar med stort engagemang. En av dessa handlar om den handmålade schablonen på golvet i matrummet.
 – Vi tycker om att gå på auktioner och vid ett tillfälle så ropades det ut en gammal koffert. Den innehöll ritningar från en känd dekormålare från trakten och jag var helt enkelt tvungen att ropa in den, säger Annemarie med ett leende. I kofferten låg det en liten, liten bit med ett mönster som jag föll för, så jag tog den biten och hade den som förebild när jag sedan handmålade ett av golven.

Vardagsrummet ligger i fil med matsalen. De antika stolarna är målade och omklädda.

Inredningen och detaljerna i de olika rummen bär ofta på små roliga historier som Annemarie gärna berättar med stort engagemang. En av dessa handlar om den handmålade schablonen på golvet i matrummet.

– Vi tycker om att gå på auktioner och vid ett tillfälle så ropades det ut en gammal koffert. Den innehöll ritningar från en känd dekormålare från trakten och jag var helt enkelt tvungen att ropa in den, säger Annemarie med ett leende. I kofferten låg det en liten, liten bit med ett mönster som jag föll för, så jag tog den biten och hade den som förebild när jag sedan handmålade ett av golven.

Gjutjärnsbadkaret stod tidigare ute på åkern hos Annemaries morbror. Det hämtades, emaljerades om och pryder nu sin plats i det stora badrummet. Fönstret är specialbyggt för att ge ljus till gästbadrummet. Gunghästen är köpt i den lokala butiken Herbret Antik.

Gjutjärnsbadkaret stod tidigare ute på åkern hos Annemaries morbror. Det hämtades, emaljerades om och pryder nu sin plats i det stora badrummet. Fönstret är specialbyggt för att ge ljus till gästbadrummet. Gunghästen är köpt i den lokala butiken Herbret Antik.

Efter många års renoverande har lant-handelsvillans 630 kvadratmeter återfått sin forna glans. Här lever Annemarie och Ulf ett modernt liv i sin kulturhistoriska och mycket charmiga oas.

 

Mer inspiration: 

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.