Villan byggdes 1923
i tidstypisk stil. Tomten
vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Lantliv en kvart från stan

Av anne ralf foto ingalill snitt
I över fyrtio år har Anne-Sophie Mannerfelt bott i den vackra villan vid sjön. Här har hon skapat ett personligt och utsökt hem där inredningen utgår från rummens färgsättning.
Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil.

Det tar inte mycket mer än en kvart till de centrala delarna av stan, ändå känns det som att befinna sig på landet. Villan ligger på en södersluttning med utsikt över en sjö och bortom den finns en skog av ekar. På grusvägen nedanför tomten passerar ofta hästar och ryttare.
– Det är som att bo på landet. Det är därför vi inte flyttat utan byggt om i stället, förklarar Anne-Sophie Mannerfelt medan hon visar runt i villan där hon bott i drygt fyrtio år.
Huset hör inte till de allra största i den lummiga villastaden strax utanför Stockholm men definitivt till de vackraste. Uppfört 1923 av byggmästare Carl Wistrand på uppdrag av familjen Rosencrantz.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

– Jag och min man Ocke köpte det 1974 av samma ägare som bott här sedan huset byggdes, berättar Anne-Sophie.
Då var huset mindre än det är i dag och omgivningarna ännu mer lantliga. På andra sidan staketet betade kor och några minuters promenad bort fanns bagaren, charkuteributiken, sybehörsaffären och posten. Ett paradis för ett ungt par, som snart skulle få barn som kunde leka fritt i den stora trädgården.

MER INSPIRATION! SE ÄVEN NÄRSTADS GÅRD

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Sedan dess har huset byggts om och till i omgångar. mMycket av den fasta inredningen, som det vackra köket och arbetsrummet med sina inbyggda bokhyllor, har Ocke ritat, liksom terrassen med pool och poolhus som byggdes i slutet av 1980-talet.
Den harmoniska färgskalan, där väggarnas gröna och gråa toner utgör en perfekt bakgrund till möbler och konst, är Anne-Sophies verk.
– Jag börjar alltid med färgerna när jag inreder, det är det jag känner mig helt säker på. Jag tycker det är otroligt roligt att skapa miljöer genom att hitta rätt färgskala och att blanda varma och kalla nyanser.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Genom åren har hon och Ocke lärt sig så mycket om hus och inredning att det blivit en del av deras levebröd. Ocke, som började med att rita båtar, ritar i dag även hus och tillsammans med den äldste sonen Ted driver han familjeföretaget Mannerfelt Design Team. De har ritat både bostäder och hästgårdar på beställning och Anne-Sophie, som är med i planeringen från början, tar inte sällan över när det är dags att börja inreda.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med hela vägen, från första ritning till att välja tyg till soffan. Tidigare var inredning mest en hobby men de senaste tio åren är det även mitt arbete.

Sovrummet i villan.

Sovrummet i villan.

Det som ursprungligen var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Det som var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Charmigt uterum.

Charmigt uterum.

SE DEN UNIKA HERRGÅRDEN RUNGARN!

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]