Villan byggdes 1923
i tidstypisk stil. Tomten
vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Lantliv en kvart från stan

Av anne ralf foto ingalill snitt
I över fyrtio år har Anne-Sophie Mannerfelt bott i den vackra villan vid sjön. Här har hon skapat ett personligt och utsökt hem där inredningen utgår från rummens färgsättning.
Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil.

Det tar inte mycket mer än en kvart till de centrala delarna av stan, ändå känns det som att befinna sig på landet. Villan ligger på en södersluttning med utsikt över en sjö och bortom den finns en skog av ekar. På grusvägen nedanför tomten passerar ofta hästar och ryttare.
– Det är som att bo på landet. Det är därför vi inte flyttat utan byggt om i stället, förklarar Anne-Sophie Mannerfelt medan hon visar runt i villan där hon bott i drygt fyrtio år.
Huset hör inte till de allra största i den lummiga villastaden strax utanför Stockholm men definitivt till de vackraste. Uppfört 1923 av byggmästare Carl Wistrand på uppdrag av familjen Rosencrantz.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

– Jag och min man Ocke köpte det 1974 av samma ägare som bott här sedan huset byggdes, berättar Anne-Sophie.
Då var huset mindre än det är i dag och omgivningarna ännu mer lantliga. På andra sidan staketet betade kor och några minuters promenad bort fanns bagaren, charkuteributiken, sybehörsaffären och posten. Ett paradis för ett ungt par, som snart skulle få barn som kunde leka fritt i den stora trädgården.

MER INSPIRATION! SE ÄVEN NÄRSTADS GÅRD

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Sedan dess har huset byggts om och till i omgångar. mMycket av den fasta inredningen, som det vackra köket och arbetsrummet med sina inbyggda bokhyllor, har Ocke ritat, liksom terrassen med pool och poolhus som byggdes i slutet av 1980-talet.
Den harmoniska färgskalan, där väggarnas gröna och gråa toner utgör en perfekt bakgrund till möbler och konst, är Anne-Sophies verk.
– Jag börjar alltid med färgerna när jag inreder, det är det jag känner mig helt säker på. Jag tycker det är otroligt roligt att skapa miljöer genom att hitta rätt färgskala och att blanda varma och kalla nyanser.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Genom åren har hon och Ocke lärt sig så mycket om hus och inredning att det blivit en del av deras levebröd. Ocke, som började med att rita båtar, ritar i dag även hus och tillsammans med den äldste sonen Ted driver han familjeföretaget Mannerfelt Design Team. De har ritat både bostäder och hästgårdar på beställning och Anne-Sophie, som är med i planeringen från början, tar inte sällan över när det är dags att börja inreda.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med hela vägen, från första ritning till att välja tyg till soffan. Tidigare var inredning mest en hobby men de senaste tio åren är det även mitt arbete.

Sovrummet i villan.

Sovrummet i villan.

Det som ursprungligen var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Det som var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Charmigt uterum.

Charmigt uterum.

SE DEN UNIKA HERRGÅRDEN RUNGARN!

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera