Villan byggdes 1923
i tidstypisk stil. Tomten
vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Lantliv en kvart från stan

Av anne ralf foto ingalill snitt
I över fyrtio år har Anne-Sophie Mannerfelt bott i den vackra villan vid sjön. Här har hon skapat ett personligt och utsökt hem där inredningen utgår från rummens färgsättning.
Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil.

Det tar inte mycket mer än en kvart till de centrala delarna av stan, ändå känns det som att befinna sig på landet. Villan ligger på en södersluttning med utsikt över en sjö och bortom den finns en skog av ekar. På grusvägen nedanför tomten passerar ofta hästar och ryttare.
– Det är som att bo på landet. Det är därför vi inte flyttat utan byggt om i stället, förklarar Anne-Sophie Mannerfelt medan hon visar runt i villan där hon bott i drygt fyrtio år.
Huset hör inte till de allra största i den lummiga villastaden strax utanför Stockholm men definitivt till de vackraste. Uppfört 1923 av byggmästare Carl Wistrand på uppdrag av familjen Rosencrantz.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

– Jag och min man Ocke köpte det 1974 av samma ägare som bott här sedan huset byggdes, berättar Anne-Sophie.
Då var huset mindre än det är i dag och omgivningarna ännu mer lantliga. På andra sidan staketet betade kor och några minuters promenad bort fanns bagaren, charkuteributiken, sybehörsaffären och posten. Ett paradis för ett ungt par, som snart skulle få barn som kunde leka fritt i den stora trädgården.

MER INSPIRATION! SE ÄVEN NÄRSTADS GÅRD

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Sedan dess har huset byggts om och till i omgångar. mMycket av den fasta inredningen, som det vackra köket och arbetsrummet med sina inbyggda bokhyllor, har Ocke ritat, liksom terrassen med pool och poolhus som byggdes i slutet av 1980-talet.
Den harmoniska färgskalan, där väggarnas gröna och gråa toner utgör en perfekt bakgrund till möbler och konst, är Anne-Sophies verk.
– Jag börjar alltid med färgerna när jag inreder, det är det jag känner mig helt säker på. Jag tycker det är otroligt roligt att skapa miljöer genom att hitta rätt färgskala och att blanda varma och kalla nyanser.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Genom åren har hon och Ocke lärt sig så mycket om hus och inredning att det blivit en del av deras levebröd. Ocke, som började med att rita båtar, ritar i dag även hus och tillsammans med den äldste sonen Ted driver han familjeföretaget Mannerfelt Design Team. De har ritat både bostäder och hästgårdar på beställning och Anne-Sophie, som är med i planeringen från början, tar inte sällan över när det är dags att börja inreda.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med hela vägen, från första ritning till att välja tyg till soffan. Tidigare var inredning mest en hobby men de senaste tio åren är det även mitt arbete.

Sovrummet i villan.

Sovrummet i villan.

Det som ursprungligen var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Det som var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Charmigt uterum.

Charmigt uterum.

SE DEN UNIKA HERRGÅRDEN RUNGARN!

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.