Villan byggdes 1923
i tidstypisk stil. Tomten
vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Lantliv en kvart från stan

Av anne ralf foto ingalill snitt
I över fyrtio år har Anne-Sophie Mannerfelt bott i den vackra villan vid sjön. Här har hon skapat ett personligt och utsökt hem där inredningen utgår från rummens färgsättning.
Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil. Tomten vetter mot en insjö.

Villan byggdes 1923 i tidstypisk stil.

Det tar inte mycket mer än en kvart till de centrala delarna av stan, ändå känns det som att befinna sig på landet. Villan ligger på en södersluttning med utsikt över en sjö och bortom den finns en skog av ekar. På grusvägen nedanför tomten passerar ofta hästar och ryttare.
– Det är som att bo på landet. Det är därför vi inte flyttat utan byggt om i stället, förklarar Anne-Sophie Mannerfelt medan hon visar runt i villan där hon bott i drygt fyrtio år.
Huset hör inte till de allra största i den lummiga villastaden strax utanför Stockholm men definitivt till de vackraste. Uppfört 1923 av byggmästare Carl Wistrand på uppdrag av familjen Rosencrantz.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

Biblioteket är också Anne-Sophies arbetsrum.

– Jag och min man Ocke köpte det 1974 av samma ägare som bott här sedan huset byggdes, berättar Anne-Sophie.
Då var huset mindre än det är i dag och omgivningarna ännu mer lantliga. På andra sidan staketet betade kor och några minuters promenad bort fanns bagaren, charkuteributiken, sybehörsaffären och posten. Ett paradis för ett ungt par, som snart skulle få barn som kunde leka fritt i den stora trädgården.

MER INSPIRATION! SE ÄVEN NÄRSTADS GÅRD

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Det runda bordet kommer från Garbo Interiors.

Sedan dess har huset byggts om och till i omgångar. mMycket av den fasta inredningen, som det vackra köket och arbetsrummet med sina inbyggda bokhyllor, har Ocke ritat, liksom terrassen med pool och poolhus som byggdes i slutet av 1980-talet.
Den harmoniska färgskalan, där väggarnas gröna och gråa toner utgör en perfekt bakgrund till möbler och konst, är Anne-Sophies verk.
– Jag börjar alltid med färgerna när jag inreder, det är det jag känner mig helt säker på. Jag tycker det är otroligt roligt att skapa miljöer genom att hitta rätt färgskala och att blanda varma och kalla nyanser.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Inredarens vackra villa i Djursholm.

Genom åren har hon och Ocke lärt sig så mycket om hus och inredning att det blivit en del av deras levebröd. Ocke, som började med att rita båtar, ritar i dag även hus och tillsammans med den äldste sonen Ted driver han familjeföretaget Mannerfelt Design Team. De har ritat både bostäder och hästgårdar på beställning och Anne-Sophie, som är med i planeringen från början, tar inte sällan över när det är dags att börja inreda.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med hela vägen, från första ritning till att välja tyg till soffan. Tidigare var inredning mest en hobby men de senaste tio åren är det även mitt arbete.

Sovrummet i villan.

Sovrummet i villan.

Det som ursprungligen var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Det som var en uteveranda har byggts in och försetts med ett kalkstensgolv.

Charmigt uterum.

Charmigt uterum.

SE DEN UNIKA HERRGÅRDEN RUNGARN!

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.