Marsvinsholms slott är, med sina karakteristiska tornspiror, balustrader, ornament och obelisker ett välkänt landmärke i Skåne.

Marsvinsholms slott är, med sina karakteristiska tornspiror, balustrader, ornament och obelisker ett välkänt landmärke i Skåne.

Minnen från Marsvinsholms slott

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Hermine Baker är visionären som vill leva som en kosmopolit. André Iacobaeus står med båda fötterna tryggt i den skånska myllan. Den förenande länken är deras syskonskap och en obändig kärlek till sitt barndomshem – Marsvinsholms Slott.

Syskonen André Iacobaeus och Hermine Baker träffas i sitt barndomshem, slottet Marsvinsholm i Skåne. Det gäller att passa på, Hermine bor numera i USA och är hemma på snabbvisit. Hermine och André har gjort det många barn någon gång drömmer om att få göra i sina liv – att växa upp eller bo på ett slott. Ett riktigt sagolikt slott dessutom, med balustrader, ornament, obelisker och tornspiror av koppar. Plus falska gyllenlädertapeter från 1800-talet i middagssalen och ännu äldre arsenikimpregnerade tapeter med blåmönstrade blommotiv i en annan salong. Det var dock inget som de fäste så stor vikt vid när de var barn.

Syskonen Hermine och André står varandra nära trots det stora geografiska avstånd som skiljer dem åt. När de träffas har de alltid mycket att prata om.

Syskonen Hermine och André står varandra nära trots det stora geografiska avstånd som skiljer dem åt. När de träffas har de alltid mycket att prata om.

– Jag minns det som den bästa av uppväxter, säger Hermine. Jag hade egen häst och var mycket ute i skogen och red. André och jag gjorde stuntövningar ihop. Vi tog sats på muren och hoppade ner i gödselstacken och klättrade upp på höbalar
och gjorde hyss.

Syskonen står varandra nära, även om de har valt olika spår i livet. Redan i 11-års åldern pratade de om vad de ville göra som vuxna. Båda skulle bo på Marsvinsholm, i varsin våning, och så skulle de ha fest tillsammans varje fredag. Känslan av ansvar och respekt för slottets historia och framtid väcktes tidigt hos dem. Och också en vilja att driva det vidare inom familjen.

– Vi har alltid haft en öppen och rak kommunikation med vår far Tomas om framtiden här, säger André. Jag är den som från början har varit intresserad av jordbruket. Att få köra traktor var himmelriket för mig som liten grabb. Så fort jag kom hem från skolan sprang jag ner till killarna som arbetade på gården för att se vad de höll på med. För mig var det naturligt att utbilda mig till lantmästare.

Spegelsalen är ett av syskonens favoritrum. Här har de upplevt många roliga fester. Takets utsmyckning är inte stukaturer utan välgjorda trompe l’oeil-målningar. De röda tapeterna och gardinerna är nya inslag sedan fyra år tillbaka.

Spegelsalen är ett av syskonens favoritrum. Här har de upplevt många roliga fester. Takets utsmyckning är inte stukaturer utan välgjorda trompe l’oeil-målningar. De röda tapeterna och gardinerna är nya inslag sedan fyra år tillbaka.

Till skillnad från André har Hermine inte längre sin vardag på Marsvinsholm. Efter att ha läst turistmanagement i Helsingfors, ekonomi i Dubai och gått en somelierutbildning i USA bor hon sedan tre år tillbaka i Sonoma County i Kalifornien. Där producerar hon eget vin och skräddarsyr exklusiva vinresor i sitt eget företag.

– Marsvinsholm är mitt lilla paradis som jag alltid hoppas att kunna återvända till, säger hon. Men jag älskar sol och värme och måste få bo i ett mildare klimat för att trivas. Efter somelierutbildningen var det tänkt att jag skulle återvända till Marsvinsholm, ta en del av fälten i anspråk och plantera vin. Men ju mer jag läste om vinproduktion och dess förutsättningar insåg jag att det var för riskabelt att sjösätta ett sådant projekt här.

De förgyllda möblerna är inköpta på auktion. Porträttet  föreställer Århus biskop under 1500-talets slut – Jakob Matthiesen. Hans son tog sig namnet Iacobaéus.

De förgyllda möblerna är inköpta på auktion. Porträttet föreställer Århus biskop under 1500-talets slut – Jakob Matthiesen. Hans son tog sig namnet Iacobaéus.

Det må vara att Hermine och André numera bor i olika världsdelar – entreprenörskapet och drivet är deras gemensamma livsådra. Bestämmer de sig för att göra något, genomdriver de det också.

Om några dagar är det dags för Hermine att resa tillbaka till USA och ta emot en grupp vinintresserade gäster från Sverige. För André väntar arbete på gården med kycklingarna, maskinerna, försäljning av spannmål och allt annat som hör till hans vardag.

– Jag har aldrig ångrat att jag valde att stanna kvar här, men i början var det tufft. Mycket att sätta sig in i. I dag är det min far Tomas och jag som driver gården tillsammans. Han ansvarar för bokföringen och skogen, jag sköter allt det andra praktiska.

Hermine är glad över att André valt att ta hand om arbetet med slottet. Det är lika viktigt för henne att verksamheten går vidare inom släkten. Själv drömmer honom att köpa en större vingård i Sonoma County med möjlighet att härbärgera vingäster.

Matsalsmöblemanget, inklusive skänk och ljuskrona kommer från Hermines och Andrés farföräldrar. Matbordet är uppdukat med servisen Empire från Rörstrand, 1800-talsglasen har gått i släkten.

Matsalsmöblemanget, inklusive skänk och ljuskrona kommer från Hermines och Andrés farföräldrar. Matbordet är uppdukat med servisen Empire från Rörstrand, 1800-talsglasen har gått i släkten.

– Ett Marsvinsholm i miniatyr, säger hon och ler.

André vill gå i sin fars fotspår och fortsätta utveckla varumärket Marsvinsholm.

– Slottet är och har alltid varit mitt hem. Det är ett fantastiskt hus att bo i. När jag är där får jag ro i kroppen, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Slott, Skåne, Marsvinsholm
Snön har lagt sig tung över landskapet i Garpenberg och inne på slottet pågår intensiva förberedelser inför adventsfirandet. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell ritade bruksherrgården 1801.

Advent i Garpenberg

I Garpenberg skålas det i såväl glögg som champagne när första advent firas. Julen ska vara en glamorös helg, anser Cilla och John Sandh, som gärna bjuder på fransk mat i de eleganta salongerna. Kommentarer Kommentera

Huvudbyggnadens entré har försetts med eleganta kolonner och en vacker balustradterrass tillhörande stora salongen på övervåningen.

Älvsjö gård – dramatik, död och gustaviansk glans­

Omgärdad av storstadens trafikådror vilar en skärva 1700-tal på kullen i Älvsjö. I nära 200 år var detta, då natursköna, gods sätesgård för familjen Lagerbjelke. Tack till Ostindiska kompaniet, Östermalms antikmarknad och Stockholmsmässan. Kommentarer Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera