Marie Antoinettes lustslott.

Marie Antoinette drog sig gärna undan den strikta hovetiketten för ett enklare liv i lustslottet Petit Trianon.

Modeikonen Marie Antoinettes hem

Av Susanna Strömquist foto Thomas Garnier, Christian Milet
1700-talsdrottningen Marie Antoinette var sin tids främsta stilikon och trendsättare. Så som hon inredde ville alla ha det!
Målning av Marie Antoinette och hennes lustslott.

Marie Antoinette (1755-1793) ägde en rokokogarderob som överglänste det mesta, här förevigad av Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, 1783.

Marie Antoinette var bara 14 år när hon 1770 började kokettera i de pampiga salongerna på Versailles tillsammans med sin make Ludvig XVI. Hon blev genast den självklara medelpunkten i hovlivet och sägs vara den enda drottning genom historien som påverkat Versailles med sin personliga smak.

Drottningens magnifika sovrum på Versailles.

Marie Antoinette magnifika sovrum på Versailles.

Under hennes lyxälskande glansdagar blev periodens strikt etikettstyrda mode ständigt allt extravagantare. De pastellfärgade sidenkreationer som bars vid det nöjeslystna hovet fullkomligt översållades med dekorationer, volanger och rosetter, perukerna var skyhöga och styvkjolarna så utbyggda att man fick gå sidledes genom dörrarna.

Drottningens matsal.

Matsalen i Petit Trianon, för sammankomster under uppsluppna former.

MER KUNGLIGT! Så bodde Katarina den stora

Privat klädde sig Marie-Antoinette dock gärna mer rebelliskt à l’anglaise, i enklare bomullsklänningar influerade av det naturromantiserande engelska modet. Hennes Rousseau-influerade vurm för rustikt lantliv återspeglas även i de privata domänerna – som efter omfattande renoveringar i dag återigen går att besöka. Marie Antoinettes domäner omfattar bland annat det underbara lilla lustslottet Petit Trianon, lummiga trädgårdar och en liten idyllisk lantgård där den trendsättande drottningen lekte lantliv med sina närmaste vänner.

www.chateauversailles.fr

Marie Antoinettes lustslott.

Marie Antoinette drog sig gärna undan den strikta hovetiketten för ett enklare liv i lustslottet Petit Trianon.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.