Skarhult1

Modernt liv i anrikt slott

Av Jea Jonsson Foto Anne Nyblaeus
Skarhults slott i Skåne har en dramatisk historia, inte sällan styrd av starka kvinnor. I dag lever Alexandra och Carl Johan von Schwerin ett modernt och kreativt vardagsliv i det anrika slottets 67 rum, som alla används.

Det vackra tegelslottet Skarhult är beläget söder om Eslöv vid stranden av Bråån. Skarhults slott byggdes redan på 1500-talet och många adelssläkter och kungligheter har passerat under århundradens lopp.

Skarhult2

I dag är slottet hem för en småbarnsfamilj. Alexandra och Carl Johan von Schwerin lever ett modernt liv i det anrika slottet som Carl Johan ärvde av sina föräldrar 1998.  Makarna har tre barn och satsar helhjärtat på att utveckla livet på gården. Ekologisk odling, vindbruk och renovering av de många byggnader som hör till godset är en del av vardagen.

Skarhult3

– Det var en utmaning och alls inte självklart från början att vi skulle bo här.  Väldigt mycket måste i så fall göras, och det blev också gjort, säger Alexandra.

Att ha kvar oljeuppvärmningen var till exempel en omöjlighet så makarna lät installera en halmpanna. Det var även viktigt att låta Skarhult, som är ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott, få vara ett levande slott. Rummen renoverades och alla är nu i bruk.
– Vi vill inte ha rum som bara beträds för att plocka upp döda flugor.

Skarhult5

En trappa upp lever familjen sitt vardagsliv med utrymmen som arbetsrum, vardagsrum och sovrum. Här finns också flera gästrum, bland annat ett som huserar Karl XIV Johans säng, en stabil skapelse som han dock själv inte övernattade i särskilt ofta.

På undervåningen finns ett av familjens absoluta favoritrum – matsalen.
– Både Carl Johan och jag uppskattar samtal och möten, vi njuter av mat och dryck. Allt det vi älskar står matsalen för. Den är själva hjärtat i slottet. Här tar vi alltid emot våra gäster och nu när barnen blivit stora nog har vi bestämt att ha familjens egna söndagsmiddagar här.

Skarhult8

Barnfötter raskar ljudligt över trägolvet på ovanvåningen. Werner, Isabella och Diana kallar på sin mamma och snart ska pappa Carl Johan komma hem.
”Varför bor inte vi som alla andra? I skolan säger de att vi bor i ett slott, gör vi det?” Det var unge sonen Werner som för några år sedan ställde frågan.

– Precis som för de flesta barn är slott hus man ser på film eller läser om i sagor, man bor inte i slott. Och det är kanske inte så konstigt att också våra barn tänker så. Skarhult är inte ett slott för dem, det är deras hem, säger Alexandra.

Skarhult7

När renoveringen av slottet var i full gång började Alexandra att fundera över sin del i det hela. Vad gör egentligen en slottsfru?
– Snart insåg jag att jag är chef för ett familjeföretag. Det är stora verksamheter med strategi och investeringsbeslut, anställda och kontakter med myndigheter. Men det kändes omodernt att jag skulle vara anställd av Carl Johan. Därför gick vi vidare och utvecklade våra vindkraftsbolag som vi äger tillsammans, säger hon.

Skarhult11

Alexandra, som har en bakgrund som journalist, ville undersöka mer om slottsfruarnas liv och hon började forska kring Skarhults kvinnohistoria, vilket resulterade i boken Den dolda kvinnomakten som vi skrev om i nr 5/2014 Gods & Gårdar. Det blev också en utställning med samma namn på slottet. Den belyste 500 års historia där de starka kvinnorna, som inte alltid syns i ägarlängderna, träder fram. Femton slottsfruar från fem sekel levandegjordes.

Den första kvinnan som kopplades till slottet var Mette Rosencrantz som ärvde sin förste man, Skarhults grundare, när han dog 1565. Hon gifte sedan om sig och blev änka på nytt, vilket gjorde henne till Danmarks rikaste kvinna. Det är tack vare henne som Skarhult ser ut som det gör i dag och hennes porträtt hänger i slottets äldsta del.

Skarhult10

En kvinna som Alexandra beundrar mycket är Carl Johans farmor, Margaretha Uddenberg, som var gift med Hans Hugold von Schwerin.
– Margaretha grävde där hon stod. Hon förstod sig på tidens anda och räddade godsets ekonomi genom att starta Skarhults hushållsskola. Denna drevs under 13 år då åtskilliga flickor fick sin utbildning. Hon var för övrigt också den första kvinnan på Skarhult som skiljde sig.

Den starka kvinnokraften består på slottet och Skarhult behåller sin unika historia men lever också med i sin tid.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]