2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

Av PIA MATTSSON Foto HELENE TORESDOTTER
För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns.

Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst

Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 hade hon redan varit här ett år tidigare som spekulant och tittat. Nej, för stort, tyckte hon då. Vid andra besöket var gården fortfarande på tok för stor, men vem kan motstå ett rustikt 1700-talshus i strålande solsken med glittrande skarsnö på marken?

43IMG_8166

– Inte jag i alla fall, säger Madeleine med ett skratt. Under tio års tid pendlade jag mellan gården här och huset i Stockholm. Men när jag och min dåvarande make skildes och Carl Gustaf dök upp i mitt liv flyttade vi hit på heltid och rustade upp gården tillsammans.

51IMG_8336

Det är en varm sommardag. Hornsunds gård ligger på en höjd och blickar tryggt ut över Hornsundssjön. Trädgårdens stora rosbuskar fyller luften med sina väldofter och de gröna trädkronorna är helt stilla, inte ett löv tycks röra sig. På gräsmattan spatserar höns och tuppar förnöjsamt medan hunden Mario håller ställningarna på framsidans stora grusplan. Kanske kommer det något spännande förbi så att man kan skälla och vifta extra mycket på svansen. Eller blir det lika fridfullt som vanligt?

49IMG_8302

– Numera är det betydligt lugnare här, säger Carl Gustaf. Vi är oerhört privilegierade som kan leva det liv vi gör. Vår fårverksamhet är utarrenderad, skogen växer och vi har fortfarande hälsan. Den stora utmaningen i dag är att hitta Madeleine, som aldrig kan sitta still!

Nej, lugn och ro var det sista som väntade Madeleine och Carl Gustaf när de flyttade till Hornsunds gård på heltid 1995. 400 tackor borgar knappast för sovmorgnar. Men det var ett självvalt scenario.

– Madeleine hade redan några tackor och mark fanns, säger Carl Gustaf. Vi bestämde oss för att satsa på får och byggde för det. Vår nisch blev dilamm som såldes till guldkrogar. Det var hektiska år med bland annat betäckningar och märkningar under höstarna. Vallar skulle tas hand om, backar röjas till beten och skogen få sitt. Från januari till april varje år, då tackorna lammade, kunde vi aldrig lämna gården.

15CF050802

Under de första åren efter att Madeleine köpt Hornsund hände inte mycket invändigt. Det var småbarnsår, halvstökigt överallt och man bodde bara här under somrarna och andra ledigheter, berättar hon.

Det var först när Carl Gustaf och hon flyttade till gården permanent som de tog tag i mörka vävtapeter, linoleummattor och köksluckor i saloonstil. Fram växte ett elegant, modernt och inbjudande hem med vackra mattor, bekväma sittmöbler, antikviteter, ljuskronor och olikmönstrade textilier – ett lyckat gifte mellan Madeleines och Carl Gustafs respektive möbler och ärvda ting.

17CF050806

Väggar målades i milda färger, snickerier och dörrar blev grå och dörröppningar breddades. Nya badrum skapades, det ursprungliga lilla köket fick växa till en stor och luftig dröm. Och för tolv år sedan byggde paret till ett rymligt uterum i glas. Ett fantastiskt rum, speciellt tidig vår och sen höst, intygar båda.

9CF050792

– Inredning har alltid betytt mycket för mig, säger Carl Gustaf. Min mor var en stor estet och mitt barndomshem på Björksund mycket vackert. Före flytten till Hornsund arbetade jag med
ombyggnader och renoveringar i egen byggverksamhet. Fokus låg på att skapa vackra volymer, där färger hade stor betydelse. Bland annat samarbetade jag med antroposoferna i Järna rörande färgsättning.

26CF050836

Madeleine är också utrustad med estetisk fingertoppskänsla. Utbildad till inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm startade hon och några väninnor en inredningsfirma/butik i Stockholm med inriktning på gardiner och gardinuppsättningar.

32CF050863

– Jag tyckte aldrig om att sitta instängd på ett arkitektkontor utan ville ha ett friare liv, säger hon. Vår butik var först i stan med att ha roliga och mönstrade tyger. Numera struntar jag i trender. Men jag gillar klassisk stil. Gärna med en personlig och lite galen touche.

42IMG_8134

Hornsunds gård är en viktig samlingspunkt för hela familjen. När parets respektive barn och barnbarn kommer samtidigt fylls huset och flyglarna med 26 personer. Då är det liv i luckan, intygar Carl Gustaf. Och mycket liv ska Hornsund fyllas med även i framtiden. Det nuvarande lugnet är Madeleines och Carl Gustafs sätt att njuta sitt otium efter alla intensiva år.

53IMG_8368

– Det känns meningsfullt att arbeta med en gård, få den fin och därefter kunna lämna den vidare till nästa generation, säger Carl Gustaf. Det blir ett dynastiskt tänkande som under årens lopp har sporrat oss båda.

Läs också: 

Danskt arv på Hjuleberg

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: herrgårdar
Snön har lagt sig tung över landskapet i Garpenberg och inne på slottet pågår intensiva förberedelser inför adventsfirandet. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell ritade bruksherrgården 1801.

Advent i Garpenberg

I Garpenberg skålas det i såväl glögg som champagne när första advent firas. Julen ska vara en glamorös helg, anser Cilla och John Sandh, som gärna bjuder på fransk mat i de eleganta salongerna. Kommentarer Kommentera

Huvudbyggnadens entré har försetts med eleganta kolonner och en vacker balustradterrass tillhörande stora salongen på övervåningen.

Älvsjö gård – dramatik, död och gustaviansk glans­

Omgärdad av storstadens trafikådror vilar en skärva 1700-tal på kullen i Älvsjö. I nära 200 år var detta, då natursköna, gods sätesgård för familjen Lagerbjelke. Tack till Ostindiska kompaniet, Östermalms antikmarknad och Stockholmsmässan. Kommentarer Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera