Grytsbergs säteri i Sörmland.

Grytsbergs säteri i Sörmland.

Nybygget ser ut som ett stall!

AV HARRIET FAHLBERG FOTO ANNE NYBLAEUS
Lars von Stockenström lämnade mangårdsbyggnaden på Grytsbergs säteri till sin son. Intill lät han bygga ett nytt hem som väl smälter in i gårdsmiljön. Det ser nämligen ut som ett stall!

På historiska marker nära Stjärnhov i Sörmland finns den välbevarade skönheten Grytsbergs säteri. Mangårdsbyggnaden, från 1682, var under många år bostad åt Lars von Stockenström. Men när äldste sonen Fredrik funderade över att bygga en villa åt sig och sin familj på markerna fattade Lars ett drastiskt beslut. Fredrik fick överta mangårdsbyggnaden, själv skulle han börja om.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår  i en salongsmöbel från Geddeholm.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår i en salongsmöbel från Geddeholm.

– Jag hade bott i mangårdsbyggnaden med två fruar, dock inte samtidigt. Varför skulle jag bo kvar där? Det var bättre att börja ett nytt liv i ett nytt hus, säger Lars och skrattar.
Uppdraget gick till Erik Hedenstedt som driver ett byggföretag i Trosa. Han hade tidigare hjälpt till med flera projekt på gården med fint resultat. Som när taket till Lars egenhändigt byggda lusthus, Plommonpaviljongen, började läcka. Erik Hedenstedt är känd för att kunna leverera gammalt taktegel och han la om taket, dock i återanvänt skiffer från Grythyttan. Det gjorde han så bra att han fick uppdraget att bygga ett orangeri intill.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

”Du måste bygga något som passar in i gårdsmiljön, varför inte en byggnad som ser ut som ett stall?”
Det hela var Eriks förslag. Lars sov på saken och kom fram till att det var en genial idé.
En arkitekt ritade stommen och sedan tog inte bygget mer än ett halvår. Huset växte fram under ett tält och Lars hade klart för sig hur det skulle se ut invändigt.

Fler vackra hem! Så bor familjen von Schwerin på Skarhult.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

– Jag eftersträvade enkelhet, rymd och få material. Golven är lagda av öländsk kalksten och har golvvärme. Väggarna mot Kyrksjön är i stort sett bara av glas och krom och husets innertak är byggda av vitlaserad gran.
Det finns inga trösklar och bara skjutdörrar.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Över porten sitter ett hästhuvud, ovanför det en illusorisk öppning avsedd för att lasta in hö i och på ömse sidor om entrén krokar där det hänger selar och tränsel.
Lars trivs verkligen här.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

– Grytsberg ligger som en liten Hauptbyrå i den här underbara miljön. Inte en stor gulreveterad herrgård men en genuin gård som inte fördärvats av maskinhallar och silotorn. Den har bevarats som en slipad diamant, säger han och blickar upp mot sitt nybyggda stall.

Grytsberg har öppen planlösning.

Grytsberg har öppen planlösning.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

 Familjens unika hem: Smedjan blev vår drömbostad

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.