Grytsbergs säteri i Sörmland.

Grytsbergs säteri i Sörmland.

Nybygget ser ut som ett stall!

AV HARRIET FAHLBERG FOTO ANNE NYBLAEUS
Lars von Stockenström lämnade mangårdsbyggnaden på Grytsbergs säteri till sin son. Intill lät han bygga ett nytt hem som väl smälter in i gårdsmiljön. Det ser nämligen ut som ett stall!

På historiska marker nära Stjärnhov i Sörmland finns den välbevarade skönheten Grytsbergs säteri. Mangårdsbyggnaden, från 1682, var under många år bostad åt Lars von Stockenström. Men när äldste sonen Fredrik funderade över att bygga en villa åt sig och sin familj på markerna fattade Lars ett drastiskt beslut. Fredrik fick överta mangårdsbyggnaden, själv skulle han börja om.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår  i en salongsmöbel från Geddeholm.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår i en salongsmöbel från Geddeholm.

– Jag hade bott i mangårdsbyggnaden med två fruar, dock inte samtidigt. Varför skulle jag bo kvar där? Det var bättre att börja ett nytt liv i ett nytt hus, säger Lars och skrattar.
Uppdraget gick till Erik Hedenstedt som driver ett byggföretag i Trosa. Han hade tidigare hjälpt till med flera projekt på gården med fint resultat. Som när taket till Lars egenhändigt byggda lusthus, Plommonpaviljongen, började läcka. Erik Hedenstedt är känd för att kunna leverera gammalt taktegel och han la om taket, dock i återanvänt skiffer från Grythyttan. Det gjorde han så bra att han fick uppdraget att bygga ett orangeri intill.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

”Du måste bygga något som passar in i gårdsmiljön, varför inte en byggnad som ser ut som ett stall?”
Det hela var Eriks förslag. Lars sov på saken och kom fram till att det var en genial idé.
En arkitekt ritade stommen och sedan tog inte bygget mer än ett halvår. Huset växte fram under ett tält och Lars hade klart för sig hur det skulle se ut invändigt.

Fler vackra hem! Så bor familjen von Schwerin på Skarhult.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

– Jag eftersträvade enkelhet, rymd och få material. Golven är lagda av öländsk kalksten och har golvvärme. Väggarna mot Kyrksjön är i stort sett bara av glas och krom och husets innertak är byggda av vitlaserad gran.
Det finns inga trösklar och bara skjutdörrar.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Över porten sitter ett hästhuvud, ovanför det en illusorisk öppning avsedd för att lasta in hö i och på ömse sidor om entrén krokar där det hänger selar och tränsel.
Lars trivs verkligen här.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

– Grytsberg ligger som en liten Hauptbyrå i den här underbara miljön. Inte en stor gulreveterad herrgård men en genuin gård som inte fördärvats av maskinhallar och silotorn. Den har bevarats som en slipad diamant, säger han och blickar upp mot sitt nybyggda stall.

Grytsberg har öppen planlösning.

Grytsberg har öppen planlösning.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

 Familjens unika hem: Smedjan blev vår drömbostad

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera