Grytsbergs säteri i Sörmland.

Grytsbergs säteri i Sörmland.

Nybygget ser ut som ett stall!

AV HARRIET FAHLBERG FOTO ANNE NYBLAEUS
Lars von Stockenström lämnade mangårdsbyggnaden på Grytsbergs säteri till sin son. Intill lät han bygga ett nytt hem som väl smälter in i gårdsmiljön. Det ser nämligen ut som ett stall!

På historiska marker nära Stjärnhov i Sörmland finns den välbevarade skönheten Grytsbergs säteri. Mangårdsbyggnaden, från 1682, var under många år bostad åt Lars von Stockenström. Men när äldste sonen Fredrik funderade över att bygga en villa åt sig och sin familj på markerna fattade Lars ett drastiskt beslut. Fredrik fick överta mangårdsbyggnaden, själv skulle han börja om.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår  i en salongsmöbel från Geddeholm.

Vardagsrummet är öppet mot köket. Stolarna ingår i en salongsmöbel från Geddeholm.

– Jag hade bott i mangårdsbyggnaden med två fruar, dock inte samtidigt. Varför skulle jag bo kvar där? Det var bättre att börja ett nytt liv i ett nytt hus, säger Lars och skrattar.
Uppdraget gick till Erik Hedenstedt som driver ett byggföretag i Trosa. Han hade tidigare hjälpt till med flera projekt på gården med fint resultat. Som när taket till Lars egenhändigt byggda lusthus, Plommonpaviljongen, började läcka. Erik Hedenstedt är känd för att kunna leverera gammalt taktegel och han la om taket, dock i återanvänt skiffer från Grythyttan. Det gjorde han så bra att han fick uppdraget att bygga ett orangeri intill.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

Bostaden är ljus och luftig. Slagbordet kommer från Ånhammar herrgård. Trappan leder upp till Lars kontor.

”Du måste bygga något som passar in i gårdsmiljön, varför inte en byggnad som ser ut som ett stall?”
Det hela var Eriks förslag. Lars sov på saken och kom fram till att det var en genial idé.
En arkitekt ritade stommen och sedan tog inte bygget mer än ett halvår. Huset växte fram under ett tält och Lars hade klart för sig hur det skulle se ut invändigt.

Fler vackra hem! Så bor familjen von Schwerin på Skarhult.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

Meissenservisen är arvegods från Ånhammar. Även slagbordet kommer därifrån där det användes som strykbord.

– Jag eftersträvade enkelhet, rymd och få material. Golven är lagda av öländsk kalksten och har golvvärme. Väggarna mot Kyrksjön är i stort sett bara av glas och krom och husets innertak är byggda av vitlaserad gran.
Det finns inga trösklar och bara skjutdörrar.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Köket på Grytsberg är stilfullt.

Över porten sitter ett hästhuvud, ovanför det en illusorisk öppning avsedd för att lasta in hö i och på ömse sidor om entrén krokar där det hänger selar och tränsel.
Lars trivs verkligen här.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

Silverburken på spiselkransen är en gåva som Lars mormor och morfar fick av prins Wilhelm.

– Grytsberg ligger som en liten Hauptbyrå i den här underbara miljön. Inte en stor gulreveterad herrgård men en genuin gård som inte fördärvats av maskinhallar och silotorn. Den har bevarats som en slipad diamant, säger han och blickar upp mot sitt nybyggda stall.

Grytsberg har öppen planlösning.

Grytsberg har öppen planlösning.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Vackert lusthus i herrgårdsstil.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

Nybyggda huset ser ut som ett stall.

 Familjens unika hem: Smedjan blev vår drömbostad

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]