Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Av Elisabet Broomé/Bearbetning Helena Nimbratt Foto Cecilia Nordstrand
Öijareds säteri med anor sedan 1500-talet, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

 

Oijared5

 

Vid sjön Mjörn, bara 20 minuters bilväg från Göteborg, ligger Öijareds gamla säteri. Här lever familjen Brandström ett lantligt, lugnare och personligt liv.

Oijared4Tidig morgondimma i trädgården. Utsikt från växthuset mot stora boningshuset. Allt handlar inte om skönhet. Det finns många praktiska fördelar med att ha ett växthus på gården. I dag är huset i stort sett självförsörjande. Allt kött familjen äter kommer från gården och alla grönsaker är från den egna odlingen. Köksträdgården med nyttoväxter är ett försök att fånga husets tid.

Oijared2Insidan av gården är lika vacker som utsidan. Väggen är handmålad direkt på timret och är i originalskick från 1700-talet. Den söta gustavianska soffgruppen bidrar till det lantliga intrycket.

Oijared3

Utanför växthuset växer klematis och murgröna och matchar den gamla stubben. Växthuset är en verklig oas och sjuder av växtlighet både inne och utanför. Växthuset är av en modell med två rum. På så sätt blir det möjligt att ha två temperaturer och man slipper värma upp hela huset när det är dags för sommarfröerna att drivas upp.

 

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.