Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Av Elisabet Broomé/Bearbetning Helena Nimbratt Foto Cecilia Nordstrand
Öijareds säteri med anor sedan 1500-talet, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

 

Oijared5

 

Vid sjön Mjörn, bara 20 minuters bilväg från Göteborg, ligger Öijareds gamla säteri. Här lever familjen Brandström ett lantligt, lugnare och personligt liv.

Oijared4Tidig morgondimma i trädgården. Utsikt från växthuset mot stora boningshuset. Allt handlar inte om skönhet. Det finns många praktiska fördelar med att ha ett växthus på gården. I dag är huset i stort sett självförsörjande. Allt kött familjen äter kommer från gården och alla grönsaker är från den egna odlingen. Köksträdgården med nyttoväxter är ett försök att fånga husets tid.

Oijared2Insidan av gården är lika vacker som utsidan. Väggen är handmålad direkt på timret och är i originalskick från 1700-talet. Den söta gustavianska soffgruppen bidrar till det lantliga intrycket.

Oijared3

Utanför växthuset växer klematis och murgröna och matchar den gamla stubben. Växthuset är en verklig oas och sjuder av växtlighet både inne och utanför. Växthuset är av en modell med två rum. På så sätt blir det möjligt att ha två temperaturer och man slipper värma upp hela huset när det är dags för sommarfröerna att drivas upp.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera