Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

Engelskt växthus inrett med fynd mestadels från gården.

På Öijared odlas allt som fångar husets tid

Av Elisabet Broomé/Bearbetning Helena Nimbratt Foto Cecilia Nordstrand
Öijareds säteri med anor sedan 1500-talet, var tidigare en lätt sömniga gård. I dag sjuder den av liv och i omgivande trädgård och i växthuset prunkar det av härlig växtkraft.

 

Oijared5

 

Vid sjön Mjörn, bara 20 minuters bilväg från Göteborg, ligger Öijareds gamla säteri. Här lever familjen Brandström ett lantligt, lugnare och personligt liv.

Oijared4Tidig morgondimma i trädgården. Utsikt från växthuset mot stora boningshuset. Allt handlar inte om skönhet. Det finns många praktiska fördelar med att ha ett växthus på gården. I dag är huset i stort sett självförsörjande. Allt kött familjen äter kommer från gården och alla grönsaker är från den egna odlingen. Köksträdgården med nyttoväxter är ett försök att fånga husets tid.

Oijared2Insidan av gården är lika vacker som utsidan. Väggen är handmålad direkt på timret och är i originalskick från 1700-talet. Den söta gustavianska soffgruppen bidrar till det lantliga intrycket.

Oijared3

Utanför växthuset växer klematis och murgröna och matchar den gamla stubben. Växthuset är en verklig oas och sjuder av växtlighet både inne och utanför. Växthuset är av en modell med två rum. På så sätt blir det möjligt att ha två temperaturer och man slipper värma upp hela huset när det är dags för sommarfröerna att drivas upp.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]