Vissa exemplar har vuxit till hela träd, och med en takhöjd på upp till nio meter finns det gott om växtmån.

Vissa exemplar har vuxit till hela träd, och med en takhöjd på upp till nio meter finns det gott om växtmån.

Orangeridröm på 400 kvadrat

Av Lisa Ising Foto Gabriella Dahlman
Mitt i skogen utanför Jönköping, vid 1600-talsgården Gunillaberg, ligger ett specialritat orangeri. Här har den danske blomsterkonstnären Tage Andersen hittat ett hem för sin stora samling av kamelior. Ta del av hans bästa orangeritips!

Orangeriet är 400 kvadratmeter stort och ritat av honom själv. På sina håll når takhöjden nio meter. Nästan som en hägring ligger glasbyggnaden omgiven av 1600-talsmiljön, olik men ändå anpassad i form och uttryck. Kamelior gillar svalka, så även tidigt om våren möts man av öppna dörrar – och där innanför en blommande skog i rött, rosa och vitt.

– Orangeriet måste passa in i miljön och här hämtade jag inspiration i formen på huvudbyggnadens säteritak, säger han. Placeringen i landskapet är också viktig – ett 400 kvadratmeter stort felplacerad glaspalats kan ju bli en mardröm.

Tage Andersson hämtade inspiration från huvudbyggnadens säteritak när orangeriet skulle ritas.

Tage Andersson hämtade inspiration från huvudbyggnadens säteritak när orangeriet skulle ritas.

För den som längtar efter kamelior i ett eget orangeri eller uterum finns mängder av variationer att välja bland. Blommorna kan ha formen av marsipanrosor, äppelblommor eller anemoner. De kan vara krusiga som en nejlika eller poetiskt enkla. Färgerna går från vitaste vitt via cremefärgat, aprikos och rosa till fuchsiarött och mörkaste rött.

Tuktat och vildväxande samsas om vartannat inne i orangeriet.

Tuktat och vildväxande samsas om vartannat inne i orangeriet.

Själv håller Tage Andersen de mörkröda sorterna med blankt bladverk högst, exempelvis en ’Kuro Kuron’ som han fick i födelsedagspresent för snart 20 år sedan. Men, som den teatrala mästare och blomsterkonstnär han är, nöjer sig Tage Andersen förstås inte med att visa upp artrikedomen. Exponeringen är minst lika viktig. Hans kamelior är planterade i patinerade vintunnor, flätade korgar av rostigt järn, schackrutiga jutesäckar eller i krukor täcka av grenar och ris. Man känner igen stilen från hans numera legendariska blomsterbutik på Ny Adelgade i centrala Köpenhamn.

Här är Tage Andersens bästa orangeri-tips!

– Bygg gärna lite större än du tänkt, en växtsamling kan lätt växa.
– Se till att golvbeläggningen blir jämn så att skottkärror och vagnar rullar lätt.
– Välj rustika och tåliga material som tål vatten och belastning (stora krukor är tunga).
– Ett glasorangeri bör ha takfönster som går att öppna, på sommaren kan det bli mycket varmt.
– Ett murat orangeri bör ha riktigt stora fönster för att släppa in maximalt med ljus.
– Sommartid kan orangeriet även användas för annan odling, vilket kräver sina arrangemang.

Besök orangeriet
Orangeriet på Gunillaberg öppnar vanligen i mars när kameliorna är som finast. Se öppettider och vägbeskrivning på www.tage-andersen.com

Blomsterkonstnären Tage Andersen har själv ritat sitt orangeri.

Blomsterkonstnären Tage Andersen har själv ritat sitt orangeri.

 

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera