Vissa exemplar har vuxit till hela träd, och med en takhöjd på upp till nio meter finns det gott om växtmån.

Vissa exemplar har vuxit till hela träd, och med en takhöjd på upp till nio meter finns det gott om växtmån.

Orangeridröm på 400 kvadrat

Av Lisa Ising Foto Gabriella Dahlman
Mitt i skogen utanför Jönköping, vid 1600-talsgården Gunillaberg, ligger ett specialritat orangeri. Här har den danske blomsterkonstnären Tage Andersen hittat ett hem för sin stora samling av kamelior. Ta del av hans bästa orangeritips!

Orangeriet är 400 kvadratmeter stort och ritat av honom själv. På sina håll når takhöjden nio meter. Nästan som en hägring ligger glasbyggnaden omgiven av 1600-talsmiljön, olik men ändå anpassad i form och uttryck. Kamelior gillar svalka, så även tidigt om våren möts man av öppna dörrar – och där innanför en blommande skog i rött, rosa och vitt.

– Orangeriet måste passa in i miljön och här hämtade jag inspiration i formen på huvudbyggnadens säteritak, säger han. Placeringen i landskapet är också viktig – ett 400 kvadratmeter stort felplacerad glaspalats kan ju bli en mardröm.

Tage Andersson hämtade inspiration från huvudbyggnadens säteritak när orangeriet skulle ritas.

Tage Andersson hämtade inspiration från huvudbyggnadens säteritak när orangeriet skulle ritas.

För den som längtar efter kamelior i ett eget orangeri eller uterum finns mängder av variationer att välja bland. Blommorna kan ha formen av marsipanrosor, äppelblommor eller anemoner. De kan vara krusiga som en nejlika eller poetiskt enkla. Färgerna går från vitaste vitt via cremefärgat, aprikos och rosa till fuchsiarött och mörkaste rött.

Tuktat och vildväxande samsas om vartannat inne i orangeriet.

Tuktat och vildväxande samsas om vartannat inne i orangeriet.

Själv håller Tage Andersen de mörkröda sorterna med blankt bladverk högst, exempelvis en ’Kuro Kuron’ som han fick i födelsedagspresent för snart 20 år sedan. Men, som den teatrala mästare och blomsterkonstnär han är, nöjer sig Tage Andersen förstås inte med att visa upp artrikedomen. Exponeringen är minst lika viktig. Hans kamelior är planterade i patinerade vintunnor, flätade korgar av rostigt järn, schackrutiga jutesäckar eller i krukor täcka av grenar och ris. Man känner igen stilen från hans numera legendariska blomsterbutik på Ny Adelgade i centrala Köpenhamn.

Här är Tage Andersens bästa orangeri-tips!

– Bygg gärna lite större än du tänkt, en växtsamling kan lätt växa.
– Se till att golvbeläggningen blir jämn så att skottkärror och vagnar rullar lätt.
– Välj rustika och tåliga material som tål vatten och belastning (stora krukor är tunga).
– Ett glasorangeri bör ha takfönster som går att öppna, på sommaren kan det bli mycket varmt.
– Ett murat orangeri bör ha riktigt stora fönster för att släppa in maximalt med ljus.
– Sommartid kan orangeriet även användas för annan odling, vilket kräver sina arrangemang.

Besök orangeriet
Orangeriet på Gunillaberg öppnar vanligen i mars när kameliorna är som finast. Se öppettider och vägbeskrivning på www.tage-andersen.com

Blomsterkonstnären Tage Andersen har själv ritat sitt orangeri.

Blomsterkonstnären Tage Andersen har själv ritat sitt orangeri.

 

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.