Grimmestorp herrgård är från 1600-talet.

Grimmestorp lär ha varit en boplats redan på 1200-talet. Huvudbyggnaden är från 1600-talet.

På Grimmestorp står Gustav III:s säng

TEXT OCH FOTO: HELENE MAGNUSSON
Barock, gustavianskt och empir. I Lasse Gustavssons och Carl-Roger Bomans 1600-talsherrgård Grimmestorp kan man njuta av flera epokers skönhet.
En av salongerna på Grimmestorp.

När taket i den blå salongen skulle lagas föll hela pappen ner. Genom damm och smuts uppenbarade sig en målad takrosett som lär ha funnits där sedan 1800-talet.

Den äldsta delen av Grimmestorp byggdes 1632, samma år som Gustav II Adolf stupade vid Lützen. Trösklarna är nedslitna och det är nästan lite svindlande att fundera över allt som kan ha hänt här under de nästan 400 åren.

Salong med porträtt av en adlig ätt.

Salongsmöbler i nyrenässans i ett av förmaken. På väggarna hänger porträtt som föreställer två generationer av den adliga ätten Segerstråle.

När Carl-Roger och Lasse köpte Grimmestorp 1993 var det nog ingen som trodde att det 20 år senare skulle bli så här stilfullt. Tidigare ägare hade renoverat sönder huset och underhållet var eftersatt. Egentligen var det en ren slump att de hittade herrgården. De hade inga planer på att flytta men det förändrades när Lasse hittade en annons.
– Jag såg i Jönköpings-Posten att Grimmestorp var till salu men jag väntade två veckor innan jag visade annonsen för Carl-Roger.
Lasse förstod att Carl-Roger skulle bli eld och lågor och ville därför själv smälta det hela lite först.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

– När Lasse visade mig annonsen tog det en timme innan vi stod utanför gården, trots att den fanns 10 mil bort, berättar Carl-Roger.
Trots förfallet blev de helt förförda och lade ett skambud.
– Jag såg framför mig hur det skulle kunna komma att se ut och precis så har det ju faktiskt blivit, säger Carl-Roger och lutar sig bekvämt bakåt i den vackra gustavianska stolen i frökenrummet.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet är inrett med 1800-talsmöbler. De breda plankorna i taket med grova spikar och det faktum att man använt kortare bitar av överblivet virke vittnar om att rummet ligger i den äldsta delen av gården. I ett hörn finns märken från en tidigare kakelugn.
Den angränsande paradsängkammaren är inredd i gustaviansk stil med ljusa möbler och väggar.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

– Det är nog den stil jag gillar allra mest, förklarar Carl-Roger.
På Grimmestorp finns en också säng med en sänghimmel som Gustav III lär ha sovit under. Sänghimlen kommer från Loka Brunn där kungen ofta var på besök.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.  I den har många framstående skådespelare legat.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.
I den har många framstående skådespelare legat.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.