Grimmestorp herrgård är från 1600-talet.

Grimmestorp lär ha varit en boplats redan på 1200-talet. Huvudbyggnaden är från 1600-talet.

På Grimmestorp står Gustav III:s säng

TEXT OCH FOTO: HELENE MAGNUSSON
Barock, gustavianskt och empir. I Lasse Gustavssons och Carl-Roger Bomans 1600-talsherrgård Grimmestorp kan man njuta av flera epokers skönhet.
En av salongerna på Grimmestorp.

När taket i den blå salongen skulle lagas föll hela pappen ner. Genom damm och smuts uppenbarade sig en målad takrosett som lär ha funnits där sedan 1800-talet.

Den äldsta delen av Grimmestorp byggdes 1632, samma år som Gustav II Adolf stupade vid Lützen. Trösklarna är nedslitna och det är nästan lite svindlande att fundera över allt som kan ha hänt här under de nästan 400 åren.

Salong med porträtt av en adlig ätt.

Salongsmöbler i nyrenässans i ett av förmaken. På väggarna hänger porträtt som föreställer två generationer av den adliga ätten Segerstråle.

När Carl-Roger och Lasse köpte Grimmestorp 1993 var det nog ingen som trodde att det 20 år senare skulle bli så här stilfullt. Tidigare ägare hade renoverat sönder huset och underhållet var eftersatt. Egentligen var det en ren slump att de hittade herrgården. De hade inga planer på att flytta men det förändrades när Lasse hittade en annons.
– Jag såg i Jönköpings-Posten att Grimmestorp var till salu men jag väntade två veckor innan jag visade annonsen för Carl-Roger.
Lasse förstod att Carl-Roger skulle bli eld och lågor och ville därför själv smälta det hela lite först.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

– När Lasse visade mig annonsen tog det en timme innan vi stod utanför gården, trots att den fanns 10 mil bort, berättar Carl-Roger.
Trots förfallet blev de helt förförda och lade ett skambud.
– Jag såg framför mig hur det skulle kunna komma att se ut och precis så har det ju faktiskt blivit, säger Carl-Roger och lutar sig bekvämt bakåt i den vackra gustavianska stolen i frökenrummet.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet är inrett med 1800-talsmöbler. De breda plankorna i taket med grova spikar och det faktum att man använt kortare bitar av överblivet virke vittnar om att rummet ligger i den äldsta delen av gården. I ett hörn finns märken från en tidigare kakelugn.
Den angränsande paradsängkammaren är inredd i gustaviansk stil med ljusa möbler och väggar.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

– Det är nog den stil jag gillar allra mest, förklarar Carl-Roger.
På Grimmestorp finns en också säng med en sänghimmel som Gustav III lär ha sovit under. Sänghimlen kommer från Loka Brunn där kungen ofta var på besök.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.  I den har många framstående skådespelare legat.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.
I den har många framstående skådespelare legat.

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera