Grimmestorp herrgård är från 1600-talet.

Grimmestorp lär ha varit en boplats redan på 1200-talet. Huvudbyggnaden är från 1600-talet.

På Grimmestorp står Gustav III:s säng

TEXT OCH FOTO: HELENE MAGNUSSON
Barock, gustavianskt och empir. I Lasse Gustavssons och Carl-Roger Bomans 1600-talsherrgård Grimmestorp kan man njuta av flera epokers skönhet.
En av salongerna på Grimmestorp.

När taket i den blå salongen skulle lagas föll hela pappen ner. Genom damm och smuts uppenbarade sig en målad takrosett som lär ha funnits där sedan 1800-talet.

Den äldsta delen av Grimmestorp byggdes 1632, samma år som Gustav II Adolf stupade vid Lützen. Trösklarna är nedslitna och det är nästan lite svindlande att fundera över allt som kan ha hänt här under de nästan 400 åren.

Salong med porträtt av en adlig ätt.

Salongsmöbler i nyrenässans i ett av förmaken. På väggarna hänger porträtt som föreställer två generationer av den adliga ätten Segerstråle.

När Carl-Roger och Lasse köpte Grimmestorp 1993 var det nog ingen som trodde att det 20 år senare skulle bli så här stilfullt. Tidigare ägare hade renoverat sönder huset och underhållet var eftersatt. Egentligen var det en ren slump att de hittade herrgården. De hade inga planer på att flytta men det förändrades när Lasse hittade en annons.
– Jag såg i Jönköpings-Posten att Grimmestorp var till salu men jag väntade två veckor innan jag visade annonsen för Carl-Roger.
Lasse förstod att Carl-Roger skulle bli eld och lågor och ville därför själv smälta det hela lite först.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

Frukostmatsalen ligger i den del av huvudbyggnaden som är från 1630-talet. Carl-Roger har själv dekorerat väggarna med landskapsmåleri.

– När Lasse visade mig annonsen tog det en timme innan vi stod utanför gården, trots att den fanns 10 mil bort, berättar Carl-Roger.
Trots förfallet blev de helt förförda och lade ett skambud.
– Jag såg framför mig hur det skulle kunna komma att se ut och precis så har det ju faktiskt blivit, säger Carl-Roger och lutar sig bekvämt bakåt i den vackra gustavianska stolen i frökenrummet.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet har återskapats och ger nu ett ljust och luftigt intyck trots att det är lågt i tak.

Frökenrummet är inrett med 1800-talsmöbler. De breda plankorna i taket med grova spikar och det faktum att man använt kortare bitar av överblivet virke vittnar om att rummet ligger i den äldsta delen av gården. I ett hörn finns märken från en tidigare kakelugn.
Den angränsande paradsängkammaren är inredd i gustaviansk stil med ljusa möbler och väggar.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

Gustav III lär ha sovit under just denna sänghimmel som tidigare fanns på Loka Brunn.

– Det är nog den stil jag gillar allra mest, förklarar Carl-Roger.
På Grimmestorp finns en också säng med en sänghimmel som Gustav III lär ha sovit under. Sänghimlen kommer från Loka Brunn där kungen ofta var på besök.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.  I den har många framstående skådespelare legat.

I ett av gästrummen står en paradsäng i barockstil som varit rekvisita på en dansk teaterscen.
I den har många framstående skådespelare legat.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]