Trädgårdssidan av corps-de-logiet. Här plockar familjen hallon, vinbär, äpplen och egenodlade potatisar.

Trädgårdssidan av Molstabergs säteri. Här plockar familjen hallon, vinbär, äpplen och egenodlade potatisar.

På Molstaberg lever romantiken

Av Evelyn Pesikan Foto Erika Gerdemark
Molstabergs säteri i hjärtat av Sörmland har flera hundra år på nacken men några ålderskrämpor syns inte till. I den romantiska miljön samsas dilamm, hundvalpar och skrangelbenta föl med tre generationer av familjen Aschan.

Högt beläget, omgärdat av mjuka gröna kullar och med utsikt över ett urgammalt och mycket bördigt jordbrukslandskap, tronar vackra Molstabergs säteri.

På gårdsplanen kommer huskatten Cosmos springande.

– Det är utan tvekan han som bestämmer på gården och en av hans självpåtagna arbetsuppgifter är att hälsa alla besökare välkomna, säger Elisabeth Aschan glatt.

En del av övervåningen där det tidiga 1900-talsinslaget är påtagligt. Elisabeth och Johan har tagit över driften på Molstaberg.

En del av övervåningen där det tidiga 1900-talsinslaget är påtagligt. Elisabeth och Johan har tagit över driften på Molstaberg.

Tillsammans med sin sambo Johan Lundgren tog hon för åtta år sedan över jordbruksarrendet på gården efter sina föräldrar Margareta och Per Aschan. I enlighet med traditionen på Molstaberg bor föräldrarna kvar i det stora huset medan det unga paret bor i ena flygeln tillsammans med sina barn Carl, Gustaf och Ebba.

Elisabeths mor, Margareta, växte upp på gården tillsammans med sin tvillingsyster Tina. Hon berättar att det var deras far, kavalleristen Henric Lagercrantz, som köpte gården 1947.

– När Per och jag tog över arrendet 1970 var tanken att vi skulle flytta in i huvudbyggnaden då mina föräldrar blev äldre. Men märkligt nog tycktes de aldrig bli tillräckligt gamla så vi bodde kvar i flygeln fram till deras bortgång, säger hon leende.

Den flitigt använda matsalen. Matsalsmöbeln var en bröllopsgåva till Henric och Greta Lagercrantz från Gretas föräldrar.

Den flitigt använda matsalen. Matsalsmöbeln var en bröllopsgåva till Henric och Greta Lagercrantz från Gretas föräldrar.

Att de valde att bo kvar i den vackra huvudbyggnaden är inte svårt att förstå. Molstaberg bjuder på en pastoral idyll och från huvudbyggnadens altan är utsikten betagande. Nedanför corp-de-logiet breder en dalgång ut sig där fåren lugnt strosar omkring. Den lilla Åtorpsån, där en gång i tiden vikingarna seglade, slingrar sig makligt förbi huset. Nära huvudbyggnaden betar också sju welsh mountain-ston med sina föl. Det känns som om vi står och betraktar en romantisk, engelsk landskapsmålning från 1800-talet.

Under en rundresa i Wales 1974 köpte Per två raggiga welsh mountain-föl. Det lade grunden till gårdens stuteri.

Under en rundresa i Wales 1974 köpte Per två raggiga welsh mountain-föl. Det lade grunden till gårdens stuteri.

Att Molstaberg har en så typiskt engelsk karaktär passar Per Aschan mycket bra, för han är en passionerad anglofil. Här på gården har alla sina specifika arbetsuppgifter och Per ansvarar numera för ponny- och hunduppfödningsdelen. Per är också familjens kock och den som ser till att det dagligen serveras mycket vällagade måltider till de många familjemedlemmarna.

Han har alltid intresserat sig för avel och har specialiserat sig på att föda upp de ovanliga welsh mountain-ponnyerna samt welsh springer spaniel-hundar. Brittiskt ska det förstås vara.

– Jag åker till Sussex i England och Wales många gånger varje år, förklarar Per och försvinner plötsligt in i huset till en plats bakom det stora lantköket.

När han kommer tillbaka ut på altanen har han en alldeles nyfödd liten spanielvalp i handen.

– Den är bara några timmar gammal, säger han och bär varsamt tillbaka den lilla krabaten till tiken som har fullt sjå med att hålla reda på resten av kullen.

Den lilla welsh springer spaniel-valpen sitter modell. En sittgrupp i den övre hallen. Inredningen går i en lantlig stil där nya möber blandas med arvegods.

Den lilla welsh springer spaniel-valpen sitter modell. En sittgrupp i den övre hallen. Inredningen går i en lantlig stil där nya möber blandas med arvegods.

Vi fortsätter in i huset och vandrar runt i de antika rummen som är fulla med fina släktporträtt. Många av föremålen vittnar om en bred umgängeskrets. I fönstret står en liten tennissko av porslin som kavalleristen Henric ska ha vunnit när han spelade tennis med kung Gustaf V. I det så kallade herrummet finns också en målning av Prins Eugen.

– Den var en personlig gåva till min farfar Herman Lagercrantz, berättar Margareta.

Per och Margareta, som båda har lantbruks-utbildning, träffades på Tullgarns slott där de båda var praktikanter, och tycke uppstod.

Att livet på Molstaberg förutom hårt arbete också innehåller mycket romantik är inget nytt. Margareta rotar fram en stort uppslagen artikel i en gammal veckotidning, daterad den 2 oktober 1954, med rubriken Herrgårdsromantiken lever på Molstabergs säteri. Påfallande mycket ser precis likadant ut i dag. Här finns en grundmurad respekt för historia och traditioner.

Dalen bakom husen beskådas bäst från huvudbyggnadens altan.

Dalen bakom husen beskådas bäst från huvudbyggnadens altan.

Men de har också upplevt svåra stunder.

– Vi hade en stor besättning mjölkkor och får som alla dog i en stor brand 1986, berättar Margareta. Det var en katastrof som det tog tid att hämta sig från. Men en ny modern ladugård byggdes upp och vi levererade mjölk fram till och med år 2000 då mjölkkorna såldes och ersattes med köttdjur.

Elisabeth och Johan träffades redan på lågstadiet i Mölnbo. Kanske blev de kära i varandra redan där, men det krävdes ändå ett antal år på olika håll innan de mot slutet av 1990-talet träffades igen. Och då var det klart, som de båda säger med en kärleksfull blick på varandra.

I samband med att de tog över driften 2007 skaffade sig båda lantbruksutbildning. De är båda mycket ekologiskt medvetna och deras kött är Kravmärkt och av hög kvalitet. Under några år drev de en gårdsbutik i en av Molstabergs ladugårdar nära väg 57, där de i samarbete med andra lokala producenter sålde rapsolja, getost, sylt med mera. För tillfället har de stängt butiken för att i stället sälja köttet till grossister. Det förstklassiga lamm- och fårköttet från Molstaberg säljs också på bland annat på Bondens marknad i Stockholm och som lammlådor via nätet.

Några av gårdens över 500 tackor av rasen texel.

Några av gårdens över 500 tackor av rasen texel.

Tureholms slott var inspelningsplats för Ingmar Bergmans Den goda viljan. Läs mer.

Läs om Wanås slott, det perfekta utflyktsmålet om du vill förena nutida konst med historia.

Den franske inredaren har fyllt sitt slott med svenska möbler. Läs om Château de Fabrègues.

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.