VIN2NY

Ren harmoni på 1800-talsgården

Text & foto Helena Nimbratt
Vinmakare Johan Reyneke är en sann idealist. På hans 1800-talsgård produceras biodynamiskt vin som imponerar även på de tuffaste kritiker.

VIN1NY

Om jag omfamnar naturen så kommer naturen att omfamna mig. Det menar Johan Reyneke som var den  första vinmakare i Sydafrika som började producera biodynamiskt vin. Själv kallar han sig jordbrukare i stället för vinmakare och hans stiliga 1800-talsgård, med bedövande vacker utsikt över Sydafrikas vincentrum Stellenbosch, är ett levande gods. Här finns ankor, höns och kor som alla bidrar till att skapa balans på gården som i stort sett är ett självförsörjande kretslopp.

VIN3NY

Det var de franska hugenotterna som under sin flykt från förtrycket på 1700-talet upptäckte att de svala sydafrikanska nätterna bidrar till att vindruvorna genomgår en långsam mognadsprocess vilket resulterar i att klasarna fylls av förhöjda aromämnen och en uppfriskande fruktsyra. Det är det svala och varma i kombination som gör de sydafrikanska vinerna så njutbara att dricka.

VIN4NY

Varumärket Reyneke Wines föddes 1998 när Johan övertog driften efter sin mor. Han hade då arbetat på fälten på en vingård och förälskat sig i livsstilen.

– Det hade börjat bli svårt för mig att gå ut och bespruta vinstockarna, berättar han. Trots att jag aldrig hört uttrycket ”biodynamisk” tidigare och blev förlöjligad av många tog jag mig an den största idealistiska utmaningen i mitt liv.

 

När Johan plockade bort alla kemikalier från gården drabbades skörden av alla tänkbara sjukdomar och pester.

– Mina fält blev en fristad för Sydafrikas alla skadeinsekter. Jag blev tvungen att återställa balansen i jorden och se vad den behövde. Jag gav naturen rätt förutsättningar och 2004 skördade jag min första goda skörd.

2014 var för många sydafrikanska vinproducenter ett dåligt år men Johan bärgade då sin bästa skörd någonsin.

Att odla biodynamiskt handlar mycket om tålamod och om att sträva efter att skapa ett biologiskt kretslopp. Odlingsmetoden  utgår från en antroposofisk världsbild. Inne i vineriet undviker de att göra sådant som konventionella vinmakare tvingas till, de tillsätter mindre och det innebär att Reyneke får ut ett vin med mer frukt, intensitet och mineralitet.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.