VIN2NY

Ren harmoni på 1800-talsgården

Text & foto Helena Nimbratt
Vinmakare Johan Reyneke är en sann idealist. På hans 1800-talsgård produceras biodynamiskt vin som imponerar även på de tuffaste kritiker.

VIN1NY

Om jag omfamnar naturen så kommer naturen att omfamna mig. Det menar Johan Reyneke som var den  första vinmakare i Sydafrika som började producera biodynamiskt vin. Själv kallar han sig jordbrukare i stället för vinmakare och hans stiliga 1800-talsgård, med bedövande vacker utsikt över Sydafrikas vincentrum Stellenbosch, är ett levande gods. Här finns ankor, höns och kor som alla bidrar till att skapa balans på gården som i stort sett är ett självförsörjande kretslopp.

VIN3NY

Det var de franska hugenotterna som under sin flykt från förtrycket på 1700-talet upptäckte att de svala sydafrikanska nätterna bidrar till att vindruvorna genomgår en långsam mognadsprocess vilket resulterar i att klasarna fylls av förhöjda aromämnen och en uppfriskande fruktsyra. Det är det svala och varma i kombination som gör de sydafrikanska vinerna så njutbara att dricka.

VIN4NY

Varumärket Reyneke Wines föddes 1998 när Johan övertog driften efter sin mor. Han hade då arbetat på fälten på en vingård och förälskat sig i livsstilen.

– Det hade börjat bli svårt för mig att gå ut och bespruta vinstockarna, berättar han. Trots att jag aldrig hört uttrycket ”biodynamisk” tidigare och blev förlöjligad av många tog jag mig an den största idealistiska utmaningen i mitt liv.

 

När Johan plockade bort alla kemikalier från gården drabbades skörden av alla tänkbara sjukdomar och pester.

– Mina fält blev en fristad för Sydafrikas alla skadeinsekter. Jag blev tvungen att återställa balansen i jorden och se vad den behövde. Jag gav naturen rätt förutsättningar och 2004 skördade jag min första goda skörd.

2014 var för många sydafrikanska vinproducenter ett dåligt år men Johan bärgade då sin bästa skörd någonsin.

Att odla biodynamiskt handlar mycket om tålamod och om att sträva efter att skapa ett biologiskt kretslopp. Odlingsmetoden  utgår från en antroposofisk världsbild. Inne i vineriet undviker de att göra sådant som konventionella vinmakare tvingas till, de tillsätter mindre och det innebär att Reyneke får ut ett vin med mer frukt, intensitet och mineralitet.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]