VIN2NY

Ren harmoni på 1800-talsgården

Text & foto Helena Nimbratt
Vinmakare Johan Reyneke är en sann idealist. På hans 1800-talsgård produceras biodynamiskt vin som imponerar även på de tuffaste kritiker.

VIN1NY

Om jag omfamnar naturen så kommer naturen att omfamna mig. Det menar Johan Reyneke som var den  första vinmakare i Sydafrika som började producera biodynamiskt vin. Själv kallar han sig jordbrukare i stället för vinmakare och hans stiliga 1800-talsgård, med bedövande vacker utsikt över Sydafrikas vincentrum Stellenbosch, är ett levande gods. Här finns ankor, höns och kor som alla bidrar till att skapa balans på gården som i stort sett är ett självförsörjande kretslopp.

VIN3NY

Det var de franska hugenotterna som under sin flykt från förtrycket på 1700-talet upptäckte att de svala sydafrikanska nätterna bidrar till att vindruvorna genomgår en långsam mognadsprocess vilket resulterar i att klasarna fylls av förhöjda aromämnen och en uppfriskande fruktsyra. Det är det svala och varma i kombination som gör de sydafrikanska vinerna så njutbara att dricka.

VIN4NY

Varumärket Reyneke Wines föddes 1998 när Johan övertog driften efter sin mor. Han hade då arbetat på fälten på en vingård och förälskat sig i livsstilen.

– Det hade börjat bli svårt för mig att gå ut och bespruta vinstockarna, berättar han. Trots att jag aldrig hört uttrycket ”biodynamisk” tidigare och blev förlöjligad av många tog jag mig an den största idealistiska utmaningen i mitt liv.

 

När Johan plockade bort alla kemikalier från gården drabbades skörden av alla tänkbara sjukdomar och pester.

– Mina fält blev en fristad för Sydafrikas alla skadeinsekter. Jag blev tvungen att återställa balansen i jorden och se vad den behövde. Jag gav naturen rätt förutsättningar och 2004 skördade jag min första goda skörd.

2014 var för många sydafrikanska vinproducenter ett dåligt år men Johan bärgade då sin bästa skörd någonsin.

Att odla biodynamiskt handlar mycket om tålamod och om att sträva efter att skapa ett biologiskt kretslopp. Odlingsmetoden  utgår från en antroposofisk världsbild. Inne i vineriet undviker de att göra sådant som konventionella vinmakare tvingas till, de tillsätter mindre och det innebär att Reyneke får ut ett vin med mer frukt, intensitet och mineralitet.

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.