För Beata Moberg har renoveringen av huset inneburit ett heltidsarbete. Till höger: En stor förändring var att riktningen på en av trapporna ändrades, så att källaren nu går att nå via entréplanet.

För Beata Moberg har renoveringen av huset inneburit ett heltidsarbete. Till höger: En stor förändring var att riktningen på en av trapporna ändrades, så att källaren nu går att nå via entréplanet.

Renoverat på Rocksta

Av Helena Nordenberg Foto Thomas Hjertén
Efter många års arbete är den pietetsfulla renoveringen av 1700-talsgården Rocksta säteri klar. Ledstjärnor har varit stor respekt för kulturvärden, naturliga materialval och gediget hantverkskunnande.
Matsalen ligger i direkt anslutning till sällskapsrummet. Till höger: Den handgjorda kakelugnen är keramikern Bo Hultmans verk. Ritningen tog han fram i samarbete med familjen.

Matsalen ligger i direkt anslutning till sällskapsrummet. Till höger: Den handgjorda kakelugnen är keramikern Bo Hultmans verk. Ritningen tog han fram i samarbete med familjen.

Vid renoveringen bestämde sig Beata för en rogivande rödbrun nyans i biblioteket. Det ger rummet en avspänd känsla.

Vid renoveringen bestämde sig Beata för en rogivande rödbrun nyans i biblioteket. Det ger rummet en avspänd känsla.

Spisen i sällskapsrummet antogs först vara relativt ny. En ritning visade dock att den var av äldre datum. Till höger: Generöst tilltagna rum i fil skänker rymd och skapar en luftig atmosfär.

Spisen i sällskapsrummet antogs först vara relativt ny. En ritning visade dock att den var av äldre datum. Till höger: Generöst tilltagna rum i fil skänker rymd och skapar en luftig atmosfär.

Beata har lagt stor omsorg vid att hitta rätt föremål till sovrummet, som en rysk ikonmålning och en fäll från Argentina.

Beata har lagt stor omsorg vid att hitta rätt föremål till sovrummet, som en rysk ikonmålning och en fäll från Argentina.

Det nyrenoverade Rocksta säteri ligger i Vallentuna utanför Stockholm.

Det nyrenoverade Rocksta säteri ligger i Vallentuna utanför Stockholm.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera