Granbäcks gård, där konstnärerna Jill och Roland Englund bor, var tidigare vitputsad. Träfasaden kom till år 1864.

Granbäcks gård, där konstnärerna Jill och Roland Englund bor, var tidigare vitputsad. Träfasaden kom till år 1864.

Så renoverade vi vår 1700-talsgård

Av Elisabet Broomé foto Cecilia Nordstrand
Under sina hundpromenader hade konstnärsparet Jill och Roland Englund sett 1700-talsgården Granbäck stå öde och förfalla. När de fick chansen att ta över tvekade de inte. Med barockmusik och hårt arbete har de förvandlat gården till en pärla.
Granbäcks gård uppfördes efter ritningar av arkitekten Erik Palmstedt.

Granbäcks gård har anor från 1300-talet, nuvarande bostadshuset är uppfört 1796.

Granbäcks gård i Jönköping har ett fantastiskt läge bland gröna kullar och med en anslående utsikt över Vättern. Här bor sedan 1986 Jill och Roland Englund, som båda är väletablerade konstnärer.

Matsalsstolarna på Granbäcks gård har linnetyg är handvävt av Jill.

Mattan ropades in på en herrgårdsauktion, mahognybordet tillverkades av NKs möbelfabrik på 1930-talet.

Den gamla överstebostaden Granbäcks gård, strax nordväst om Jönköping, hade stått tom i 12 år när Jill och Roland köpte huvudbyggnaden från 1796.  Paret blev de första privata ägarna på 600 år.

KÖP EN EGEN HERRGÅRD? Här är 14 gårdar som är till salu!

Salongen. Soffan kommer från England och på golvet  ligger en antik täbriz. Under den varma årstiden står dörrarna till trädgården alltid öppna. Salongen är ett av parets favoritrum. Dörrarna står öppna till trädgården.

– Vi brukade gå våra hundpromenader häromkring. Med sorg i hjärtat tittade vi på den slitna gården och fönstren som var igensatta med masonitskivor, berättar Jill.

Perfekt ateljé för en målande konstnär. Här trivs Roland Englund.

Konstnären Roland Englunds ateljé med ljus från alla håll.

Jill och Roland skrev till Jönköpings kommun och anhöll om att få köpa huvudbyggnaden. De förband sig att renovera enligt de antikvariska normerna och att länsmuseet skulle vara delaktigt vid renoveringen.
– Vi lovade också att ha det öppet för allmänheten ibland, säger Roland.

FLER KONSTNÄRSHEM! Målarinnan som inrett sin herrgård i lyxig antikstil.

Badrummet på Granbäcks gård i Jönköping.

Badrum med tassbadkar från Westerbergs. WC och handfat kommer från England.

28 gjutjärnsradiatorer fyndades genom en god vän som just höll på att renovera delar av Husqvarna vapenfabrik. Radiatorerna, som vännen just varit på väg att kasta, visade sig passa fint i huset. I huset finns dessutom tio kakelugnar, varav åtta är fullt fungerande.

Historiska böcker och besök i kyrkor från 1700-talet har påverkat färgsättningen. Alla tak och väggar är limfärgsmålade.

Besök i kyrkor från 1700-talet har påverkat färgsättningen. Tak och väggar är limfärgsmålade.

– Vi flyttade de gamla munblåsta glasen från enkelfönster till de dubbelkopplade fönstren som behövdes för att hålla värmen, och vi har strävat efter att så långt det gått återställa byggnaden i 1700-talsstil.
Under en stor del av renoveringsarbetet bodde familjen i huvudbyggnaden.

Dekorationsmålaren Tomas Ivarsson anlitades för marmoreringen. Inspirationen kommer från Drottningholms slott.

Tomas Ivarsson anlitades för marmoreringen. Inspirationen kommer från Drottningholms slott.

– Vi tog ett rum i taget. Köket och badrummet var de enda utrymmen som fungerade hela tiden, i övrigt var hela huset en byggarbetsplats.
Efter år av arbete fick Jill och Roland Jönköpings läns Hembygdsförbunds Heders-pris för pietetsfull renovering.

ROSA HERRGÅRDEN! Så här bor paret som älskar det klassiskt vackra.

Den fantastiska kronan i silver är Jills egen brudkrona som hon gjort själv.

Den fantastiska kronan i silver är Jills egen brudkrona som hon gjort själv.

– Det kändes som ett erkännande om att vi hade lyckats!
Roland har sin  ateljé på övervåningen. Här flödar soljuset in. Skuggorna dansar över penslarna och tavlorna som står längs golvet. På bordet ligger alla konstverk som ska ramas in och förpackas. En fördel med att arbeta hemma är att man kan växla mellan konstnärligt skapande, arbeten i huset och trädgårdsskötsel.

Dukat för fest med finporslinet Hagtorn från Gustavsberg, Rolands mormors servis.

Dukat för fest med finporslinet Hagtorn från Gustavsberg, Rolands mormors servis.

– När man arbetar hårt med det konstnärliga behöver man göra avbrott med annat, förklarar Jill.
Jill har valt att renovera hönshuset till sin ateljé, men hon har också en betongateljé på gården.

Växthuset från Willab Garden är ett riktigt njutarum, här har paret vernissagefester eller bjuder släkten på middag.

I växthuset från Willab Garden har paret vernissagefester och bjuder på middag.

Granbäcks gård är två konstnärssjälars kreativa oas där de finner inspiration till sitt skapande.

Verandan med härlig  snickarglädje byggdes på 1800-talet.

Verandan med härlig snickarglädje byggdes på 1800-talet.

Charmiga Granbäcks gård som idag är konstnärshem.

Charmiga Granbäcks gård som idag är konstnärshem.

BOKTIPS! Hur det var förr på gården går att läsa om i Sophie von Knorrings bok Resa omkring Vettern 1832. Där berättar hon att hennes man som var major ”bjöds in till dubbningskalas och återkom dagen därpå i ett bedrövligt skick samt intog droppar vilket han aldrig brukade”. 

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera