För Otto och Helle Reedtz-Thott är det viktigt att Gavnö slott utvecklas och känns levande.

För Otto och Helle Reedtz-Thott är det viktigt att Gavnö slott utvecklas och känns levande.

Slottet som bjuder på tulpaner och unika porträtt

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Bara 60 minuters bilfärd från brofästet ligger Gavnö slott på södra Själland i Danmark. Här finns en världsunik porträttsamling, ett kulturarv som ägarparet Otto och Helle Reedtz-Thott sedan något år delar med sig av till allmänheten.

I Gavnö slott, som är byggt runt en klosterkyrka som anlades på 1400-talet, återfinns Nordeuropas största antika porträttsamling. Salongen är möblerad med bekväma soffgrupper och rader av antika porträtt på väggarna. Här finns drygt tusen porträtt målade mellan 1600- och 1800-talet.

Den stora salongen med bekväma soffgrupper och öppen spis är familjens favoritrum.

Den stora salongen med bekväma soffgrupper och öppen spis är familjens favoritrum.

– Gavnö Slott är en del av vårt danska kulturarv som vi vill visa och förmedla till våra besökare, säger slottsfru Helle Reedtz-Thott. Vi som familj har bara slottet till låns.

I den stora matsalen, med den magnifika franska Baccarat-ljuskronan, är bordet dukat med klassiskt Flora Danica-porslin.

I den stora matsalen, med den magnifika franska Baccarat-ljuskronan, är bordet dukat med klassiskt Flora Danica-porslin.

I egenskap av direktör för Gavnöfonden har hon medverkat till att utveckla turistnäringen med allt från slottsbryggeri, så kallad tree-top-vandring, till livsstilsmässor, julmarknader och olika utställningar.

Turistintäkterna bidrar till att hålla slottet i ett bra skick.

Läs också: Danmarks vackraste barockslott

Gavnö slott är beläget på den lilla ön Gavnö på södra Själland. Huvudbyggnaden uppfördes 1402–1408. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1750-talet

Gavnö slott är beläget på den lilla ön Gavnö på södra Själland. Huvudbyggnaden uppfördes 1402–1408. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1750-talet

– Många slott säljs tyvärr idag och görs bland annat om till hotell, säger Otto Reedtz-Thott som är uppväxt på slottet. Antikviteter som flera generationer har samlat sprids för vinden när de säljs. Kvar blir ett tomt skal utan själ, historia och kulturarv.

Slottet hyser Nordeuropas största antika  porträttsamling. Överallt i slottet, i familjens  privata del liksom i de offentliga salongerna,  är väggarna klädda med fantastiska målningar.

Slottet hyser Nordeuropas största antika porträttsamling. Överallt i slottet, i familjens privata del liksom i de offentliga salongerna, är väggarna klädda med fantastiska målningar.

Förutom porträtt bjuder Gavnö på blomsterprakt. I parekn som anlades på 1750-talet blommar en halv miljon tulpaner i fantastiska färger och de bildar vackert formade rabatter. Att parken i engelsk landskapsstil bär smeknamnet ”Lilla Holland” är inte svår att förstå.

Läs också: Privat med porträttmästaren

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]