För Otto och Helle Reedtz-Thott är det viktigt att Gavnö slott utvecklas och känns levande.

För Otto och Helle Reedtz-Thott är det viktigt att Gavnö slott utvecklas och känns levande.

Slottet som bjuder på tulpaner och unika porträtt

Av Pia Mattsson Foto Helene Toresdotter
Bara 60 minuters bilfärd från brofästet ligger Gavnö slott på södra Själland i Danmark. Här finns en världsunik porträttsamling, ett kulturarv som ägarparet Otto och Helle Reedtz-Thott sedan något år delar med sig av till allmänheten.

I Gavnö slott, som är byggt runt en klosterkyrka som anlades på 1400-talet, återfinns Nordeuropas största antika porträttsamling. Salongen är möblerad med bekväma soffgrupper och rader av antika porträtt på väggarna. Här finns drygt tusen porträtt målade mellan 1600- och 1800-talet.

Den stora salongen med bekväma soffgrupper och öppen spis är familjens favoritrum.

Den stora salongen med bekväma soffgrupper och öppen spis är familjens favoritrum.

– Gavnö Slott är en del av vårt danska kulturarv som vi vill visa och förmedla till våra besökare, säger slottsfru Helle Reedtz-Thott. Vi som familj har bara slottet till låns.

I den stora matsalen, med den magnifika franska Baccarat-ljuskronan, är bordet dukat med klassiskt Flora Danica-porslin.

I den stora matsalen, med den magnifika franska Baccarat-ljuskronan, är bordet dukat med klassiskt Flora Danica-porslin.

I egenskap av direktör för Gavnöfonden har hon medverkat till att utveckla turistnäringen med allt från slottsbryggeri, så kallad tree-top-vandring, till livsstilsmässor, julmarknader och olika utställningar.

Turistintäkterna bidrar till att hålla slottet i ett bra skick.

Läs också: Danmarks vackraste barockslott

Gavnö slott är beläget på den lilla ön Gavnö på södra Själland. Huvudbyggnaden uppfördes 1402–1408. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1750-talet

Gavnö slott är beläget på den lilla ön Gavnö på södra Själland. Huvudbyggnaden uppfördes 1402–1408. Slottet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad på 1750-talet

– Många slott säljs tyvärr idag och görs bland annat om till hotell, säger Otto Reedtz-Thott som är uppväxt på slottet. Antikviteter som flera generationer har samlat sprids för vinden när de säljs. Kvar blir ett tomt skal utan själ, historia och kulturarv.

Slottet hyser Nordeuropas största antika  porträttsamling. Överallt i slottet, i familjens  privata del liksom i de offentliga salongerna,  är väggarna klädda med fantastiska målningar.

Slottet hyser Nordeuropas största antika porträttsamling. Överallt i slottet, i familjens privata del liksom i de offentliga salongerna, är väggarna klädda med fantastiska målningar.

Förutom porträtt bjuder Gavnö på blomsterprakt. I parekn som anlades på 1750-talet blommar en halv miljon tulpaner i fantastiska färger och de bildar vackert formade rabatter. Att parken i engelsk landskapsstil bär smeknamnet ”Lilla Holland” är inte svår att förstå.

Läs också: Privat med porträttmästaren

Kommentarer

Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.