• Slottet från 1540-talet i Gonneville-en-Auge fick 1790 sitt nuvarande utseende i den typiska stilepoken directoire. Cecilia och Erik Sondén i sin läckra Morgan.
  • Paret sökte ett lugnare och enklare liv än det Paris erbjuder. I sovruymmet har Erik sin skrivhörna, under målningen av Esther Kjerner.
  • Målningen är inköpt i Sverige på auktion. Skrivpulpeten är ett lokalt fynd. Sovrummet med madames festklänning väntar på att matchas med hatt.
  • Takhöjden är nästan 4 meter och varje fönster har 32 rutor vilket gör salongen ljus och luftig. Lejon i sten som vaktar gårdsplanen.
  • Öppningen mellan kök och matrum har vidgats för att ge mer ljus och rymd. Trappräcket vittnar om att detta är ett hästbitet hem.
  • Cecilia och Erik med hundarna Cockie och Dixie. Morgan är en perfekt bil för de slingriga vägarna i trakten.
  • Den lilla statyetten tas ut till familjens årliga bouletävling i augusti varje år. Ett framtida projekt är att bygga in terrassen så att den kan fungera som vinterträdgård.
  • En vacker allé leder upp till slottet. Slottet uppfördes på 1540-talet men fick sitt nuvarande utseende omkring 1790.

Svenska Hjältar i franska byn

Av Helena Höjenberg Foto Ingalill Snitt

Bombat och förfallet. Le Petit Château var i uselt skick när Cecilia och Erik Sondén fann slottet i Normandie. Till bybornas förtjusning tog de sig an renoveringsarbetet. Idag är de engagerade i såväl kommunpolitik som turism och hästsport i sin franska by.

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera