Barockpalatset i Gamla stan, uppfördes mellan 1694–1701 efter ritningar av Nicodemus Tessin d.y.

Barockpalatset i Gamla stan, uppfördes mellan 1694–1701 efter ritningar av Nicodemus Tessin d.y.

Tessinska palatset – en barockpärla mitt i stan

av Elisabeth Krogh Foto Thomas Hjertén
Tessinska palatset på Slottsbacken i Stockholm är ståtligt, praktfullt och har hemtrevligt knarr i parkettgolven. I denna pärla från barocken bor och verkar landshövdingen Chris Heister.

Det är ljus, luft och positiv energi i Tessinska palatset, som ritades och uppfördes av slottsarkitekten Nicodemus Tessin den yngre som sin privata bostad. Han inspirerades av fransk inredning, italienska fasader och barockens trädgårdar. Kreativitet och sinne för skönhet och proportioner märks i minsta detalj. Palatset, som med 1600-talsmått mätt är ganska litet, utgör numera residens för Stockholms landshövding.

Nuvarande landshövdingen Chris Heister sover inte i paradsängkammaren, däremot förfogar hon över en stor del av palatset i sitt ämbete samt den lägenhet som hon själv bor i. Chris är engagerad och kunnig. Hon var tidigare landshövding i Västerbottens län. Större middagar serveras i matsalen, där golvet sedan i höstas pryds av en ny matta. Mattan är tuftad i fem olika röda nyanser och ritad av Statens Fastighetsverks husarkitekt för inredning, Sofia Hedkvist. I mitten syns Nordstjärnan, symbol för svenske konungen sedan slutet av 1600-talet. Den vackra mattan står i harmonisk kontrast till de ljusa väggarna, men är inte bara för prydnad. – Akustiken i matsalen behövde förbättras och mattan är en bra ljuddämpare, säger Chris.

Nuvarande landshövdingen Chris Heister tar hon emot sina gäster i representationsvåningen på första våningsplanet.

Landshövdingen förfogar över en stor del av palatset i sitt ämbete samt den lägenhet som hon själv bor i.  Större middagar serveras i matsalen, där golvet sedan en tid pryds av en ny matta. Mattan är ritad av Statens Fastighetsverks husarkitekt för inredning, Sofia Hedkvist. I mitten syns Nordstjärnan, symbol för svenske konungen sedan slutet av 1600-talet. Den vackra mattan står i harmonisk kontrast till de ljusa väggarna, men är inte bara för prydnad. – Akustiken i matsalen behövde förbättras och mattan är en bra ljuddämpare, säger Chris.
I matsalen har många arbetsmingel och gästmiddagar ägt rum, och en av de minnesvärda tillställningarna var firandet av kung Carl XVI Gustafs 40 år på tronen.
– Det blev väldigt lyckat när vi bjöd kungaparet på middag tillsammans med många intressanta gäster från hela Stockholms län. Det är gästernas sammansättning som skapar bra samtal och spännande synergier och denna blandning bidrog till både skratt och intressanta diskussioner.

Det är ljus, luft och positiv energi i Tessinska palatset, som ritades och uppfördes av slottsarkitekten Nicodemus Tessin den yngre som sin privata bostad. Entréhallen får ibland agera sommarmatsal. Här dukas det långbord varje midsommar. Minerva, de sköna konsternas gudinna, finns i entréhallen.

Entréhallen får ibland agera sommarmatsal. Här dukas det långbord varje midsommar. Minerva, de sköna konsternas gudinna, välkomnar i entréhallen.

Gröna salongen, som är inrett i krispigt vårgröna nyanser, är landshövding Chris Heisters favoritrum. Här tar hon gärna emot mindre sällskap av gäster. Sidentapeterna och den vackra kakelugnen från 1700-talet skapar en harmonisk miljö. Oftast tar hon emot sina gäster i representationsvåningen på första våningsplanet. Ett av favoritrummen är den gröna salongen – inrett i krispigt vårgröna nyanser och med en ståtlig kakelugn som blickfång. – Jag är väldigt förtjust i att ha mindre frukostmöten här.

Gröna salongen, som är inrett i krispigt vårgröna nyanser, är landshövding Chris Heisters favoritrum. Här tar hon gärna emot mindre sällskap av gäster. Sidentapeterna och den vackra kakelugnen från 1700-talet skapar en harmonisk miljö. Oftast tar hon emot sina gäster i representationsvåningen på första våningsplanet. – Jag är väldigt förtjust i att ha mindre frukostmöten här.

I den eleganta paradvåningen, som är bevarad sedan Tessins tid, finns inte ens värmeelement monterade – det mesta är intakt och i mycket gott skick. I paradsängkammaren tog ägaren själv emot sin uppvaktning; det var det finaste man som besökare kunde uppleva för att komma nära sin värd. Just sängkammaren räknades som ett intimt rum, men den användes inte att sova i trots att den än i dag är utrustad med en järnkrok att hänga sänghimlen i.
– Det skulle bli alldeles för kallt! Man sov i betydligt mindre, bakomliggande utrymmen som var lättare att hålla varma, berättar Chris.
Rummets tema dekormässigt är nattens timmar och allt som kan hända då, från inbrott till otrogna makar. Men även mer andliga och uppbyggande motiv syns i takets hörnmålningar, där gudinnor som representerar Natten, Gryningen, Morgonrodnaden och Månen framträder. Sängkammaren är paradvåningens viktigaste rum, från vilken förmak och salar utgår. Längst ut på ytterändarna åt öst och väst ligger två kabinett, små rum som var lätta att värma upp med kakelugnar.

Efter grönt kommer rött. Den karmosinröda salongen är ett av flera mindre sällskapsrum som används för olika möten. Huvudbyggnaden är uppförd i tre plan med piano nobile, paradvåningen, enligt gammal tradition högst upp. »Ett av de små kabinetten var Tessins favoritrum där han satt och tittade ut över Skeppsbron. Del av bordsuppsats i brännförgylld mässing.

Efter grönt kommer rött. Den karmosinröda salongen är ett av flera mindre sällskapsrum som används för olika möten. Huvudbyggnaden är uppförd i tre plan med piano nobile, paradvåningen, enligt gammal tradition högst upp.

De franska slottsmålarna Jacques Fouquet och Jacques de Meaux anlitades för att dekorera sviten.Den detaljrika och praktfulla ljuskronan lyser upp takmålningen.

De franska slottsmålarna Jacques Fouquet och Jacques de Meaux anlitades för att dekorera sviten. Den detaljrika och praktfulla ljuskronan lyser upp takmålningen.

Angerona, förtigandets romerska gudinna över dörren till paradsäng-kammaren. Speglarna skulle skapa illusion, precis som perspektiv- målningarna och blinddörrarna. Paradsalen inspirerades av en italiensk loggia. Kungligt blått och guld i paradvåningens förmak. Bröstningspartiet är målat i marmor-imitation. Sängkammaren är paradvåningens viktigaste rum, från vilken förmak och salar utgår. Längst ut på ytterändarna åt öst och väst ligger två kabinett, små rum som var lätta att värma upp med kakelugnar.

Angerona, förtigandets romerska gudinna över dörren till paradsäng-kammaren. Speglarna skulle skapa illusion, precis som perspektiv-målningarna och blinddörrarna. Paradsalen inspirerades av en italiensk loggia. Kungligt blått och guld i paradvåningens förmak. Bröstningspartiet är målat i marmor-imitation. Sängkammaren är paradvåningens viktigaste rum, från vilken förmak och salar utgår. Längst ut på ytterändarna åt öst och väst ligger två kabinett, små rum som var lätta att värma upp med kakelugnar.

Palatset vid slottsbacken har efter olika ombyggnader och renoveringar återställts i nära nog ursprungligt skick.I den eleganta paradvåningen, som är bevarad sedan Tessins tid, finns inte ens värmeelement monterade – det mesta är intakt och i mycket gott skick.

Palatset vid slottsbacken har efter olika ombyggnader och renoveringar återställts i nära nog ursprungligt skick. I den eleganta paradvåningen, som är bevarad sedan Tessins tid, finns inte ens värmeelement monterade – det mesta är intakt och i mycket gott skick.

Längst ner i byggnaden vetter två matsalar mot den barockträdgård som i slutet av 1960-talet planterades utifrån Tessins ursprungliga plan. Här bildar buxbom ett intrikat mönster, till vilket inspiration hämtades från Versailles välansade växtlighet.

 

Läs också:

Äventyrligt slottsliv på Rockelstad

Besök Fredrika Bremers Årsta Slott

Lustslottet Liselund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]