Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdstips från Karnagården

Text Anders Kristensson Foto Monika Norrby

På Karnagården står tulpanerna för vårens livgivande kraft, genom Anneli Widjestål Enghages gröna fingrar. På bara några år har den igenvuxna trädgården förvandlats till en underbar oas i ständig förändring.

Från en liten klippig tomt i Askim flyttade Anneli Widjestål Enghage och hennes man Jonas ner till slätten utanför Trelleborg. De hade hittat en avstyckad gård, ett renoveringsprojekt där taket läckte in men med gott om plats för deras intressen. Trädgården hade vuxit sig vild under många år och vegetationen letade sig in i matsalen.

– Jag såg att den hade en fantastisk potential och så fort huset var beboeligt gick jag igång på alla cylindrar, säger Anneli.

Hos släktingar till förra ägaren hittade hon en flygbild över gården när trädgården hade sin förra glansperiod med alla sina grusgångar och rabatter. Fotot har Anneli använt som förlaga för att hitta rätt disposition för den 7 000 kvadratmeter stora trädgården och en del av gångarna har återställts.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Nu har våren belägrat rabatterna och det råder korseld mellan olika kluster av tulpaner i favoritfärgerna rosa, cerise och lila. Efter den jämngrå vintern som är typisk för Skåne, är det vårlökarna som väcker trädgården till liv igen.

– När vintergäck och snödroppar visar sig får jag en enorm lust att börja bruka jorden. Och när tulpanerna smäller till känns det som en naturens gåva, jag glömmer liksom bort att det var jag som satte lökarna.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Rabatterna går i olika färgkombinationer eller i enfärgade kluster. Vita tulpaner spelar mot lila i en rabatt och i en annan, lite mörkare rabatt, skapar det vita tulpanhavet en ljus fond.

–      I dag tvekar jag inte om jag ska köpa 8 000 lökar eller en väska för samma pengar, säger hon med ett stort leende. Trädgården har blivit mitt universum där man alltid får en andra chans. Blir det inte som man tänkt sig är det bara att försöka igen.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Här är Annelis trädgårdstips!

1. Känn in trädgården ordentligt innan du förändrar. Var försiktig med det ursprungliga och såga inte ner träd.

2. Plantera träd. De är besjälade och är viktiga för klimatet.

3. Skapa dynamik mellan höga och låga växter.

4. Tulpanfärger går att kombinera hur som helst. Viktigast är att sätta lökarna i stora kluster.

5. Stoppa ner lökar där du normalt sett inte planterar. Ett gäng påskliljor på ett lite avskilt ställe i trädgården skapar lycka tidigt på säsongen. Lökar behöver inte planteras i rabatter.

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Trädgård, Skåne, tulpaner
2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.