Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdstips från Karnagården

Text Anders Kristensson Foto Monika Norrby

På Karnagården står tulpanerna för vårens livgivande kraft, genom Anneli Widjestål Enghages gröna fingrar. På bara några år har den igenvuxna trädgården förvandlats till en underbar oas i ständig förändring.

Från en liten klippig tomt i Askim flyttade Anneli Widjestål Enghage och hennes man Jonas ner till slätten utanför Trelleborg. De hade hittat en avstyckad gård, ett renoveringsprojekt där taket läckte in men med gott om plats för deras intressen. Trädgården hade vuxit sig vild under många år och vegetationen letade sig in i matsalen.

– Jag såg att den hade en fantastisk potential och så fort huset var beboeligt gick jag igång på alla cylindrar, säger Anneli.

Hos släktingar till förra ägaren hittade hon en flygbild över gården när trädgården hade sin förra glansperiod med alla sina grusgångar och rabatter. Fotot har Anneli använt som förlaga för att hitta rätt disposition för den 7 000 kvadratmeter stora trädgården och en del av gångarna har återställts.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Nu har våren belägrat rabatterna och det råder korseld mellan olika kluster av tulpaner i favoritfärgerna rosa, cerise och lila. Efter den jämngrå vintern som är typisk för Skåne, är det vårlökarna som väcker trädgården till liv igen.

– När vintergäck och snödroppar visar sig får jag en enorm lust att börja bruka jorden. Och när tulpanerna smäller till känns det som en naturens gåva, jag glömmer liksom bort att det var jag som satte lökarna.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Rabatterna går i olika färgkombinationer eller i enfärgade kluster. Vita tulpaner spelar mot lila i en rabatt och i en annan, lite mörkare rabatt, skapar det vita tulpanhavet en ljus fond.

–      I dag tvekar jag inte om jag ska köpa 8 000 lökar eller en väska för samma pengar, säger hon med ett stort leende. Trädgården har blivit mitt universum där man alltid får en andra chans. Blir det inte som man tänkt sig är det bara att försöka igen.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Här är Annelis trädgårdstips!

1. Känn in trädgården ordentligt innan du förändrar. Var försiktig med det ursprungliga och såga inte ner träd.

2. Plantera träd. De är besjälade och är viktiga för klimatet.

3. Skapa dynamik mellan höga och låga växter.

4. Tulpanfärger går att kombinera hur som helst. Viktigast är att sätta lökarna i stora kluster.

5. Stoppa ner lökar där du normalt sett inte planterar. Ett gäng påskliljor på ett lite avskilt ställe i trädgården skapar lycka tidigt på säsongen. Lökar behöver inte planteras i rabatter.

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Trädgård, Skåne, tulpaner
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.