Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdstips från Karnagården

Text Anders Kristensson Foto Monika Norrby

På Karnagården står tulpanerna för vårens livgivande kraft, genom Anneli Widjestål Enghages gröna fingrar. På bara några år har den igenvuxna trädgården förvandlats till en underbar oas i ständig förändring.

Från en liten klippig tomt i Askim flyttade Anneli Widjestål Enghage och hennes man Jonas ner till slätten utanför Trelleborg. De hade hittat en avstyckad gård, ett renoveringsprojekt där taket läckte in men med gott om plats för deras intressen. Trädgården hade vuxit sig vild under många år och vegetationen letade sig in i matsalen.

– Jag såg att den hade en fantastisk potential och så fort huset var beboeligt gick jag igång på alla cylindrar, säger Anneli.

Hos släktingar till förra ägaren hittade hon en flygbild över gården när trädgården hade sin förra glansperiod med alla sina grusgångar och rabatter. Fotot har Anneli använt som förlaga för att hitta rätt disposition för den 7 000 kvadratmeter stora trädgården och en del av gångarna har återställts.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Nu har våren belägrat rabatterna och det råder korseld mellan olika kluster av tulpaner i favoritfärgerna rosa, cerise och lila. Efter den jämngrå vintern som är typisk för Skåne, är det vårlökarna som väcker trädgården till liv igen.

– När vintergäck och snödroppar visar sig får jag en enorm lust att börja bruka jorden. Och när tulpanerna smäller till känns det som en naturens gåva, jag glömmer liksom bort att det var jag som satte lökarna.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Rabatterna går i olika färgkombinationer eller i enfärgade kluster. Vita tulpaner spelar mot lila i en rabatt och i en annan, lite mörkare rabatt, skapar det vita tulpanhavet en ljus fond.

–      I dag tvekar jag inte om jag ska köpa 8 000 lökar eller en väska för samma pengar, säger hon med ett stort leende. Trädgården har blivit mitt universum där man alltid får en andra chans. Blir det inte som man tänkt sig är det bara att försöka igen.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Här är Annelis trädgårdstips!

1. Känn in trädgården ordentligt innan du förändrar. Var försiktig med det ursprungliga och såga inte ner träd.

2. Plantera träd. De är besjälade och är viktiga för klimatet.

3. Skapa dynamik mellan höga och låga växter.

4. Tulpanfärger går att kombinera hur som helst. Viktigast är att sätta lökarna i stora kluster.

5. Stoppa ner lökar där du normalt sett inte planterar. Ett gäng påskliljor på ett lite avskilt ställe i trädgården skapar lycka tidigt på säsongen. Lökar behöver inte planteras i rabatter.

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Trädgård, Skåne, tulpaner
Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera