Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdstips från Karnagården

Text Anders Kristensson Foto Monika Norrby

På Karnagården står tulpanerna för vårens livgivande kraft, genom Anneli Widjestål Enghages gröna fingrar. På bara några år har den igenvuxna trädgården förvandlats till en underbar oas i ständig förändring.

Från en liten klippig tomt i Askim flyttade Anneli Widjestål Enghage och hennes man Jonas ner till slätten utanför Trelleborg. De hade hittat en avstyckad gård, ett renoveringsprojekt där taket läckte in men med gott om plats för deras intressen. Trädgården hade vuxit sig vild under många år och vegetationen letade sig in i matsalen.

– Jag såg att den hade en fantastisk potential och så fort huset var beboeligt gick jag igång på alla cylindrar, säger Anneli.

Hos släktingar till förra ägaren hittade hon en flygbild över gården när trädgården hade sin förra glansperiod med alla sina grusgångar och rabatter. Fotot har Anneli använt som förlaga för att hitta rätt disposition för den 7 000 kvadratmeter stora trädgården och en del av gångarna har återställts.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Trädgårdsrummen avlöser varandra, med hjälp av grusgångar och träd.

Nu har våren belägrat rabatterna och det råder korseld mellan olika kluster av tulpaner i favoritfärgerna rosa, cerise och lila. Efter den jämngrå vintern som är typisk för Skåne, är det vårlökarna som väcker trädgården till liv igen.

– När vintergäck och snödroppar visar sig får jag en enorm lust att börja bruka jorden. Och när tulpanerna smäller till känns det som en naturens gåva, jag glömmer liksom bort att det var jag som satte lökarna.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Tulpanerna Tulip´Purple Flag och Sweet Flag samsas här med Arkle och Tahiti narcisserna. Framför entrén växer ett aprikosträd.

Rabatterna går i olika färgkombinationer eller i enfärgade kluster. Vita tulpaner spelar mot lila i en rabatt och i en annan, lite mörkare rabatt, skapar det vita tulpanhavet en ljus fond.

–      I dag tvekar jag inte om jag ska köpa 8 000 lökar eller en väska för samma pengar, säger hon med ett stort leende. Trädgården har blivit mitt universum där man alltid får en andra chans. Blir det inte som man tänkt sig är det bara att försöka igen.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Ett hav av Purissima tulpaner ger ett elegant intryck.

Här är Annelis trädgårdstips!

1. Känn in trädgården ordentligt innan du förändrar. Var försiktig med det ursprungliga och såga inte ner träd.

2. Plantera träd. De är besjälade och är viktiga för klimatet.

3. Skapa dynamik mellan höga och låga växter.

4. Tulpanfärger går att kombinera hur som helst. Viktigast är att sätta lökarna i stora kluster.

5. Stoppa ner lökar där du normalt sett inte planterar. Ett gäng påskliljor på ett lite avskilt ställe i trädgården skapar lycka tidigt på säsongen. Lökar behöver inte planteras i rabatter.

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Anneli Widjestål Enghagen bloggar på karnagarden.blogspot.se

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Trädgård, Skåne, tulpaner
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]