Thorsvi gård. Corps-de-logiet, byggt 1783, ramas in av fyra flygelbyggnader från 1800-talet. Margareta plockar dekorationer till matsalsbordet.

Thorsvi gård. Corps-de-logiet, byggt 1783, ramas in av fyra flygelbyggnader från 1800-talet. Margareta plockar dekorationer till matsalsbordet.

Traditionsrika Thorsvi gård

AV KERSTIN HERMELIN FOTO PERNILLA SJÖHOLM
Carl och Margareta Hermelins älskade gård har gått i släkten sedan 1863 och fått sitt namn av en asagud. Thorsvi sjuder av liv och är en aktiv gård under ständig förändring.

Carl och Margareta driver Thorsvi gård som funnits i familjens ägo i över 150 år. Här har Carl växt upp tillsammans med sin far och mor, Adolf och Elisabeth, och sina tre yngre bröder. En sommar för 16 år sedan var det dags för Margareta och Carl med
familj att flytta upp från en av flyglarna in i stora huset. De trivdes direkt.

– Vi tycker verkligen om huset. Rummen är inte för stora och det är lätt att få det hemtrevligt, säger Margareta.

I matsalen är det dukat för höstmiddag. Matsalsbord och stolar har funnits länge i familjen, skåpet är ett gammalt mästerstycke, servisen är Blå vinge från Rörstrand.

I matsalen är det dukat för höstmiddag. Matsalsbord och stolar har funnits länge i familjen, skåpet är ett gammalt mästerstycke, servisen är Blå vinge från Rörstrand.

I samband med inflyttningen renoverades
köket och fick en ny disposition. Alla ledningar och stammar byttes, badrum renoverades, golv slipades, parkettgolv lades in i salongen och väggarna målades. De flesta möblerna är arvegods eller har köpts genom internauktioner.

– När vi flyttade in trodde vi först att det skulle bli svårt att möblera upp alla ytor. Vi har i alla fall några stora mattor att lägga in, tänkte vi, men vips så har man plötsligt ett helt bohag, säger Margareta.

Hennes intresse för möbelhistoria och inredning kommer väl till pass i såväl hemmet som den egna inredningsbutiken som hon driver på gården.

 Lampbord och matta är inköpta på auktion. Soffa och soffbord kommer från lokala möbelbutiker.


Lampbord och matta är inköpta på auktion. Soffa och soffbord kommer från lokala möbelbutiker. Målningen är av Jonas Nilsson.

– Jag tycker att det är roligt att möblera om och ser det som en utmaning att använda samma möbler men att arrangera om dem på nya sätt.

I salongen står en stilig kolonnkakelugn i turkos och vitt. Här umgås familjen gärna efter middagarna. Från salongen blickar man ut mot den sluttande herrgårdsparken och hagmarkerna. En bit bort möter de gröna hagarna Mälarens vikar. I parken står ett sött lusthus med vita snickerier och koppartak, en födelsedagspresent som Margareta fått av Carl. Herrummet är en annan trivsam salong med platsbyggd paneldivan. I det så kallade flygelrummet, salongen intill herrummet, är väggarna klädda med hundraåriga blåblommiga tapeter och golvet är av lika gamla korkplattor.

Paneldivanen med bokskåpen i herrrummet platsbyggdes  i början på 1900-talet. Skinnfåtöljerna och det engelska  skrivbordet är inköpta på auktion.

Paneldivanen med bokskåpen i herrrummet platsbyggdes i början på 1900-talet. Skinnfåtöljerna och det engelska skrivbordet är inköpta på auktion.

Carl var intresserad av gårdens lantbruk redan som liten, så valet att studera till lantmästare i Alnarp låg nära till hands. I dag driver han lantbruket tillsammans med sina anställda. Gården bedriver ekologisk nötdjursproduktion och spannmålsodling, och har även skog. En av flyglarna – det gamla brygghuset – används delvis som festlokal och här driver Margareta sin butik där hon säljer allt från vackra tyger till inredningsdetaljer.

Gården är fylld av liv och aktivitet och här samlas familjen kring jular, jakter och sommarfester där roliga anekdoter från gamla tider gärna lyfts fram.

Gården har fått sitt namn av den fornnordiska åskguden Tor. Och ”vi” i namnet syftar på offerplats.

Vackra höstdagar njuter Carl och Margareta av att promenera i skogen med svampkorgen på armen. Kantarellerna rensas sedan vid det stora bordet i köket, intill den sprakande brasan. Familjen lät mura upp spisen i samband med att de renoverade köket.

– Vi umgås ofta i vårt stora lantkök, säger Margareta.

Hon anordnar gärna middagar och har man tur bjuder Thorsvi på mer än kantareller när jaktsäsongen drar i gång.

– Vi har en sådan trevlig jaktsamvaro tillsammans med våra granngårdar, det har vi haft i flera generationers tid, säger Carl.

Originaltapeter från början av 1900-talet och som än idag har kvar sin lyster och fina färger. Den gustavianska möbeln och spegen har funnits länge i familjen.

Originaltapeter från början av 1900-talet och som än idag har kvar sin lyster och fina färger. Den gustavianska möbeln och spegen har funnits länge i familjen.

Mycket har skett genom tiderna och en aktiv gård som denna är i ständig förvandling. Förr i tiden fanns här en vacker trädgård som Carls farmor och farfar lät anlägga under ledning av den kända trädgårdsarkitekten Sven Hermelin. Handelsträdgård bedrevs också och julrosor och äpplen fraktades med båt från ångbåtsbryggan vidare till Stockholm. För snart tio år sedan slutade man med mjölkproduktionen. Det var ett tufft beslut, särskilt om man beaktar att många av korna hade stamtavla från släktens huvudgård, Gripenberg, varifrån de motades till Thorsvi 1863 när gården kom i familjens ägo.

Traditionerna består men samtidigt leder nya tider till förändringar och rationaliseringar. Att bo på och förvalta en gård som funnits i familjen generationer tillbaka är en livsstil och ett ansvar.

– Jag känner mig privilegierad att få förvalta den här gården. Det har bitvis varit jobbigt, men jag känner mig jättestolt och tacksam, säger Carl.

Margareta tillägger:

– Att ha kunnat ge våra barn den här uppväxten känns bra. På gården finns torp och fritidshus som sommartid fylls med släktingar, och som barnen vuxit upp tillsammans med. Och alla har fått chansen att knyta band, unga som gamla.

Thorsvi gård har 13 rum fördelade på 500 kvm.

Thorsvi gård har 13 rum fördelade på 500 kvm.

Kommentarer

Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera