De gustavianska rummen är inredda med möbler från sent 1700-tal och regentporträtt. Christina, i tunika från Haremlique, möter upp i von Schinkels biljardrum.

De gustavianska rummen är inredda med möbler från sent 1700-tal och regentporträtt. Christina, i tunika från Haremlique, möter upp i von Schinkels biljardrum.

Vackra Tidö herrgård

Av Charlotte Breimer Törnqvist foto Thomas Hjertén
På en udde i Mälaren ligger Tidö slott. Här lever familjen von Schinkel ett aktivt slottsliv bland
minnen från tiden då Sverige var en stormakt.

Hösten har nått Tidö slott och löven på trädkronorna i ädelskogen och äppellunden har börjat skifta färg. Inne på borggården är det vindstilla. Portalen som leder in till borggården betraktas som en av de finaste arkitektoniska skulpturer vi har i Sverige från 1600-talet. Valvet flankeras av kolonner i sandsten och ett rikt skulpterat krön med Oxenstiernska och Bååtska vapnet. Portalen är huggen av stenhuggare Heinrich Blume kring 1640. Även den obelisksmyckade dubbeltrappan och huvudportalen på innergården är gjorda av samma mästare.

Formen på de rundade burspråken i borggårdens hörn är hämtad från renässansarkitekten Philibert Delmore.

Pampiga Tidö Herrgård. Den fantasifulle kan lätt måla upp en illusion av historiska gestalter som sveper förbi och hästspann från århundraden tillbaka som rör sig över den kullerstenbelagda innergården.

Pampiga Tidö Herrgård. Den fantasifulle kan lätt måla upp en illusion av historiska gestalter som sveper förbi och hästspann från århundraden tillbaka som rör sig över den kullerstenbelagda innergården.

Akustiken inne på borggården är god, ljudet från klapprande klackar ekar mot slottets putsade väggar.

Den fantasifulle kan lätt måla upp en illusion av historiska gestalter som sveper förbi och hästspann från århundraden tillbaka som rör sig över den kullerstenbelagda innergården. Från taket sticker dekorativa drakformade vattenkastare ut, gjorda av en kopparslagare vid namn Peter Mitter.

Slottsfru Christina von Schinkel möter oss i salongen ”Biljarden” på Tidö slott. Rummet är inrett i empir och på väggarna hänger porträtt av familjemedlemmar ur släkten.

–  Jag känner mig hemma här på Tidö men jag är kosmopolit. Jag är född och uppvuxen i Turkiet. Jag älskar att resa men jag längtar ofta hem till den vackra naturen i Västmanland.

Vi strosar genom salar och salonger i den magnifika byggnaden uppförd av kung Gustaf II Adolfs rikskansler Axel Oxenstierna (1583–1654), greve och statsman under de första decennierna av svensk stormaktstid. Oxenstierna blev ägare till gården då han gifte sig med Anna Åkesdotter Bååt (1579–1649) men ville uppföra ett större palats. Tidö började byggas på 1620-talet. När Oxenstierna återvände från trettioåriga kriget nere i Europa lät han riva delar av det påbörjade arbetet som han inte var nöjd med och 1638 var byggnationerna åter i gång. Slottsplanen och delar av exteriören beskrivs som hämtad från fransk senrenässans men även holländska influenser präglar arkitekturstilen där den nordiska senrenässansens barocka former märks i detaljer. Tidö är en storslagen slottsanläggning intill Mälaren. Axel Oxenstierna kallade till sig den skicklige franske arkitekten Simon de la Vallée som flyttade till Sverige 1637 och var den första utbildade arkitekten i vårt land. Även Nicodemus Tessin den äldre, med tyskt ursprung, anlitades på Tidö. Han var barocktidens främste arkitekt och ligger bakom Drottningholms slott.

I två sekel gick Tidö slott i arv inom Oxenstiernska familjen. Greve Fredrik Carl Dohna ägde Tidö under åren 1776–1786. Under detta decennium utformades den blå matsalen och gustavianska interiörer. 1840 såldes Tidö och flera olika ägare har passerat. Dessa ägarbyten medförde att slottet inte vårdades särskilt väl.

I matsalen hänger rader av porträtt. Malmkronan i taket sprider ett varmt sken över väggarna klädda med gyllenläder.

I matsalen hänger rader av porträtt. Malmkronan i taket sprider ett varmt sken över väggarna klädda med gyllenläder.

Carl-David von Schinkel från Axmar bruk i Gästrikland köpte slottet 1890 och fyra generationer von Schinkel har därefter bott och förvaltat slottet och dess omgivningar.

–  Många viktiga tankar har tänkts inom dessa väggar, flera historiska beslut har fattats, det är en hisnande känsla, säger Christina som gärna vill att det förflutna lever vidare i nuet.

Christina visar oss Axel Oxenstiernas spelbord som han hade med sig ute i fält. Elfenbensinläggningar med livfulla illustrationer av djur och jägare smyckar spelplanen.

Porträtt av rikskanslern hänger på väggen i samma rum som målningen av drottning Kristina. Oxenstierna var den blivande drottningens lärare och mentor. Kristina var ofta på Tidö.

I Riddarsalen anas den strama 1600-talsstämningen som bäst. Salen har fyrkantiga kalkstensplattor och pampiga porträtt av familjemedlemmar ur den Oxenstiernska släkten. Taket är målat och imiterar ett skulpterat gipstak. Trädörrarna med intarsia träder fram tydligt som arkitektoniska konstverk mot de grå väggarna. Salens höga renässansdörrar med praktfulla beslag har krön i form av skulpterade krigare som dansar. De kommer från ett fyrtiotal dörrar som tillverkades i Västerås 1626–1640 av snickare som gått i lära i Lübeck. Det var Axel Oxenstiernas sonson ministern Carl Gustaf Oxenstierna som moderniserade delar av slottets inredning kring 1680. Flera av de dekorerade bjälktaken ersattes med målade plafonder eller med stucktak, bjälklag kläddes in och målades i gråa nyanser. Som tur var lät han farfaderns intarsiadörrar till stor del förbli orörda. Slottets yttertak ersattes av ett säteritak i början av 1700-talet.

I slottets nordöstra del ligger paradvåningen med 1700-talsmöbler. Ljuset faller in i de eleganta salongsrummen och Christina blickar ut över parken, en gräsklippare hörs i fjärran.

Här är rummen delvis klädda med siden i väggfälten, listerna är förgyllda. Den gustavianska stilen förstärks med medaljonger av Gustav III, Sergel och Bellman. En fransk kristallkrona från samma tid hänger i taket.

Familjen von Schinkel upplåter denna del av slottet till allmänheten att besöka under de guidade turer som hålls på slottet.

 Vardagsrummet, som kallas vintersalongen, är inrett med flera kabinettskåp från barocken. På väggen till höger ett porträtt av rikskanslern Axel Oxenstierna. ”Många kommer hit för att titta på porträttet”, berättar Christina.


Vardagsrummet, som kallas vintersalongen, är inrett med flera kabinettskåp från barocken. På väggen till höger ett porträtt av rikskanslern Axel Oxenstierna. ”Många kommer hit för att titta på porträttet”, berättar Christina.

I stora galleriet finns ett stucktak och plafondmålning föreställande Venus med svävande putti. Två kolonnkakelugnar är från 1700-talet. På väggar hänger pampiga målningar av svenska fältherrar. Dekorativa antikiserande statyer är tillverkade av marmor under 1800-talet.

– Det går att hyra såväl riddarsalen, rustkammaren som några av salongerna för konferens eller festligheter och det är även möjligt att boka övernattning i sovrummen, berättar Christina.

Sängarna är bäddade med exklusiva lakan från företaget Haremlique som Christina är agent för i Skandinavien. De är tillverkade av högsta bomullskvalitet och broderade med silkestråd.

– Efter att ha sovit mellan dessa lena lakan är det svårt att trivas i andra, säger hon med glimten i ögat.

Christina sköter det administrativa arbetet på slottet och tar emot gäster. Hon talar fem språk flytande och har nyligen haft besök från Italien som uppskattade omgivningarna och det ståtliga slottet.

– Det är en ära att kunna erbjuda en sådan här atmosfär. De som kommer hit för att hålla konferens ska känna att de verkligen har hamnat i en äkta slottsmiljö, inte i ett konferensrum.

Christina är inte enbart slottshustru och chef över konferensavdelningen, hon har även kört rallybilar och älskar sport. När hon var yngre tävlade hon i simning, ett intresse som maken David och Christinas söner, Carl-David och Hervé, har ärvt. Sönerna tävlar även i simhopp. Passionen för bilar delar Christina med sin man. David har på kort tid etablerat rally- och raceteamet Team Tidö. Det händer att bilklubbar ordnar träffar på slottet.

– Den som kommer hit får heller inte missa den fina samlingen antika leksaker som vi har, tipsar Christina.

Här finns flera söta dockhus med möbler i miniatyr som har sysselsatt inredningsintresserade små barn i timmar. Porslinsdockor sitter i gungor och vagnar eller exponeras i montrar. Här finns mjukisdjur som kärleksfullt kramats och leksaksbilar som rullat och roat. Leksaksmuseet som skapades av Carl-David von Schinkel och invigdes 1974 av kung Carl XVI Gustaf, rankas som Skandinaviens största leksakssamling. På museet finns även en avdelning med serier.

Banracingbilar, Porschar och historiska formelbilar visas också i lokalerna.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Herrgård, Tidö
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.