Parets i sitt hem i provence.

Marianne Pihl och Staffan Heimerson i sin vackra trädgård.

Världsreporterns hem i Provence

Av Anette Mörner och Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
I södra Frankrike har världsreportern Staffan Heimerson och Marianne Pihl skapat ett trivsamt hem där de kan landa mellan sina många resor. Här, i villan i bergen, pressar makarna sin egen olivolja och skördar färsk lavendel.

I romantiska Provence bland olivträd och romerska ruiner har Staffan Heimerson och Marianne Pihl funnit sitt paradis på jorden. Platsen är byn Montauroux, en bit upp i bergen i departementet Var. Från det vackra, vitputsade huset, döpt till Villa Dallas, syns en fantastisk utsikt över dalen.

Heimersons uteplats i Provene.

På uteplatsen får många gäster plats. Under sommaren kan det bli riktigt hett, då är det skönt att kunna sitta i skuggan.

– Eftersom vi har levt ett kringflackande liv Marianne och jag, så ville vi hitta en fast punkt där vi kunde leva gott och vara förhållandevis nära Sverige. Vi höll på ganska länge tills vi hittade denna villa från 1982, säger Staffan.

Platsen är fjärran från glamouren i granndepartementet Alpes-Maritime, med klassiska kuststäderna Nice, Cannes och Monaco. Huset, tryggt beläget på en bergssluttning, har plats för arbetsrum, många gäster och härliga sällskapsytor. Det finns ett flertal uteplatser med möjlighet att förflytta sig efter solens gång. Framför huset ligger swimmingpoolen som en turkos och ger ett vilsamt intryck bland de knotiga olivträden och prunkande blomsterrabatterna.

Träskulpturen var från början en antik gunghäst. Golvarmaturen Tolomeo från Artemide fungerar utmärkt som läslampa.

Soffgruppen har klätts i olika mönster. Det ger rummet en mer avslappnad känsla.

– Vi har ett behagligt klimats som varken blir för varmt eller för kallt och kan faktiskt sitta ute och äta lunch i februari när solen tittar fram, säger Marianne.

Provence klingar onekligen romantiskt i mångas öron och har beskrivits i ett otal böcker och filmer. Skimret av lavendel och knotiga olivträd är för evigt förknippade med regionen. Det egentliga området är mycket stort och varierat. Som vanligt när det gäller Medelhavet så har det med de gamla romarna att göra. Det var den första provinsen utanför deras egen region, och lämningarna är många. Akvedukter, broar, arenor, termer, tempel och boningshus finns utplacerade lite varstans i området.

– Vi bor 40 minuter från flygplatsen vid den första alpdalen och det är 30 minuter till stranden i Fréjus så vi har det mesta relativt nära, säger Marianne.

Uteplats i provence.

På en av uteplatserna står ett specialbeställt bord uppdukat. Vinrankorna klättrar vackert i pergolan.

För de lever ingen tillbakalutad tillvaro i Villa Dallas. Staffan som fyller 80 nästa år är kolumnist för Aftonbladet och gör fortfarande reportage emellanåt.

– Jag kan aldrig sluta arbeta, mina favoritsysselsättningar är att läsa och skriva. Marianne sköter allt med huset. Jag får inte ens laga mat i köket även fast jag tycker det är roligt!

Marianne har även stått för den smakfulla inredningen med en hel del föremål, möbler och minnen från deras tidigare posteringar.

– Det är en hel del från Asien, som jag lärde mig älska när vi bodde i Hong Kong. Deras porslin, figuriner, möbler, ja det mesta därifrån är så vackert och angenämt att ha i sitt hem.

Heimersons Villa Dallas.

Villa Dallas är inspirerad av den klassiska Haciendastilen.

Även när makarna inte arbetar är det mycket som händer. De gör till exempel egen olivolja.

– Vi är fem familjer som plockar tillsammans och pressar oliverna i Montaurouxs kommunala kvarn, säger Staffan.

– Vi skördar lavendel också, som vi fyller små vackra tygpåsar med, säger Marianne.

Samtidigt ägnar de sig åt sina många resor. Den senaste gick till Turkiet.

På väggarna hänger verk av  konstnärsvännerna Erik Dietman, Lennart Aschenbrenner,  Maryanne Ljung, André Prah och Suzanne Nessim.

Matplatsen i köket är inbjudande med sina stoppade stolar
och matbord i carraramarmor.

– Jag tror vi aldrig kommer att sluta med resandet, vi är alldeles för nyfikna för det. Vi förälskar oss ofta i nya resmål, men det är också alltid lika skönt att komma hem till Villa Dallas.

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.