Parets i sitt hem i provence.

Marianne Pihl och Staffan Heimerson i sin vackra trädgård.

Världsreporterns hem i Provence

Av Anette Mörner och Axel Mörner Foto Anne Nyblaeus
I södra Frankrike har världsreportern Staffan Heimerson och Marianne Pihl skapat ett trivsamt hem där de kan landa mellan sina många resor. Här, i villan i bergen, pressar makarna sin egen olivolja och skördar färsk lavendel.

I romantiska Provence bland olivträd och romerska ruiner har Staffan Heimerson och Marianne Pihl funnit sitt paradis på jorden. Platsen är byn Montauroux, en bit upp i bergen i departementet Var. Från det vackra, vitputsade huset, döpt till Villa Dallas, syns en fantastisk utsikt över dalen.

Heimersons uteplats i Provene.

På uteplatsen får många gäster plats. Under sommaren kan det bli riktigt hett, då är det skönt att kunna sitta i skuggan.

– Eftersom vi har levt ett kringflackande liv Marianne och jag, så ville vi hitta en fast punkt där vi kunde leva gott och vara förhållandevis nära Sverige. Vi höll på ganska länge tills vi hittade denna villa från 1982, säger Staffan.

Platsen är fjärran från glamouren i granndepartementet Alpes-Maritime, med klassiska kuststäderna Nice, Cannes och Monaco. Huset, tryggt beläget på en bergssluttning, har plats för arbetsrum, många gäster och härliga sällskapsytor. Det finns ett flertal uteplatser med möjlighet att förflytta sig efter solens gång. Framför huset ligger swimmingpoolen som en turkos och ger ett vilsamt intryck bland de knotiga olivträden och prunkande blomsterrabatterna.

Träskulpturen var från början en antik gunghäst. Golvarmaturen Tolomeo från Artemide fungerar utmärkt som läslampa.

Soffgruppen har klätts i olika mönster. Det ger rummet en mer avslappnad känsla.

– Vi har ett behagligt klimats som varken blir för varmt eller för kallt och kan faktiskt sitta ute och äta lunch i februari när solen tittar fram, säger Marianne.

Provence klingar onekligen romantiskt i mångas öron och har beskrivits i ett otal böcker och filmer. Skimret av lavendel och knotiga olivträd är för evigt förknippade med regionen. Det egentliga området är mycket stort och varierat. Som vanligt när det gäller Medelhavet så har det med de gamla romarna att göra. Det var den första provinsen utanför deras egen region, och lämningarna är många. Akvedukter, broar, arenor, termer, tempel och boningshus finns utplacerade lite varstans i området.

– Vi bor 40 minuter från flygplatsen vid den första alpdalen och det är 30 minuter till stranden i Fréjus så vi har det mesta relativt nära, säger Marianne.

Uteplats i provence.

På en av uteplatserna står ett specialbeställt bord uppdukat. Vinrankorna klättrar vackert i pergolan.

För de lever ingen tillbakalutad tillvaro i Villa Dallas. Staffan som fyller 80 nästa år är kolumnist för Aftonbladet och gör fortfarande reportage emellanåt.

– Jag kan aldrig sluta arbeta, mina favoritsysselsättningar är att läsa och skriva. Marianne sköter allt med huset. Jag får inte ens laga mat i köket även fast jag tycker det är roligt!

Marianne har även stått för den smakfulla inredningen med en hel del föremål, möbler och minnen från deras tidigare posteringar.

– Det är en hel del från Asien, som jag lärde mig älska när vi bodde i Hong Kong. Deras porslin, figuriner, möbler, ja det mesta därifrån är så vackert och angenämt att ha i sitt hem.

Heimersons Villa Dallas.

Villa Dallas är inspirerad av den klassiska Haciendastilen.

Även när makarna inte arbetar är det mycket som händer. De gör till exempel egen olivolja.

– Vi är fem familjer som plockar tillsammans och pressar oliverna i Montaurouxs kommunala kvarn, säger Staffan.

– Vi skördar lavendel också, som vi fyller små vackra tygpåsar med, säger Marianne.

Samtidigt ägnar de sig åt sina många resor. Den senaste gick till Turkiet.

På väggarna hänger verk av  konstnärsvännerna Erik Dietman, Lennart Aschenbrenner,  Maryanne Ljung, André Prah och Suzanne Nessim.

Matplatsen i köket är inbjudande med sina stoppade stolar
och matbord i carraramarmor.

– Jag tror vi aldrig kommer att sluta med resandet, vi är alldeles för nyfikna för det. Vi förälskar oss ofta i nya resmål, men det är också alltid lika skönt att komma hem till Villa Dallas.

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]