Godset har nyligen utrustats med ett topp-modernt kök från Siematic.

Godset har nyligen utrustats med ett topp-modernt kök från Siematic.

”Vi blandar antikt och modernt”

AV LARS BÄRTÅS FOTO MARTIN PALVÈN
På Stora Markie huserar Haqvin Stiernblad och hans fästmö Astrid Gate. Till det yttre ser det mesta ut som det alltid har gjort men innanför de tjocka väggarna finns modern italiensk köksinredning och samtida glaskonst.

Stora Markie ligger utanför Anderslöv i Skåne. Godset har anor från 1300-talet och ägdes under en period av den beryktade danska kungen Valdemar Atterdag. I dag vårdas det ömt av Haqvin Stiernblad och hans färstmö Astrid Gate.

Stora Markies corps de logi är byggt 1927, i klassicistisk stil.

Stora Markies corps de logi är byggt 1927, i klassicistisk stil.

– Vi är måna om att bevara gården i dess yttre ursprungliga skick, men invändigt har vi valt att modernisera vissa rum för bekvämlighetens skull, säger Haqvin.
På bottenvåningen är det bara ett rum som är påfallande modernt, nämligen köket. Här består inredningen av vita väggskåp med sidenmatt yta och en stor köksö från Siematic, kompletterat med maskiner från Gaggenau. Köksöns bänkskiva i svart granit krävde ett helt arbetslag för att lyfta in och få på plats.

Modernt kök i gammalt hus.

Modernt kök i gammalt hus.

– Det tidigare köket var renoverat på 1970-talet och i akut behov av upprustning. Eftersom vi tillbringar mycket tid härinne kändes det värt att satsa på ett modernt, välutrustat och praktiskt kök.

Mer inspiration! Se smyckedesigner Charlotte Ramels slottshem

Entrén pryds av en vapensamling med bland annat orientaliska 1700-talssablar.

Entrén pryds av en vapensamling med bland annat orientaliska 1700-talssablar.

Köket utgör en spännande kontrast till den historiska atmosfär som präglar gårdens övriga rum. I entrén är väggarna dekorerade med samlingar av antika vapen: orientaliska sablar från 1700-talet och ryttarpistoler från tidigt 1800-tal. På en central plats, invid eldstaden, hänger en vällingklocka från 1745 som återfanns i en av stallbyggnaderna på Torups slott.
– Klockan är det äldsta bevarade släktföremålet här på gården. Den är en gåva som Hack Stiernblad och Maria Sophia Beck-Friis fick vid sin förlovning.

Stora porträttet föreställer Maria Hegardt som 1743 stiftade Stora Markie till fideikommiss  för sonen Hack Stiernblad.

Stora porträttet föreställer Maria Hegardt som 1743 stiftade Stora Markie till fideikommiss för sonen Hack Stiernblad.

I hemmet finns också många vackra konstverk i glas. Astrid har varit verksam som konstnär i snart trettio år och skapar vaser, skålar och skulpturer som hon själv graverar, blästrar och formger. Mest iögonfallande är hennes graalglas som rymmer mångbottnade skikt av mönster med fantasifulla motiv. Graaltekniken är en tradition som Astrid vidareutvecklat efter sin farfar, den kände glaskonstnären Simon Gate (1883–1945).

Astrid Gates mönstrade glasfåglar i trippelgraal, en glasteknik som hennes farfar, Simon Gate, utvecklade.

Astrid Gates mönstrade glasfåglar i trippelgraal, en glasteknik som hennes farfar, Simon Gate, utvecklade.

– Jag hann tyvärr aldrig träffa min farfar och det dröjde innan jag fick en nära relation till hans konst. Min kärlek till glas väcktes på allvar 1985 då min farmor Flory tog med mig på en jubileumsutställning på Orrefors.

Astrid och Haqvin har känt varandra sedan barnsben. I dag lever de ett modernt liv på Stora Markie.

Astrid och Haqvin har känt varandra sedan barnsben. I dag lever de ett modernt liv på Stora Markie.

Astrid har sin ateljé på barndomsgården Rösås i Småland, men några av hennes glaspjäser finns på Stora Markie. Astrid har även kompletterat matsalsmöblemanget med en vacker handmålad Kantonservis som hennes farmors föräldrar, James och Alice Keiller, inhandlade 1910.

Handmålad terrin från Quingdynastin ingår i Astrids ärvda servis.

Handmålad terrin från Quingdynastin ingår i Astrids ärvda servis.

– De var hängivna samlare av ostindiskt porslin och reste flera gånger till Kina, berättar Astrid.
I början av 1900-talet organiserade James Keiller en bärgning av Ostindiefararen Götheborg, som hade förlist utanför Älvsborgs fästning 1745. Stora delar av skeppets last hade bärgats, men Keillers manskap lyckades rädda ytterligare närmare 3 000 föremål. Porslinet som bärgades har via auktioner spritts till många svenska hem, men vissa delar behölls inom släkten. På Stora Markie finns bland annat en samling tallrikar, samt te- och soppskålar med välbevarad dekor i blå underglasyr.
– Man kan dock se att porslinet blekts en smula av havet, säger Astrid.

Det bastanta barockskåpet och rokokostolarna ger en historisk ram åt middagarna.

Det bastanta barockskåpet och rokokostolarna ger en historisk ram åt middagarna.

Biblioteket på Stora Markie.

Biblioteket på Stora Markie.

Fler skånska slott! Kika in hos barnfamiljen på Skarhult

 

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera