Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Vi flyttade till landet och öppnade antikaffär

Text och foto helene magnusson
Björn och Ann-Margret Litzén lämnade sina jobb i storstaden för att bli antikhandlare på en 1700-talsgård på den västgötska landsbygden.

Björn och Ann-Margret Litzén hade bott i storstäder som Stockholm, London och Köln.
– Därför var det en del vänner som höjde på ögonbrynen när vi berättade att vi tänkte bosätta oss permanent i ett gammalt hus, mitt ute på landsbygden i Västergötland, berättar Björn.

De gustavianska armlänstolana är  Stockholmsarbeten från 1780-talet.

De gustavianska armlänstolana är Stockholmsarbeten från 1780-talet.

Kulleruds gård ligger några hundra meter från Vänern och Göta kanal utanför Sjötorp. Huset byggdes i slutet av 1700-talet som en timrad parstuga på grunden av ett 1600-talshus som hade brunnit ner. Runt 1860 höjdes huset sex stockvarv.

Gustaviansk spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

Spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

På bottenvåningen finns kök och matsal som inretts med hänsyn till gårdens historia. Nästan i varje liten vrå i huset hittar man antikviteter och då främst från 1700-talet. Men kommer man på besök nästa år så kanske det är några andra föremål som har tagit plats i hemmet.
– Vi byter ofta ut möblemanget och sakerna, förklarar Björn.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Det är en ständig frestelse att ta in föremål från antikhandeln som de driver ute i den stora ladan på gården. Just nu är favoriterna hemma flera vackra armlänstolar som Björn klätt om. Hans händighet och konstnärliga ådra syns också på väggarna i salongen där han målat blommorna på tapeten. Den övre salen  var dåtidens ”skrytsal” med vackra 1700-talsmålningar på väggarna. Under tolv lager av tapeter fanns målningarna som användes som mall för att göra nya schabloner.

Se mer! Vackra 1700-talsgården Wiaholm

Inbjudande inredning på Kullerud.

Inbjudande inredning på Kullerud.

– Antikintresset har funnits sedan barndomen och jag har varit en trogen auktionsbesökare sedan tonåren, berättar Björn. Att försiktigt skrapa fram originalfärg på en gustaviansk stol från 1780-talet ger dålig timpenning. Men känslan man får av att vårda dessa föremål för framtida generationer går inte att mäta i pengar.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Från början hörde Kullerud till Börstorps slott som ligger några kilometer bort. Men när Karl XI på 1600-talet genomförde reduktionen förlorade Börstorp Kullerud som i stället blev ett så kallat kronohemman, ägt av staten.

Här syns ett barockporträttet målat av  Johan Henrik Scheffel 1723.

Här syns ett barockporträttet målat av Johan Henrik Scheffel 1723.

När Göta kanal byggdes sålde staten Kullerud till kanalbolaget. Året var 1814 och kanalbolaget gav i sin tur en del av marken till andra gårdar som kompensation för förlorad mark vid kanalbygget. Därefter har fastigheten varit i privat ägo.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Björn och Ann-Margret är glada över flytten från stan och säger båda två:
– Att få ta hand om en storslagen antikvitet är en riktig förmån!

Fler historiska miljöer: Se bildspelet från Husby säteri!

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.