Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Vi flyttade till landet och öppnade antikaffär

Text och foto helene magnusson
Björn och Ann-Margret Litzén lämnade sina jobb i storstaden för att bli antikhandlare på en 1700-talsgård på den västgötska landsbygden.

Björn och Ann-Margret Litzén hade bott i storstäder som Stockholm, London och Köln.
– Därför var det en del vänner som höjde på ögonbrynen när vi berättade att vi tänkte bosätta oss permanent i ett gammalt hus, mitt ute på landsbygden i Västergötland, berättar Björn.

De gustavianska armlänstolana är  Stockholmsarbeten från 1780-talet.

De gustavianska armlänstolana är Stockholmsarbeten från 1780-talet.

Kulleruds gård ligger några hundra meter från Vänern och Göta kanal utanför Sjötorp. Huset byggdes i slutet av 1700-talet som en timrad parstuga på grunden av ett 1600-talshus som hade brunnit ner. Runt 1860 höjdes huset sex stockvarv.

Gustaviansk spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

Spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

På bottenvåningen finns kök och matsal som inretts med hänsyn till gårdens historia. Nästan i varje liten vrå i huset hittar man antikviteter och då främst från 1700-talet. Men kommer man på besök nästa år så kanske det är några andra föremål som har tagit plats i hemmet.
– Vi byter ofta ut möblemanget och sakerna, förklarar Björn.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Det är en ständig frestelse att ta in föremål från antikhandeln som de driver ute i den stora ladan på gården. Just nu är favoriterna hemma flera vackra armlänstolar som Björn klätt om. Hans händighet och konstnärliga ådra syns också på väggarna i salongen där han målat blommorna på tapeten. Den övre salen  var dåtidens ”skrytsal” med vackra 1700-talsmålningar på väggarna. Under tolv lager av tapeter fanns målningarna som användes som mall för att göra nya schabloner.

Se mer! Vackra 1700-talsgården Wiaholm

Inbjudande inredning på Kullerud.

Inbjudande inredning på Kullerud.

– Antikintresset har funnits sedan barndomen och jag har varit en trogen auktionsbesökare sedan tonåren, berättar Björn. Att försiktigt skrapa fram originalfärg på en gustaviansk stol från 1780-talet ger dålig timpenning. Men känslan man får av att vårda dessa föremål för framtida generationer går inte att mäta i pengar.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Från början hörde Kullerud till Börstorps slott som ligger några kilometer bort. Men när Karl XI på 1600-talet genomförde reduktionen förlorade Börstorp Kullerud som i stället blev ett så kallat kronohemman, ägt av staten.

Här syns ett barockporträttet målat av  Johan Henrik Scheffel 1723.

Här syns ett barockporträttet målat av Johan Henrik Scheffel 1723.

När Göta kanal byggdes sålde staten Kullerud till kanalbolaget. Året var 1814 och kanalbolaget gav i sin tur en del av marken till andra gårdar som kompensation för förlorad mark vid kanalbygget. Därefter har fastigheten varit i privat ägo.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Björn och Ann-Margret är glada över flytten från stan och säger båda två:
– Att få ta hand om en storslagen antikvitet är en riktig förmån!

Fler historiska miljöer: Se bildspelet från Husby säteri!

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera