Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Antikhandlarna på Kulleruds gård.

Vi flyttade till landet och öppnade antikaffär

Text och foto helene magnusson
Björn och Ann-Margret Litzén lämnade sina jobb i storstaden för att bli antikhandlare på en 1700-talsgård på den västgötska landsbygden.

Björn och Ann-Margret Litzén hade bott i storstäder som Stockholm, London och Köln.
– Därför var det en del vänner som höjde på ögonbrynen när vi berättade att vi tänkte bosätta oss permanent i ett gammalt hus, mitt ute på landsbygden i Västergötland, berättar Björn.

De gustavianska armlänstolana är  Stockholmsarbeten från 1780-talet.

De gustavianska armlänstolana är Stockholmsarbeten från 1780-talet.

Kulleruds gård ligger några hundra meter från Vänern och Göta kanal utanför Sjötorp. Huset byggdes i slutet av 1700-talet som en timrad parstuga på grunden av ett 1600-talshus som hade brunnit ner. Runt 1860 höjdes huset sex stockvarv.

Gustaviansk spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

Spegel signerad av spegelmakaren Johan Åkerblad och rammakaren Anders Öberg.

På bottenvåningen finns kök och matsal som inretts med hänsyn till gårdens historia. Nästan i varje liten vrå i huset hittar man antikviteter och då främst från 1700-talet. Men kommer man på besök nästa år så kanske det är några andra föremål som har tagit plats i hemmet.
– Vi byter ofta ut möblemanget och sakerna, förklarar Björn.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Skåpet med en överdel i rokoko och en underdel från sent 1800-tal är ett tidigt, lärorikt felköp.

Det är en ständig frestelse att ta in föremål från antikhandeln som de driver ute i den stora ladan på gården. Just nu är favoriterna hemma flera vackra armlänstolar som Björn klätt om. Hans händighet och konstnärliga ådra syns också på väggarna i salongen där han målat blommorna på tapeten. Den övre salen  var dåtidens ”skrytsal” med vackra 1700-talsmålningar på väggarna. Under tolv lager av tapeter fanns målningarna som användes som mall för att göra nya schabloner.

Se mer! Vackra 1700-talsgården Wiaholm

Inbjudande inredning på Kullerud.

Inbjudande inredning på Kullerud.

– Antikintresset har funnits sedan barndomen och jag har varit en trogen auktionsbesökare sedan tonåren, berättar Björn. Att försiktigt skrapa fram originalfärg på en gustaviansk stol från 1780-talet ger dålig timpenning. Men känslan man får av att vårda dessa föremål för framtida generationer går inte att mäta i pengar.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Armlänstolar i tyget Chinon från Pierre Frey.

Från början hörde Kullerud till Börstorps slott som ligger några kilometer bort. Men när Karl XI på 1600-talet genomförde reduktionen förlorade Börstorp Kullerud som i stället blev ett så kallat kronohemman, ägt av staten.

Här syns ett barockporträttet målat av  Johan Henrik Scheffel 1723.

Här syns ett barockporträttet målat av Johan Henrik Scheffel 1723.

När Göta kanal byggdes sålde staten Kullerud till kanalbolaget. Året var 1814 och kanalbolaget gav i sin tur en del av marken till andra gårdar som kompensation för förlorad mark vid kanalbygget. Därefter har fastigheten varit i privat ägo.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Tapet från Duros gammalsvenska kollektion.

Björn och Ann-Margret är glada över flytten från stan och säger båda två:
– Att få ta hand om en storslagen antikvitet är en riktig förmån!

Fler historiska miljöer: Se bildspelet från Husby säteri!

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]