Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

“Vi har köpt ett äkta slott”

Av Helena Nimbratt Foto Anders Barkfeldt & Roger Olsson
Elisabeth och Lars Norman trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Istället föll de för ett stenslott i fem våningar, sprängfylld av historia och en framtid med jordbruksarbete.

Stolt och sagolikt med iögonfallande brant och högrest tak skymtar Salnecke slott strax väster om Gryta kyrka i det flacka landskapet kring Enköping. Stenslottet med sin vita putsdräkt, rymliga salar och borgliknande skepnad, som byggdes på 1600-talet är ett välbevarat och delvis orört renässansslott i fem våningar – det var inte alls så som paret Elisabeth och Lars Norman och deras 15-åriga dotter Kristina hade föreställt sig sitt nya hem.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

– Lars var den som föll hårdast och blev omedelbart förälskad, säger Elisabeth.

 Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

– Det var ett väldigt omtumlande möte när vi åkte till Salnecke för visning, fortsätter Lars. Vi hade letat i över tre år efter en gård på landet och jag såg direkt att det hade allt det vi sökte; det är en fastighet som är utvecklingsbar, med tillräcklig storlek på mark, förtrollande slottsmiljö, närhet till vatten och goda kommunikationer.

– Vi trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Vi hade aldrig haft tankarna på ett slott. Men det är bara att titta på det så inser man att det är så här man ska bo, säger Lars.

Slottet har för många varit en okänd pärla i  Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Slottet har för många varit en okänd pärla i Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Många svenska slott och herrgårdar är avstyckade i dag men Salnecke slott har fortfarande 200 hektar mark kvar. Elisabeth och Lars undersöker nu förutsättningarna för en mängd olika verksamheter. Djurhållning, odling och som bas förvaltning av skogen.

– Vi vill väcka Salnecke ur sin törnrosasömn och få det att blomstra, säger de.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Elisabeths bild av framtiden i slottet handlar om allt annat än brodyr och att arrangera snittblommor i salarna. Livet som slottsfru på Salnecke år 2014 innebär byggnadsvård och en lång läroperiod i jordbruksarbete.

– Ett slott blev det lite hastigt och lustigt men vi vill lämna storstaden, byta livsstil och kommer att satsa allt på Salnecke.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Salnecke
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]