Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

”Vi har köpt ett äkta slott”

Av Helena Nimbratt Foto Anders Barkfeldt & Roger Olsson
Elisabeth och Lars Norman trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Istället föll de för ett stenslott i fem våningar, sprängfylld av historia och en framtid med jordbruksarbete.

Stolt och sagolikt med iögonfallande brant och högrest tak skymtar Salnecke slott strax väster om Gryta kyrka i det flacka landskapet kring Enköping. Stenslottet med sin vita putsdräkt, rymliga salar och borgliknande skepnad, som byggdes på 1600-talet är ett välbevarat och delvis orört renässansslott i fem våningar – det var inte alls så som paret Elisabeth och Lars Norman och deras 15-åriga dotter Kristina hade föreställt sig sitt nya hem.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

– Lars var den som föll hårdast och blev omedelbart förälskad, säger Elisabeth.

 Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

– Det var ett väldigt omtumlande möte när vi åkte till Salnecke för visning, fortsätter Lars. Vi hade letat i över tre år efter en gård på landet och jag såg direkt att det hade allt det vi sökte; det är en fastighet som är utvecklingsbar, med tillräcklig storlek på mark, förtrollande slottsmiljö, närhet till vatten och goda kommunikationer.

– Vi trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Vi hade aldrig haft tankarna på ett slott. Men det är bara att titta på det så inser man att det är så här man ska bo, säger Lars.

Slottet har för många varit en okänd pärla i  Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Slottet har för många varit en okänd pärla i Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Många svenska slott och herrgårdar är avstyckade i dag men Salnecke slott har fortfarande 200 hektar mark kvar. Elisabeth och Lars undersöker nu förutsättningarna för en mängd olika verksamheter. Djurhållning, odling och som bas förvaltning av skogen.

– Vi vill väcka Salnecke ur sin törnrosasömn och få det att blomstra, säger de.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Elisabeths bild av framtiden i slottet handlar om allt annat än brodyr och att arrangera snittblommor i salarna. Livet som slottsfru på Salnecke år 2014 innebär byggnadsvård och en lång läroperiod i jordbruksarbete.

– Ett slott blev det lite hastigt och lustigt men vi vill lämna storstaden, byta livsstil och kommer att satsa allt på Salnecke.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Salnecke
2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.