Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

Lyckliga slottsägare. Lars och Elisabeth Norman med dottern Kristina och taxen Ludde går en spännande framtid till mötes.

”Vi har köpt ett äkta slott”

Av Helena Nimbratt Foto Anders Barkfeldt & Roger Olsson
Elisabeth och Lars Norman trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Istället föll de för ett stenslott i fem våningar, sprängfylld av historia och en framtid med jordbruksarbete.

Stolt och sagolikt med iögonfallande brant och högrest tak skymtar Salnecke slott strax väster om Gryta kyrka i det flacka landskapet kring Enköping. Stenslottet med sin vita putsdräkt, rymliga salar och borgliknande skepnad, som byggdes på 1600-talet är ett välbevarat och delvis orört renässansslott i fem våningar – det var inte alls så som paret Elisabeth och Lars Norman och deras 15-åriga dotter Kristina hade föreställt sig sitt nya hem.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

Den öppna spisen, dekorerad med keruber och fruktornament, har sitt ursprung från slottets tillkomsttid.

– Lars var den som föll hårdast och blev omedelbart förälskad, säger Elisabeth.

 Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

Salongens möblering består av sittmöbler och taburetter i elegant gustaviansk stil.

– Det var ett väldigt omtumlande möte när vi åkte till Salnecke för visning, fortsätter Lars. Vi hade letat i över tre år efter en gård på landet och jag såg direkt att det hade allt det vi sökte; det är en fastighet som är utvecklingsbar, med tillräcklig storlek på mark, förtrollande slottsmiljö, närhet till vatten och goda kommunikationer.

– Vi trodde att drömmen var en karolinergård med mycket 1700-talsromantik. Vi hade aldrig haft tankarna på ett slott. Men det är bara att titta på det så inser man att det är så här man ska bo, säger Lars.

Slottet har för många varit en okänd pärla i  Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Slottet har för många varit en okänd pärla i Uppsala län. De nya ägarna vill gärna öppna de viktigaste historiska delarna för allmänheten, bland annat den unika riddarsalen.

Många svenska slott och herrgårdar är avstyckade i dag men Salnecke slott har fortfarande 200 hektar mark kvar. Elisabeth och Lars undersöker nu förutsättningarna för en mängd olika verksamheter. Djurhållning, odling och som bas förvaltning av skogen.

– Vi vill väcka Salnecke ur sin törnrosasömn och få det att blomstra, säger de.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Salnecke slott blev, som en av de första byggnaderna i Uppland, byggnadsminnesförklarad 1964.

Elisabeths bild av framtiden i slottet handlar om allt annat än brodyr och att arrangera snittblommor i salarna. Livet som slottsfru på Salnecke år 2014 innebär byggnadsvård och en lång läroperiod i jordbruksarbete.

– Ett slott blev det lite hastigt och lustigt men vi vill lämna storstaden, byta livsstil och kommer att satsa allt på Salnecke.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Salnecke
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.