I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

“Vi lever ett självförsörjande och modernt lantliv”

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken och granne med kvarnen, smedjan och krutboden ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt!

Sontorp kan stoltsera med ett av landets äldsta järnbruk. Sannolikt bedrevs det järnhantering här redan på 1300-talet.  Sedan 1546, då Sonstorp bruk bildades genom ett priviliegiebrev från Gustav Vasa, har här även idkats jord- och skogsbruk, kvarnverksamhet, handelsträdgård och produktion av råkraft.

– Bruket är ett kulturarv som vi förvaltar med stolthet, säger Agneta Mörner som sedan 1998 bor på Sonstorp herrgård tillsammans med sin man, Carl-Gustaf Mörner. Det är en speciell känsla och gemenskap att bo i ett brukssamhälle.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer.  Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer. Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Fram till 1966 drev Carl-Gustafs föräldrar en stor handelsträdgård på gården. Varje onsdag och lördag körde trädgårdsmästaren Gunnar Andersson, Mäster Purjo kallad, sin Volvo Duett till torghandeln i Finspång.

– Jag har många fina minnen från den tiden, berättar Carl-Gustaf. Och vi har kvar packbord, lådor och syltburkar som vi fortfarande använder.

Intresset för att bruka jorden och ta vara på dess gåvor har gått i arv liksom intresset för jakt. Carl-Gustaf brukar arrangera fem jakter per år.

– Vi är självförsörjande på vilt; kron- och dovhjort, älg, rådjur och vildsvin, säger han. Även kryddor, squash och tomater har vi gott om.

Agneta tycker också om att påta i jorden, så och plantera. Sedan hon kom till Sonstorp har hon bland annat ägnat sig åt krydd-odling.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

– Kryddningen är oftast pricken över i, säger hon. Salvia är till exempel urgott till kalv, fläsk och vildsvin. Man får bara inte ta för mycket, någon nypa brukar räcka …

Timjan och citrontimjan använder hon ofta, framför allt till tomat, och libbsticka torkar hon och använder till buljong.

– Mynta är en annan favorit som jag gärna kryddar ugnsbakade äpplen med. Det är också gott i gelé eller te.

På Sonstorp finns ett generöst växthus med vindruvor, fikon och aprikoser.

– Jag försöker ta hand om allt som naturen bjuder på och gör inläggningar, konserverar, torkar och fryser in, säger Agneta. Numera förvarar jag äpplena i kylskåp, men förr packade jag in varje äpple i papper och förvarade dem i jordkällaren. Det var väldigt tidskrävande då vi har 60 äppelträd.

Ibland lämnar paret in säd till närbelägna Orga kvarn och Agneta brukar gå dit och köpa mjöl.

– Har vi tur får vi tillbaka vårt eget mjöl som jag sedan bakar något gott bröd av, säger hon.

Vid sidan av sin passion för trädgården har Agneta ett brinnande intresse för inredning. I en av flyglarna har hon slagit upp Gallerie Sonstorp, en butik där hon säljer möbler och dekorativa detaljer till hemmet.

Laga Agnetas squashlasagne

– Inredningsintresset är både utmanande och givande , säger hon. Det ger mig energi.

Förutom butiken, som har öppet i stort sätt varje dag, sköter Agneta ekonomin på Sonstorp, medan Carl-Gustaf har det övergripande ansvaret och sköter skogen, lantbruket, fastigheterna och jakten.

– Vi förvaltar ett familjearv och vår förhoppning är att Sonstorp ska vara kvar inom familjen och att vår äldste son en dag vill ta över gården, säger Carl-Gustaf.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Sonstorp
Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]