I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

”Vi lever ett självförsörjande och modernt lantliv”

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken och granne med kvarnen, smedjan och krutboden ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt!

Sontorp kan stoltsera med ett av landets äldsta järnbruk. Sannolikt bedrevs det järnhantering här redan på 1300-talet.  Sedan 1546, då Sonstorp bruk bildades genom ett priviliegiebrev från Gustav Vasa, har här även idkats jord- och skogsbruk, kvarnverksamhet, handelsträdgård och produktion av råkraft.

– Bruket är ett kulturarv som vi förvaltar med stolthet, säger Agneta Mörner som sedan 1998 bor på Sonstorp herrgård tillsammans med sin man, Carl-Gustaf Mörner. Det är en speciell känsla och gemenskap att bo i ett brukssamhälle.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer.  Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer. Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Fram till 1966 drev Carl-Gustafs föräldrar en stor handelsträdgård på gården. Varje onsdag och lördag körde trädgårdsmästaren Gunnar Andersson, Mäster Purjo kallad, sin Volvo Duett till torghandeln i Finspång.

– Jag har många fina minnen från den tiden, berättar Carl-Gustaf. Och vi har kvar packbord, lådor och syltburkar som vi fortfarande använder.

Intresset för att bruka jorden och ta vara på dess gåvor har gått i arv liksom intresset för jakt. Carl-Gustaf brukar arrangera fem jakter per år.

– Vi är självförsörjande på vilt; kron- och dovhjort, älg, rådjur och vildsvin, säger han. Även kryddor, squash och tomater har vi gott om.

Agneta tycker också om att påta i jorden, så och plantera. Sedan hon kom till Sonstorp har hon bland annat ägnat sig åt krydd-odling.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

– Kryddningen är oftast pricken över i, säger hon. Salvia är till exempel urgott till kalv, fläsk och vildsvin. Man får bara inte ta för mycket, någon nypa brukar räcka …

Timjan och citrontimjan använder hon ofta, framför allt till tomat, och libbsticka torkar hon och använder till buljong.

– Mynta är en annan favorit som jag gärna kryddar ugnsbakade äpplen med. Det är också gott i gelé eller te.

På Sonstorp finns ett generöst växthus med vindruvor, fikon och aprikoser.

– Jag försöker ta hand om allt som naturen bjuder på och gör inläggningar, konserverar, torkar och fryser in, säger Agneta. Numera förvarar jag äpplena i kylskåp, men förr packade jag in varje äpple i papper och förvarade dem i jordkällaren. Det var väldigt tidskrävande då vi har 60 äppelträd.

Ibland lämnar paret in säd till närbelägna Orga kvarn och Agneta brukar gå dit och köpa mjöl.

– Har vi tur får vi tillbaka vårt eget mjöl som jag sedan bakar något gott bröd av, säger hon.

Vid sidan av sin passion för trädgården har Agneta ett brinnande intresse för inredning. I en av flyglarna har hon slagit upp Gallerie Sonstorp, en butik där hon säljer möbler och dekorativa detaljer till hemmet.

Laga Agnetas squashlasagne

– Inredningsintresset är både utmanande och givande , säger hon. Det ger mig energi.

Förutom butiken, som har öppet i stort sätt varje dag, sköter Agneta ekonomin på Sonstorp, medan Carl-Gustaf har det övergripande ansvaret och sköter skogen, lantbruket, fastigheterna och jakten.

– Vi förvaltar ett familjearv och vår förhoppning är att Sonstorp ska vara kvar inom familjen och att vår äldste son en dag vill ta över gården, säger Carl-Gustaf.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Sonstorp
Snön har lagt sig tung över landskapet i Garpenberg och inne på slottet pågår intensiva förberedelser inför adventsfirandet. Arkitekt Carl Christoffer Gjörwell ritade bruksherrgården 1801.

Advent i Garpenberg

I Garpenberg skålas det i såväl glögg som champagne när första advent firas. Julen ska vara en glamorös helg, anser Cilla och John Sandh, som gärna bjuder på fransk mat i de eleganta salongerna. Kommentarer Kommentera

Huvudbyggnadens entré har försetts med eleganta kolonner och en vacker balustradterrass tillhörande stora salongen på övervåningen.

Älvsjö gård – dramatik, död och gustaviansk glans­

Omgärdad av storstadens trafikådror vilar en skärva 1700-tal på kullen i Älvsjö. I nära 200 år var detta, då natursköna, gods sätesgård för familjen Lagerbjelke. Tack till Ostindiska kompaniet, Östermalms antikmarknad och Stockholmsmässan. Kommentarer Kommentera

På Hellekis säteri ordnas julmarknad 27-29 oktober 2017.  Foto Svenska slottsmässor

19 stämningsfulla julmarknader på herrgårdar och slott 2017

Nu stundar bråda dagar på slott och herrgårdar! Runt om i landet förbereds för härliga julmarknader i historiska miljöer. Glöggen kryddas, godsaker packas upp och salar pyntas när julmarknaderna står för dörren. Under sena oktober och in i december finns det många att besöka runt om i landet. Här nedan ger vi er ett axplock […]

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera