I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

”Vi lever ett självförsörjande och modernt lantliv”

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken och granne med kvarnen, smedjan och krutboden ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt!

Sontorp kan stoltsera med ett av landets äldsta järnbruk. Sannolikt bedrevs det järnhantering här redan på 1300-talet.  Sedan 1546, då Sonstorp bruk bildades genom ett priviliegiebrev från Gustav Vasa, har här även idkats jord- och skogsbruk, kvarnverksamhet, handelsträdgård och produktion av råkraft.

– Bruket är ett kulturarv som vi förvaltar med stolthet, säger Agneta Mörner som sedan 1998 bor på Sonstorp herrgård tillsammans med sin man, Carl-Gustaf Mörner. Det är en speciell känsla och gemenskap att bo i ett brukssamhälle.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer.  Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer. Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Fram till 1966 drev Carl-Gustafs föräldrar en stor handelsträdgård på gården. Varje onsdag och lördag körde trädgårdsmästaren Gunnar Andersson, Mäster Purjo kallad, sin Volvo Duett till torghandeln i Finspång.

– Jag har många fina minnen från den tiden, berättar Carl-Gustaf. Och vi har kvar packbord, lådor och syltburkar som vi fortfarande använder.

Intresset för att bruka jorden och ta vara på dess gåvor har gått i arv liksom intresset för jakt. Carl-Gustaf brukar arrangera fem jakter per år.

– Vi är självförsörjande på vilt; kron- och dovhjort, älg, rådjur och vildsvin, säger han. Även kryddor, squash och tomater har vi gott om.

Agneta tycker också om att påta i jorden, så och plantera. Sedan hon kom till Sonstorp har hon bland annat ägnat sig åt krydd-odling.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

– Kryddningen är oftast pricken över i, säger hon. Salvia är till exempel urgott till kalv, fläsk och vildsvin. Man får bara inte ta för mycket, någon nypa brukar räcka …

Timjan och citrontimjan använder hon ofta, framför allt till tomat, och libbsticka torkar hon och använder till buljong.

– Mynta är en annan favorit som jag gärna kryddar ugnsbakade äpplen med. Det är också gott i gelé eller te.

På Sonstorp finns ett generöst växthus med vindruvor, fikon och aprikoser.

– Jag försöker ta hand om allt som naturen bjuder på och gör inläggningar, konserverar, torkar och fryser in, säger Agneta. Numera förvarar jag äpplena i kylskåp, men förr packade jag in varje äpple i papper och förvarade dem i jordkällaren. Det var väldigt tidskrävande då vi har 60 äppelträd.

Ibland lämnar paret in säd till närbelägna Orga kvarn och Agneta brukar gå dit och köpa mjöl.

– Har vi tur får vi tillbaka vårt eget mjöl som jag sedan bakar något gott bröd av, säger hon.

Vid sidan av sin passion för trädgården har Agneta ett brinnande intresse för inredning. I en av flyglarna har hon slagit upp Gallerie Sonstorp, en butik där hon säljer möbler och dekorativa detaljer till hemmet.

Laga Agnetas squashlasagne

– Inredningsintresset är både utmanande och givande , säger hon. Det ger mig energi.

Förutom butiken, som har öppet i stort sätt varje dag, sköter Agneta ekonomin på Sonstorp, medan Carl-Gustaf har det övergripande ansvaret och sköter skogen, lantbruket, fastigheterna och jakten.

– Vi förvaltar ett familjearv och vår förhoppning är att Sonstorp ska vara kvar inom familjen och att vår äldste son en dag vill ta över gården, säger Carl-Gustaf.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Sonstorp
2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera

1IMG_9509

Titta in i skånegården som det tog 25 år att färdigställa

Den gamla fyrlängade skånegården var i princip i spillror. Under ett kvarts sekel har Lena och Henrik Hellberg skapat ett charmigt och välkomnande hem byggt på kunskap och gediget hantverkskunnande. Prenumerera på Gods & Gårdar! Ett kvarts sekel, det är 25 år. Så lång tid har det tagit för Lena och Henrik att få sin […]

Huvudbyggnaden uppfördes 1772–73 av Carl Johan Ridderstolpe efter ritningar av Johan Sebastian af Uhr.

En dag att minnas på Fiholm

När Ninna och Christian Ivarsson skulle gifta sig var det naturligt att ha bröllopet på hennes släktgård Fiholm vid Mälarens strand. Det blev en oförglömlig dag.