I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

I snart 200 år har släkten Mörner bott på Sonstorp. Arkitekten bakom den ståtliga byggnaden är sannolikt Carl Johan Cronstedt, den svenska kakelugnens uppfinnare.

”Vi lever ett självförsörjande och modernt lantliv”

AV EWA SKIÖLDEBRAND FOTO ANNE NYBLAEUS
Mitt i den unika bruksmiljön i Hällestad socken och granne med kvarnen, smedjan och krutboden ligger Sonstorp herrgård. Här lever Agneta och Carl-Gustaf Mörner ett modernt lantliv – självförsörjande på allt från kryddor till vilt!

Sontorp kan stoltsera med ett av landets äldsta järnbruk. Sannolikt bedrevs det järnhantering här redan på 1300-talet.  Sedan 1546, då Sonstorp bruk bildades genom ett priviliegiebrev från Gustav Vasa, har här även idkats jord- och skogsbruk, kvarnverksamhet, handelsträdgård och produktion av råkraft.

– Bruket är ett kulturarv som vi förvaltar med stolthet, säger Agneta Mörner som sedan 1998 bor på Sonstorp herrgård tillsammans med sin man, Carl-Gustaf Mörner. Det är en speciell känsla och gemenskap att bo i ett brukssamhälle.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer.  Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Uppdukat i biblioteket som rymmer 8 000 volymer. Rummet har en välbevarad fast inredning och väggdekor från 1800-talet.

Fram till 1966 drev Carl-Gustafs föräldrar en stor handelsträdgård på gården. Varje onsdag och lördag körde trädgårdsmästaren Gunnar Andersson, Mäster Purjo kallad, sin Volvo Duett till torghandeln i Finspång.

– Jag har många fina minnen från den tiden, berättar Carl-Gustaf. Och vi har kvar packbord, lådor och syltburkar som vi fortfarande använder.

Intresset för att bruka jorden och ta vara på dess gåvor har gått i arv liksom intresset för jakt. Carl-Gustaf brukar arrangera fem jakter per år.

– Vi är självförsörjande på vilt; kron- och dovhjort, älg, rådjur och vildsvin, säger han. Även kryddor, squash och tomater har vi gott om.

Agneta tycker också om att påta i jorden, så och plantera. Sedan hon kom till Sonstorp har hon bland annat ägnat sig åt krydd-odling.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

Att Agnetas passioner är mat, odling och inredning blir tydligt i det smakfulla köket.

– Kryddningen är oftast pricken över i, säger hon. Salvia är till exempel urgott till kalv, fläsk och vildsvin. Man får bara inte ta för mycket, någon nypa brukar räcka …

Timjan och citrontimjan använder hon ofta, framför allt till tomat, och libbsticka torkar hon och använder till buljong.

– Mynta är en annan favorit som jag gärna kryddar ugnsbakade äpplen med. Det är också gott i gelé eller te.

På Sonstorp finns ett generöst växthus med vindruvor, fikon och aprikoser.

– Jag försöker ta hand om allt som naturen bjuder på och gör inläggningar, konserverar, torkar och fryser in, säger Agneta. Numera förvarar jag äpplena i kylskåp, men förr packade jag in varje äpple i papper och förvarade dem i jordkällaren. Det var väldigt tidskrävande då vi har 60 äppelträd.

Ibland lämnar paret in säd till närbelägna Orga kvarn och Agneta brukar gå dit och köpa mjöl.

– Har vi tur får vi tillbaka vårt eget mjöl som jag sedan bakar något gott bröd av, säger hon.

Vid sidan av sin passion för trädgården har Agneta ett brinnande intresse för inredning. I en av flyglarna har hon slagit upp Gallerie Sonstorp, en butik där hon säljer möbler och dekorativa detaljer till hemmet.

Laga Agnetas squashlasagne

– Inredningsintresset är både utmanande och givande , säger hon. Det ger mig energi.

Förutom butiken, som har öppet i stort sätt varje dag, sköter Agneta ekonomin på Sonstorp, medan Carl-Gustaf har det övergripande ansvaret och sköter skogen, lantbruket, fastigheterna och jakten.

– Vi förvaltar ett familjearv och vår förhoppning är att Sonstorp ska vara kvar inom familjen och att vår äldste son en dag vill ta över gården, säger Carl-Gustaf.

Kommentarer

Kommentera

Etiketter: Sonstorp
lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.