Laukko1

”Vi tog över en hel herrgård”

Av ulla miettunen Foto Erja Lempinen
Det blåser nya vindar på Laukko herrgård. Från att främst ha varit en hästgård är det nu kulturhistoria och antikguidningar som gäller. En ny generation har tagit över det gamla godset.

Herrgården Laukko ligger nämligen längst ut på en udde i byn Vesilahti i Birkaland. På trappan till mangårdsbyggnaden möter Liisa Lagerstam och Jouni Minkkinen upp tillsammans med Liisas mor, Leena Lagerstam.
– Vi har ett generationsskifte på gång här på gården, berättar Liisa. Mina föräldrar Leena och Juhani köpte Laukko 1968 och sedan tog min bror Erkki över. Nu har turen kommit till oss.

Laukko2

Liisas mor minns hur det var när familjen kom till Laukko på 1960-talet:
– Min man Juhani hade bott på ett gods i Åbo men när den såldes började vi leta efter en egen gård och det var då vi hittade Laukko. När vi kom hit var jag 28 år gammal och vi hade två söner. Några år senare fick vi tvillingarna Liisa och Leo. Min man var väldigt energisk och innovativ så vi har provat på många olika saker och verksamheter här på gården. Först hade vi mjölkkor, sedan gick vi över till Charolaisboskap och därefter satsade vi på hästar. Efter min mans bortgång 2006 tog jag och Erkki hand om verksamheten och det har gått bra och det är jag övertygad om att det även kommer att göra för Liisa och Jouni.

Laukko3

Leena avslöjar också att hennes man var väldigt intresserad av konst och antikviteter.
– När vi flyttade in var gården präglad av industrimannen Rafael Haarla som på 1930-talet hade låtit uppföra nuvarande huvudbyggnad. Men min man ställde upp funkismöblerna och konsten på vinden. Det enda som fick stå kvar var Haarlas samling av statyer och skulpturer i herrgårdens park.

Laukko4

Inspirerade av gårdens historia sökte Juhani och Leena efter möbler, konst och antika föremål på auktioner i Finland och Sverige. Nedervåningen inredde de med renässans- och barockmöbler och övervåningen, där alla sovrum finns, möblerade de i gustaviansk stil.

Laukko5

Några stora förändringar gällande inredningen lär inte ske nu när Liisa tar över för även hon har anammat sin fars stora intresse för historia.

– Jag har studerat konst- och kulturhistoria, dessutom skrev jag min doktorsavhandling om landshövdingen Gabriel Kurck som var Jöns Kurck den yngres son, berättar hon. Jag har också arrangerat guidade visningar på herrgården. Närmare 10 000 besökare har vi tagit emot de senaste somrarna.

Laukko6

Det finns många byggnader på Laukko och gårdsområdet är enormt. En del av byggnaderna är gamla arbetarbostäder, det finns även ett mejeri, en smedja, ett sågverk och flera stallbyggnader. Några av husen saknar el och vatten och är i dåligt skick.

– Vi renoverar byggnaderna i olika etapper. Vi bygger också tio nya hus som lämpar sig för åretruntboende.

Laukko7

Det nya herrgårdsparet vill att gården ska kännas levande och att deras lilla dotter Nelli ska få kamrater på nära håll.

– I min barndom var det mycket folk här och barn som sprang omkring, berättar Liisa. Vi byggde kojor och lekte överallt. Till skolan var det bara ett par kilometer. Så ser det inte ut längre. Jordbrukets betydelse har minskat och Laukkos potential ligger numera i dess historia och samlingar.

Laukko8

Runt Laukko fanns en gång i tiden en livfull by och det är meningen att delar av den ska återskapas. 2016 fyller Laukko 600 år och då ska förhoppningsvis flera av renoveringarna och byggprojekten vara klara.

Laukko9

– Laukko är en speciell plats. Det är ett unikt hem med en fantastisk inredning. Jag har alltid älskat naturen och sjön och hela området. Det är en levande, vacker helhet som man hittar här och det är det som gör Laukko så värdefullt. Nu hoppas vi att fler ska upptäcka och få njuta av vår gård.

Laukko10

Kommentarer

Kommentera

Stilrena och urgamla Västanå slott lockar besökare från hela världen. Sedan 1785 har slottet varit i samma släkts ägo. Catharina och Fredrik von Otter håller traditionen vid liv och trivs bra med livet som slotts-, hotell-, och restaurangägare.

Skönt slottsliv vid Vättern

Catharina och Fredrik von Otter bor i karolinergården Sandvik och driver Västanå slott utanför Gränna. Västanå är inte bara ett stilrent stenslott från 1500-talet, det är också Sveriges första slottshotell. Upplev Västanå tillsammans med Gods & Gårdar och Peder Lamm, klicka här.     Kommentarer Kommentera

Gårdsfasaden domineras av en bred risalit krönt av ett gavelfält samt av en kraftig tandlist som framhäver takbandets linje. Till höger: Rummen ligger vackert i fil och de eleganta färgvalen och mattorna gör ­gården hemtrevlig. Kaffebordet är dukat i den stora salen. De vackra blommorna kommer från gården.

Stilpärla i skärgården

På Korpo gård i Åbolands skärgård möts gustavianer, finska frihetskämpar och familjen Wahe-Rohrbach. Tuulikki och döttrarna Gesa och Kira ger gården nytt liv med hängivenhet, hästar och kalas i historisk miljö. Kommentarer Kommentera

På sensommaren avriggas GKSS-ekan och blir till fiskebåt. I bakgrunden komministergården i sin klassiska 1700-talsskrud.

Lantligt nära stan

Att gården stått obebodd i närmare 50 år är inget hinder för en byggnadsvårdare. Snarare en dröm. Gustaf Willers har enligt alla konstens regler återställt Källtorps gård i Nacka. Vi gjorde ett besök under sensommaren, då sjön intill bjuder på mängder med kräftor. Kommentarer Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera