Laukko1

“Vi tog över en hel herrgård”

Av ulla miettunen Foto Erja Lempinen
Det blåser nya vindar på Laukko herrgård. Från att främst ha varit en hästgård är det nu kulturhistoria och antikguidningar som gäller. En ny generation har tagit över det gamla godset.

Herrgården Laukko ligger nämligen längst ut på en udde i byn Vesilahti i Birkaland. På trappan till mangårdsbyggnaden möter Liisa Lagerstam och Jouni Minkkinen upp tillsammans med Liisas mor, Leena Lagerstam.
– Vi har ett generationsskifte på gång här på gården, berättar Liisa. Mina föräldrar Leena och Juhani köpte Laukko 1968 och sedan tog min bror Erkki över. Nu har turen kommit till oss.

Laukko2

Liisas mor minns hur det var när familjen kom till Laukko på 1960-talet:
– Min man Juhani hade bott på ett gods i Åbo men när den såldes började vi leta efter en egen gård och det var då vi hittade Laukko. När vi kom hit var jag 28 år gammal och vi hade två söner. Några år senare fick vi tvillingarna Liisa och Leo. Min man var väldigt energisk och innovativ så vi har provat på många olika saker och verksamheter här på gården. Först hade vi mjölkkor, sedan gick vi över till Charolaisboskap och därefter satsade vi på hästar. Efter min mans bortgång 2006 tog jag och Erkki hand om verksamheten och det har gått bra och det är jag övertygad om att det även kommer att göra för Liisa och Jouni.

Laukko3

Leena avslöjar också att hennes man var väldigt intresserad av konst och antikviteter.
– När vi flyttade in var gården präglad av industrimannen Rafael Haarla som på 1930-talet hade låtit uppföra nuvarande huvudbyggnad. Men min man ställde upp funkismöblerna och konsten på vinden. Det enda som fick stå kvar var Haarlas samling av statyer och skulpturer i herrgårdens park.

Laukko4

Inspirerade av gårdens historia sökte Juhani och Leena efter möbler, konst och antika föremål på auktioner i Finland och Sverige. Nedervåningen inredde de med renässans- och barockmöbler och övervåningen, där alla sovrum finns, möblerade de i gustaviansk stil.

Laukko5

Några stora förändringar gällande inredningen lär inte ske nu när Liisa tar över för även hon har anammat sin fars stora intresse för historia.

– Jag har studerat konst- och kulturhistoria, dessutom skrev jag min doktorsavhandling om landshövdingen Gabriel Kurck som var Jöns Kurck den yngres son, berättar hon. Jag har också arrangerat guidade visningar på herrgården. Närmare 10 000 besökare har vi tagit emot de senaste somrarna.

Laukko6

Det finns många byggnader på Laukko och gårdsområdet är enormt. En del av byggnaderna är gamla arbetarbostäder, det finns även ett mejeri, en smedja, ett sågverk och flera stallbyggnader. Några av husen saknar el och vatten och är i dåligt skick.

– Vi renoverar byggnaderna i olika etapper. Vi bygger också tio nya hus som lämpar sig för åretruntboende.

Laukko7

Det nya herrgårdsparet vill att gården ska kännas levande och att deras lilla dotter Nelli ska få kamrater på nära håll.

– I min barndom var det mycket folk här och barn som sprang omkring, berättar Liisa. Vi byggde kojor och lekte överallt. Till skolan var det bara ett par kilometer. Så ser det inte ut längre. Jordbrukets betydelse har minskat och Laukkos potential ligger numera i dess historia och samlingar.

Laukko8

Runt Laukko fanns en gång i tiden en livfull by och det är meningen att delar av den ska återskapas. 2016 fyller Laukko 600 år och då ska förhoppningsvis flera av renoveringarna och byggprojekten vara klara.

Laukko9

– Laukko är en speciell plats. Det är ett unikt hem med en fantastisk inredning. Jag har alltid älskat naturen och sjön och hela området. Det är en levande, vacker helhet som man hittar här och det är det som gör Laukko så värdefullt. Nu hoppas vi att fler ska upptäcka och få njuta av vår gård.

Laukko10

Kommentarer

Kommentera

Kontorsbyggnaden från 1831 är till sitt yttre en mindre kopia av Rosendals slott i Stockholm.

Ölsboda herrgård – en empirepärla

När de tre lärarfamiljerna köpte fastigheten strax utanför Degerfors fick de några obeboeliga byggnader i en gammal bruksmiljö att ta hand om. Trettiosex år och en väldig massa arbete senare är Ölsboda herrgård en räddad empireskatt upphöjd till byggnadsminne.   Kommentarer Kommentera

Förra årets vinnare i The Collectors Awards 2016.

Dags för antikbranschens Oscarsgala – Vem vill du se som vinnare 2017?

Vem blir Årets antikhandlare 2017? Årets samlare? Och vem är Årets förnyare? Nu kan du komma in med förslag på värdiga vinnare i The Collectors Awards 2017. Bland alla bidrag lottar vi ut en middag för två!

På soffbordet står vasen Dagg, skapad av Carina Seth Andersson för Svenskt Tenn. Matta med mönster av Paul Klee. Soffkuddar Josef Frank och Fornasetti.

Sekelskifte på Norrmalm

Följ med till våningen där arvegods samsas med modern konst och design. Här har Erica Sondén och Mikael Lundberg skapat ett hem där både familj och vänner trivs.   Kommentarer Kommentera

En ridtur på markerna varje morgon hör till parets vardag på Fiholms slott.

Nära historien på Fiholms slott

I snart 30 år har Charlott och Göran Mörner bott på Fiholms slott. Redan första gången paret kom dit tilltalades de av harmonin och det vackra ljuset. Där finns två ståtliga flyglar, men Axel Oxenstiernas planerade huvudbyggnad kom aldrig att uppföras. Kommentarer Kommentera

Herrgården Hoby Kulle är till salu.

Pampig 1800-talsherrgård till salu

Den pampiga rosa herrgården Hoby Kulle i Blekinge är nu till salu. Den vackra rosa herrgården har två flyglar och på fastigheten hittar man bland annat en magasinsbyggnad från 1600-talet. Själva huvudbyggnaden är på 408 kvadratmeter och det finns bland annat en paradlägenhet i byggnaden. Parken och skogstomten runt herrgården är på 11,5 hektar. Här […]