Den stiliga patriciervillans fasad mot den lummiga muromgärdade trädgården.

Den stiliga patriciervillans fasad mot den lummiga muromgärdade trädgården.

Villino Tereza – svenska ambassadörsparets residens

Av John Werich Foto Ingalill Snitt

Ett stenkast från den kejserliga stadsmuren inbäddat bland stora pinjeträd ligger det ljusrosa stadspalatset som sedan 1922 är residens åt Sveriges ambassadör till Italien. Ambassadör Ruth Jacoby med sin man Björn Meidal hälsar oss välkomna in i historien. 

ROM2

På den lilla marmorplaketten vid porten står det Residenza dell’Ambasciatore di Svezia och mycket riktigt, när vi ringer på så öppnas porten av ingen mindre än Ruth Jacoby, sedan 2010 Sveriges ambassadör till Italien. Vi välkomnas in i den ljusa hallen med rutigt marmorgolv. Från väggen ovanför eldstaden blickar den svenska kvinna som kanske mest förknippas med staden barskt ner på oss. Drottning Kristina chockerade en hel värld när hon 1654 avsade sig den svenska kronan för att konvertera till katolicismen. Den 23 december 1655 gjorde hon ett högtidligt intåg i Rom som nykonverterad katolik och slog sig ner i Palazzo Farnese. Här och i Palazzo Corsini kom hon att tillbringa återstoden av sitt liv. En smärre katastrof för Sverige och den protestantiska världen och en triumf utan dess like för påven och den heliga stolen.

I vestibulen hänger en kopia av Desprez målning föreställande Gustav III:s besök i Peterskyrkan. Originalet hänger på Nationalmuseum.

I vestibulen hänger en kopia av Desprez målning föreställande Gustav III:s besök i Peterskyrkan. Originalet hänger på Nationalmuseum.

På väggen till höger om oss hänger en stor tavla av ett annat känt besök i den Italienska huvudstaden. Verket är en kopia av Desprez tavla, som hänger på Nationalmuseum, föreställande kung Gustav III i Sankt Peterskyrkan. Som han besökte tillsammans med Österrikes kejsare Josef II juldagen 1783.

Ruth växte faktiskt upp här i Rom, på via Latina. Hennes far arbetade här i staden för FAO under hennes ungdom. Hon berättar för oss att det känns lite som att komma hem igen. Hennes senaste postering var som ambassadör i Berlin, utan tvekan en spännande stad, men ack så olik den eviga stadens speciella atmosfär.

Palatsets elegantaste rum är matsalen, inredd med en engelsk matgrupp klädd med Rubellityg.

Palatsets elegantaste rum är matsalen, inredd med en engelsk matgrupp klädd med Rubellityg.

– Rom är en underbar stad att bo i, på lördagarna brukar vi promenera till den lokala marknaden på Piazza Alessandria och utbudet av grönsaker och andra produkter från Roms omgivningar är fantastiskt säger Ruth.

Det stora huset, som egentligen heter Villino Tereza – Villino betyder den lilla villan på italienska – byggdes 1896 efter ritningar av Luigi Rolland. Den svenske envoyén på 1920-talet, friherre Carl Augustin Beck-Friis, ansåg att Sverige behövde ett representativt beskickningshus i Rom. Ögonen kastades snabbt på Villino Tereza som ur många hänseenden var ett mycket bra köp, både läge, pris, och storlek passade Sverige och omgivningarna i de prestigefyllda diplomatkvarteren med grannar som Schweiz och England spelade säkert sin roll.

 

Kommentarer

Kommentera

lasarundersokning

Välkommen till oss på Gods & Gårdars redaktion – vi vill höra vad som inspirerar dig

Vill du komma och träffa oss på Gods & Gårdars redaktion och prata om vad som inspirerar dig och hur du tänker kring inredning och ditt hem?

Carl-Jan2

Följ med på herrgårdshelg med Gods & Gårdar och Carl Jan Granqvist

Den första Gods & Gårdar-helgen med Carl Jan Granqvist på Saxå bruk (7–9 april) blev snabbt fullbokad. Nu kan vi erbjuda samma program vid ytterligare ett tillfälle, den 28–30 april. Njut underbara måltider, se Alfred Nobels hem och besök Carl Jans andra herrgård, Stadra. PROGRAM – HERRGÅRDSHELG MED GODS & GÅRDAR FREDAG 28 APRIL 15.00–18.00 […]

Carl Jan Granqvist

På besök hos Carl Jan Granqvists älskade Saxå

För drygt 30 år sedan köpte Carl Jan Granqvist Saxå herrgård, som 
han så långt som möjligt återställt till dess ursprungliga karaktär 
från tidigt 1800-tal. Hit till stillheten i de djupa Bergslagsskogarna 
återvänder han så ofta han kan från alla engagemang. Läs också: Segersjö – släktgods med stolta anor Han kommer susande från Stockholm, i […]

gimo-001_300ppi

Följ med på våra herrgårdshelger!

Vill du uppleva det lustfyllda herrgårdslivet? Njuta av mat, vin och kåserier av Peder Lamm? Då kan vi rekommendera vår unika Gods & Gårdar-helg, som arrangeras vid tre olika tillfällen i höst.

Lille Ulefors i Telemark har gustavianska influenser.

Drömmen om herrgården blev sann

Som barn tyckte Per Ove att huset på höjden var spännande. Att han flera år senare skulle flytta han hit med sin fru Anemone hade han aldrig vågat drömma om. Här är Lille Ulefos i Telemark, en norsk herrgård med gustavianska influenser.