Den stiliga patriciervillans fasad mot den lummiga muromgärdade trädgården.

Den stiliga patriciervillans fasad mot den lummiga muromgärdade trädgården.

Villino Tereza – svenska ambassadörsparets residens

Av John Werich Foto Ingalill Snitt

Ett stenkast från den kejserliga stadsmuren inbäddat bland stora pinjeträd ligger det ljusrosa stadspalatset som sedan 1922 är residens åt Sveriges ambassadör till Italien. Ambassadör Ruth Jacoby med sin man Björn Meidal hälsar oss välkomna in i historien. 

ROM2

På den lilla marmorplaketten vid porten står det Residenza dell’Ambasciatore di Svezia och mycket riktigt, när vi ringer på så öppnas porten av ingen mindre än Ruth Jacoby, sedan 2010 Sveriges ambassadör till Italien. Vi välkomnas in i den ljusa hallen med rutigt marmorgolv. Från väggen ovanför eldstaden blickar den svenska kvinna som kanske mest förknippas med staden barskt ner på oss. Drottning Kristina chockerade en hel värld när hon 1654 avsade sig den svenska kronan för att konvertera till katolicismen. Den 23 december 1655 gjorde hon ett högtidligt intåg i Rom som nykonverterad katolik och slog sig ner i Palazzo Farnese. Här och i Palazzo Corsini kom hon att tillbringa återstoden av sitt liv. En smärre katastrof för Sverige och den protestantiska världen och en triumf utan dess like för påven och den heliga stolen.

I vestibulen hänger en kopia av Desprez målning föreställande Gustav III:s besök i Peterskyrkan. Originalet hänger på Nationalmuseum.

I vestibulen hänger en kopia av Desprez målning föreställande Gustav III:s besök i Peterskyrkan. Originalet hänger på Nationalmuseum.

På väggen till höger om oss hänger en stor tavla av ett annat känt besök i den Italienska huvudstaden. Verket är en kopia av Desprez tavla, som hänger på Nationalmuseum, föreställande kung Gustav III i Sankt Peterskyrkan. Som han besökte tillsammans med Österrikes kejsare Josef II juldagen 1783.

Ruth växte faktiskt upp här i Rom, på via Latina. Hennes far arbetade här i staden för FAO under hennes ungdom. Hon berättar för oss att det känns lite som att komma hem igen. Hennes senaste postering var som ambassadör i Berlin, utan tvekan en spännande stad, men ack så olik den eviga stadens speciella atmosfär.

Palatsets elegantaste rum är matsalen, inredd med en engelsk matgrupp klädd med Rubellityg.

Palatsets elegantaste rum är matsalen, inredd med en engelsk matgrupp klädd med Rubellityg.

– Rom är en underbar stad att bo i, på lördagarna brukar vi promenera till den lokala marknaden på Piazza Alessandria och utbudet av grönsaker och andra produkter från Roms omgivningar är fantastiskt säger Ruth.

Det stora huset, som egentligen heter Villino Tereza – Villino betyder den lilla villan på italienska – byggdes 1896 efter ritningar av Luigi Rolland. Den svenske envoyén på 1920-talet, friherre Carl Augustin Beck-Friis, ansåg att Sverige behövde ett representativt beskickningshus i Rom. Ögonen kastades snabbt på Villino Tereza som ur många hänseenden var ett mycket bra köp, både läge, pris, och storlek passade Sverige och omgivningarna i de prestigefyllda diplomatkvarteren med grannar som Schweiz och England spelade säkert sin roll.

 

Kommentarer

Kommentera

Villa Strandskär byggdes runt 1896, då Sandhamn utvecklades till en exklusiv badort i skärgården. Huset har fått tillbaka sina originalfärger i gult och engelskt rött.

En plats för själen

Följ med till Villa Strandskär i Sandhamn, en genuin grosshandlarvilla med utsikt mot det öppna havet. Här bor Ebba Tillquist von Rosen, som vårdar släktens sommarhus med kärlek och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

Mangårdsbyggnaden på Gunnerud är byggd i nyklassicistisk panelarkitektur 1829.

Gunnerud – i Frödings fotspår

På en sluttning vid Alsterälven i Värmland ligger Gunnerud, där Gustaf Fröding tillbringade sin barndoms somrar. Gården ägs i dag av Magnus och Kerstin Karlander, som rustat upp den gamla bruksmiljön med stor omsorg och känsla för historien. Kommentarer Kommentera

2CF050767

Njutbart lantliv på Hornsunds gård

För mer än ett kvarts sekel sedan lämnade Madeleine och Carl Gustaf Mörner storstaden för Hornsunds gård. Här lever de som landsbygdsbor med hjärtat där naturen och friheten finns. Res med Gods & Gårdar – upplev Skottland i höst Det kan vara svårt att motstå frestelser. När Madeleine kom till Hornsunds gård i mars 1985 […]

Hjuleberg_01

Danskt arv på Hjuleberg

På godset Hjuleberg är det danska släktskapet väl synligt i både konst och arkitektur.

Jordberga fick sitt barockinspirerade utseende 1906 med hjälp av den danske arkitekten Glaesel. Till höger: Idéerna är många, men till en början är det viktigast för Carl-Adam och Marie att sätta sig in i den nuvarande verksamheten.

Nya tider på Jordberga

Inte ännu, men snart. På Jordberga gods i Skåne ska Otto och Catherine von Arnold lämna över stafettpinnen till äldste sonen Carl-Adam med fru Marie – ett generationsskifte som präglas av såväl traditioner som nytänkande.       Kommentarer Kommentera